The Buried Alive Videos – Marele Premiu BIEFF 2014
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-buried-alive-videos-marele-premiu-bieff-2014/

Cea de-a 5-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF s-a încheiat duminică, 14 decembrie, la CinemaPRO, după 5 zile de festival, 3 proiecţii sold out, 75 de filme şi 4 evenimnete speciale experimentate şi vizionate de peste 7000 de spectatori.

Un articol de Liliana Matei|18 decembrie 2014

Ceremonia de premiere a fost prezentată de Juriul BIEFF 2014, format din profesionişti de prestigiu din domeniul cinema-ului contemporan – Anne Delseth – Membru al comitetului de selecție al Quinzaine des Réalisateurs, Cannes Film Festival; Theus Zwakhals – Selecționer al secțiunii de scurtmetraj, Festivalul Internaţional de Film Rotterdam; Jonathan Pouthier – Responsabil de programele de cinema, Centre Pompidou Paris; Marion Poeth – Director de program, Festivalul Cinedans Dance on Screen Amsterdam și Ileana Bîrsan – critic și jurnalist de film – care au decis:

Marele premiu, în valoare de 3000 de euro (oferit de Institutul Cultural Român și decernat de domnul Lilian Zamfiroiu – directorul ICR), i-a fost acordat regizorului Roee Rosee pentru filmul THE BURIED ALIVE VIDEOS.

Juriul și-a motivat astfel alegerea: „Prin intermediul diferitelor stiluri cinematografice și al umorului absurd, acest film deconstruiește miturile despre personalități politice ale Rusiei și aduce în discuție tentația și puterea artei, în special cea avangardistă. Trezind, de asemenea, în rândurile publicului gândirea critică și un scepticism sănătos în ceea ce privește politica, filmul ne amintește că până și un trecut fictiv ar putea altera viitorul real”.

Premiul pentru cea mai bună imagine, în valoare de 1500 de euro (oferit de Cinelab România) i-a fost acordat lui Menno Otten pentru filmul VIA DOLOROSA. „Realizând o micro-coreografie, prin intermediul close-up-urilor, acest film totodată ieșit din comun și contemplativ reușește să construiască tensiunea prin accentuarea micilor detalii și schimbări ale expresiilor faciale și gesturilor care sunt într-o continuă mișcare în ritm tantric“, a fost motivația juriului.

Pentru „întrebuințarea de found footage într-o manieră poetică, în cadrul unui context politic proeminent și abilitatea sa de a ne provoca așteptările prin felul în care tratează intimitatea în subiecte universale”, Premiul pentru cea mai bună regie, în valoare de 1000 de euro (oferit de Abis Studio), i-a fost acordat lui Miguel Gomez pentru filmul REDEMPTION.

Mențiunea specială a juriului BIEFF 2014 a revenit regizorului Wojciech Bąkowski pentru DRY STANDPIPE, pentru „luciditatea caracteristică prin intermediul căreia abordează banalitățile vieții cotidiene și felul în care transpune sentimente contradictorii în imagini abstracte minimale și sculpturale“.

Cel mai bun film experimental românesc, oferit tot de Cinelab Romania (în valoare de 1500 de euro), a fost acordat lui Daniel Djamo pentru STORM IS COMING, pe care Juriul l-a descris astfel: „Tratând noțiuni ce țin de naționalitate, identitate și patrie într-o manieră inteligentă, acest film perturbă și construiește tensiune la mai multe niveluri. Imaginile nu sunt înrudite cu textul într-un mod evident. În vreme ce stereotipuri existente sunt recunoscute, altele noi sunt aduse la viață. Un film care nu oferă soluții decisive, nici răspunsuri explicite, însă lasă un impact mult mai puternic în mod indirect și în subconștient”.
Ceremonia de premiere a fost urmată de premiera românească a celei mai recente incursiuni a lui Ulrich Seidl în genul documentarului hibrid, după trilogia Paradise – IN THE BASEMENT.

„La baza lui In the Basement se află noţiunea că fiecare bărbat şi femeie de pe stradă ar putea fi, în secret, un bigot sau un mare cântăreţ de operă. Faptul că In the Basement ia în considerare un spectru larg de posibilităţi în ceea ce priveşte indentităţile secrete este ceea ce face din această explorare a celor mai întunecate colţuri ale psihicului uman egală, dacă nu superioară, celor mai recente ficțiuni narative ale lui Seidl.” (Tomas Hachard, Slant Magazine)

În cadrul celei de-a patra ediții BIEFF publicul s-a bucurat de 33 de filme în competiția internațională, precum și de proiecții realizate în cadrul unor parteneriate unice în România, cu festivaluri de film și instituții de referință din sfera cinema-ului experimental și a artelor vizuale, dintre care amintim:
Quinzaine des Réalisateurs – secțiune paralelă a Festivalului de la Cannes;

  • IDFA Amsterdam – cel mai important festival european de film documentar;
  • legendarul Festival Internațional de Scurtmetraj Oberhausen;
  • International Film Festival Rotterdam – unul dintre cele mai mari festivaluri din lume, atât în ce priveşte numărul de spectatori, cât şi de invitaţi din domeniu;
  • Berlinale Forum Expanded – cea mai îndrăzneaţă secţiune a Berlinalei – lucrări avangardiste, experimentale, eseuri cinematografice, observaţionale, reportaje politice şi formule cinematografice încă nedescoperite;
  • seducătorul program Dance Cinema from the Netherlands organizat în acest an în colaborare cu CINEDANS – Dance on Screen Festival Amsterdam.
28
/02
/17

Festivalul Internațional de Film DaKINO aduce la București, în proiecții speciale, în premieră în România, o serie de filme nominalizate la Premiile Oscar. Evenimentul va avea loc în perioada 1-5 martie la: ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Cinema PRO, Cinema Muzeul Țăranului - Studioul Horia Bernea.

28
/02
/17

Între 1-5 martie 2017 la Cinemateca Union din Bucureşti va avea loc o retrospectivă In Memoriam, a filmelor regizate de Radu Gabrea, unde spectatorii vor putea vedea o selecţie de 10 filme regizate de regretatul cineast român. Filmele vor fi precedate de documentarul Interviuri cu Radu Gabrea. Intrarea va fi liberă.

28
/02
/17

Între 28 martie și 2 aprilie, în parteneriat cu Arsenal - Institute for Film and Video Art și cu sprijinul generos al Goethe-Institut, Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF oferă publicului românesc rara oportunitate de a viziona câteva dintre cele mai provocatoare titluri din selecția prestigiosului Festival Internațional de Film de la Berlin, din secțiunea sa de avangardă: Berlinale Forum Expanded.

28
/02
/17

„Moonlight” / „În lumina lunii” a câștigat, ieri dimineață, premiul pentru Cel mai bun film la cea de-a 89-a ediție a galei Premiilor Oscar. Drama scrisă și regizată de Barry Jenkins a mai obținut statuetele pentru Cel mai bun actor în rol secundar (Mahershala Ali) și Cel mai bun scenariu adaptat (Barry Jenkins). Din 10 martie, Moonlight poate fi văzut în cinematografele din țară, distribuit de Transilvania Film.

28
/02
/17

CORESPONDENŢĂ DE LA BERLIN Despre filmul maghiar câştigător al Ursului de Aur, „A Teströl és Lélekröl”/„On Body and Soul”, regizat de Ildikó Enyedi. Şi despre „The Dinner”, în regia Oren Moverman şi cu Richard Gere şi Steve Coogan - o dramă americană desfășurată în jurul unei cine dintr-un restaurant simandicos.

27
/02
/17

Într-o zi de 27 februarie se năștea Elizabeth Taylor, ”actriţa cu ochi violet”, considerată cea mai frumoasă femeie din lume în anii ’50. Elizabeth Taylor, „ultimul star al Hollywoodului de altădată”, a fost distinsă cu Premiul Oscar de două ori, una dintre cele mai răsfăţate actriţe din toate timpurile, dar şi, cea mai “scumpă”, pentru rolul din “Cleopatra” primind în anul 1962, peste un milion de dolari...

27
/02
/17

CORESPONDENȚĂ DE LA BERLIN Despre cât de greu se obţin biletele la proiecţiile din cadrul Festivalului de Film de la Berlin. Despre filmul care a deschis ediţia din acest an - "Django", povestea celebrului chitarist de jazz Django Reihardt. Şi despre o dramă japoneză plină de sensibilitate şi candoare.

26
/02
/17

Filmul „Lion/Saroo: Drumul spre acasă” care se bucură de un succes răsunător în toate colţurile lumii, se bazează pe o poveste reală, emoţionantă şi plină de candoarea şi speranţa regăsirii familiei.

25
/02
/17

În perioada 14-17 septembrie 2017, va avea loc a doua ediție a DokStation Music Documentary Film Festival, singurul festival de documentare muzicale din București. Proiecțiile, concertele, evenimentele și atelierele pentru copii și tineri se vor desfășura în mai multe cartiere ale capitalei.

24
/02
/17

CRONICĂ DE FILM Danny Boyle ţinteşte resursele de nostalgie după tinereţe ale spectatorilor, cu „T2 Trainspotting”, reîntâlnirea a patru personaje celebre după 20 de ani. În schimb, „Copacul cu poveşti”, de spaniolul J.A. Bayona, este o melodramă care evadează din când în când în fantastic, însă fără o mare îndrăzneală.

23
/02
/17

„Bacalaureat” (regia Cristian Mungiu)”, „Câini” (regia Bogdan Mirică), „Două lozuri” (regia Paul Negoescu), „Inimi cicatrizate” (regia Radu Jude) și „Sieranevada” (regia Cristi Puiu) intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo 2017 la categoria „Cel mai bun film”.

22
/02
/17

Cele mai bune filme de peste an vin în 2017 la Festivalul Internațional de Film Transilvania, a cărui ediție cu numărul 16 va avea loc între 2 și 11 iunie. Premiate în marile festivaluri sau incluse în topurile de sfârșit de an ale criticilor, primele titluri anunțate din programul festivalului prefigurează o selecție eclectică, din care nu vor lipsi filme ce abordează teme fierbinți ale momentului - politică, religie, societate - , dar și filme de gen cu cârlig la marele public.

20
/02
/17

Ca o invitație la reflecție și empatie, BIEFF supune dezbaterii ideile preconcepute legate de corpul uman – de prezentarea, reprezentarea și auto-reprezentarea lui – atrăgând atenția asupra complexelor implicații socio-politice ale identității. Popularele programe tematice dedicate corpului și performance-ului revin și anul acesta la BIEFF între 28 martie și 2 aprilie.