„The Casual Vacancy”, cel mai recent roman scris de J.K. Rowling, va fi lansat joi
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-casual-vacancy-cel-mai-recent-roman-scris-de-j-k-rowling-va-fi-lansat-joi/

Primul roman pentru cititori maturi scris de romanciera britanică J.K. Rowling, a cărui acţiune are loc într-un sat britanic imaginar măcinat de lupte politice, este complet diferit de universul plin de magie din seria „Harry Potter” şi va fi lansat joi în Marea Britanie. Succesul comercial al noului roman pare să fie garantat, ţinând cont […]

Un articol de |25 septembrie 2012

Primul roman pentru cititori maturi scris de romanciera britanică J.K. Rowling, a cărui acţiune are loc într-un sat britanic imaginar măcinat de lupte politice, este complet diferit de universul plin de magie din seria „Harry Potter” şi va fi lansat joi în Marea Britanie.

Succesul comercial al noului roman pare să fie garantat, ţinând cont de numărul mare de precomenzi lansate de cititorii britanici.

 

 

Romanciera J.K. Rowling, care a vândut 450 de milioane de copii ale romanelor din seria „Harry Potter”, dintre care ultimul a fost lansat în 2007, contează pe fidelitatea fanilor ei.

Noul ei roman, intitulat „The Casual Vacancy”, a ajuns deja la un milion de volume rezervate în sistemul de precomandă. Librarii britanici se aşteaptă ca această carte de ficţiune să devină volumul cel mai bine vândut în 2012.

Este una dintre cele mai mari lansări ale secolului al XXI-lea”, afirmă Philip Stone, jurnalist la revista Bookseller. „Cred că 99% dintre noi (din industria cărţii, n.r.) prevăd că acest roman va debuta direct pe locul I în topul vânzărilor”, a adăugat el.

Scriitoarea J.K. Rowling, miliardară la vârsta de 47 de ani, îşi permite luxul de a nu-şi face griji pentru consecinţele financiare generate de eventuale recenzii negative ale romanului ei.

„Sunt cea mai liberă scriitoare din lume. Pot să fac ceea ce vreau”, spunea J.K. Rowling într-un interviu recent acordat publicaţiei The Guardian. „Dacă cineva spune: «E teribil de prost, întoarce-te la vrăjitorii tăi», evident, nu mă voi bucura. Dar voi putea să trăiesc în continuare”.

Deşi editura Litttle, Brown a lăsat să „scape” în spaţiul public câteva detalii despre noul roman, foarte puţini jurnalişti au avut acces la această carte înainte de lansare, plasată în regim de înaltă securitate, la fel ca romanele care au declanşat „Pottermania”.

Punctul de plecare din acest roman, a cărui acţiune se desfăşoară în Pagford, un şarmant sat imaginar din sud-vestul Angliei, este moartea unui membru al consiliului municipal. Locuitorii îşi încep imediat urzelile pentru a găsi un înlocuitor care să le sprijine interesele: să scape satul Pagford de administrarea unui cartier sordid cu locuinţe pentru săraci.

„Societatea noastră este extraordinar de snoabă, este o adevărată mină de aur (pentru scriitori). Clasa mijlocie este atât de amuzantă”, afirmă J.K. Rowling, care abordează în noul ei roman teme foarte îndepărtate de universul tinerilor vrăjitori, precum dependenţa de heroină, prostituţia, familiile monoparentale şi dorinţa sexuală adolescentină.

„Există anumite lucruri pe care nu le faci în literatura fantastică”, a declarat romanciera britanică pentru publicaţia New Yorker. „Nu se face dragoste lângă unicorni. Este o regulă intangibilă. Ar fi de prost gust”.

Mamă a trei copii, Joanne Rowling deţine câteva reşedinţe impresionante la Edinburgh şi Londra. Cu o avere estimată la 560 de milioane de lire sterline (703 milioane de euro), potrivit Sunday Times, romanciera se află în fruntea unui veritabil imperiu comercial, după ce franciza literară „Harry Potter” a generat opt filme cu mare succes de casă, parcuri tematice, jucării şi jocuri video.

La începutul anilor 1990, atunci când scria primul roman din seria „Harry Potter”, J.K Rowling suferea însă de depresie, trăia din ajutorul social şi îşi creştea singură fiica, după eşecul primului ei mariaj cu un jurnalist portughez.

Aceasta a fost experienţa de viaţă de care romanciera a avut nevoie pentru a scrie „The Casual Vacany”, un roman inspirat şi de copilăria pe care scriitoarea a petrecut-o în câteva sate englezeşti care seamănă cu Pagford.

„Am rememorat cum era adolescenţa şi nu era o perioadă deosebit de fericită din viaţa mea”, afirmă romanciera, a cărei mamă s-a îmbolnăvit grav pe când ea avea vârsta de 15 ani, în aceeaşi perioadă în care viitoarea scriitoare nu se înţelegea deloc bine cu tatăl ei.

În prezent, J.K. Rowling lucrează la alte două romane pentru tinerii cititori.

 

Sursa: Mediafax

25
/11
/16

În deschiderea Festivalului de dramaturgie contemporană poloneză, care se desfăşoară între 1 şi 6 decembrie 2016 pe scena Teatrului Contemporan din Wrocław, se joacă spectacolul TNB Între noi e totul bine, piesa incitantei autoare poloneze Dorota Masłowska, în regia lui Radu Afrim. Spectacolul este unul din primele 3 titluri de mare interes ale manifestării, potrivit recomandărilor organizatorilor.

25
/11
/16

Lolita, Un veac de singurătate și În căutarea timpului pierdut se regăsesc pe lista celor mai bune cărți ale secolului XX, în timp ce dintre operele secolului XIX au fost alese, printre altele: Război şi pace, Madame Bovary sau Marile Speranţe. Cei care au votat acest inedit top sunt 125 de autori celebri ai zilelor noastre, iar preferințele lor figurează în cartea "The Top Ten: Writers Pick Their Favorite Books", scrisă pentru uzul cititorilor.

25
/11
/16

Premiera "Nastasia", după piesa Domnișoara Nastasia de G. M. Zamfirescu, deschide noua stagiune la Teatrul Masca. Spectacolul regizat de Mihai Mălaimare va fi pus în scenă de pe 26 noiembrie, de la ora 19:00.

25
/11
/16

Înperioada 1-4 decembrie, la Cinema Elvira Popescu, din cadrul Institutului Francez din București, se va desfășura evenimentul „Filmele LUX. 10 pentru 10”. Manifestarea are loc cu ocazia aniversării a 10 de ani de la prima ediție a Premiului LUX pentru film european, distincție acordată anual de Parlamentul European.

24
/11
/16

Disponibil pe platforma gratuită Cinepub, documentarul „Iubiții Domnului”, realizat în 1997 de Dan Alexe, prezintă rivalitatea dintre doi șeici derviși din Skopje. Două personaje excentrice, privite cu empatie, dar și cu o ironie blândă - și asta atunci când regizorul chestionează discret practicile lor religioase.

24
/11
/16

Se joacă la Nottara spectacolul „Iarna” (după o piesă de Jon Fosse, dramaturg norvegian contemporan), regizat de Mihai Măniuțiu. Scenografia: Adrian Damian. Muzica: Mihai Dobre (de la Șuie Paparude). Coregrafia: Andrea Gavriliu. Cu: Andi Vasluianu, Catrinel Dumitrescu, Andrea Gavriliu, Ștefan Lupu.

24
/11
/16

"Totdeauna prezentul este cel care contează. E adevărat că nostalgiile plăcute din trecut se pot îmbina cu speranţele din viitor, creând astfel adevărata viaţă a fiecăruia dintre noi. Acest lucru este valabil, sau poate mai valabil, în viaţa artistică." - Emil Hossu

24
/11
/16

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertății, Speranței și Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt”. Distincția a fost acordată la Palatul Națiunilor Unite – Geneva, la Summitul Global de Religie, Pace și Securitate.

23
/11
/16

Pianistul şi compozitorul Havasi s-a obişnuit să aibă concertele sold-out la revenirile sale în România. Nici de data aceasta nu s-a abătut de la regulă. Cel mai rapid pianist din lume, cel care a atins de 498 de ori într-un minut aceeaşi clapă a instrumentului, a ajuns rapid şi la sufletul spectatorilor români care l-au aplaudat aseară la Sala Palatului.

23
/11
/16

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” în parteneriat cu ARCUB organizează AUDIȚIE NAȚIONALĂ 2016, ediția a IV-a, festival dedicat tinerilor actori. Dată limită înscrieri: 8 decembrie. Desfășurare festival: 15, 16, 17 decembrie

22
/11
/16

Thrillerul psihologic Fragmentar/ Remainder intră în data de 9 decembrie în cinematografele din România, distribuit de Transilvania Film. Filmul a avut premiera la Festivalul de Film de la Berlin, a fost selectat în competitiile TIFF si Festivalul de Film de la Atena, și marchează debutul în cinematografie al artistului vizual de origine israeliană Omer Fast.