„The Golden Glove” – thrillerul șoc al lui Fatih Akin despre un criminal în serie, de astăzi în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-golden-glove-thrillerul-soc-al-lui-fatih-akin-despre-un-criminal-in-serie-de-astazi-in-cinematografe/

„The Golden Glove”/„Mănuşa de Aur”, cel mai nou film semnat de Fatih Akin, un thriller şocant despre Fritz «Fiete» Honka, criminalul în serie care ultragiat Hamburgul în anii ‘70, poate fi văzut, de astăzi, 21 iunie, pe marile ecrane din România, distribuit de Independenţa Film.

Un articol de Petre Ivan|21 iunie 2019

Inspirat de un caz real și având la bază bestsellerul scris de Heinz Strunk, „The Golden Glove spune povestea lui Fritz «Fiete» Honka (Jonas Dassler), un ucigaș în serie care ataca femeile din districtul felinarelor roșii din Hamburg, atrăgându-le în apartamentul său din mansardă.

Teribil de incomod, nerecomadat sensibililor și interzis minorilor, „The Golden Glove a șocat audiența încă de la premiera din cadrul Festivalului de Film de la Berlin prin abordarea deosebit de brutală a vieții mizere și crimelor teribile înfăptuite de Fritz «Fiete» Honka.

La prima vedere, Fritz „Fiete” Honka este un ratat demn de milă. Bărbatul cu fața distrusă își petrece nopțile la „Mănușa de Aur”, barul din cartier, în timp ce urmărește femei singure. Niciunul dintre obișnuiții barului nu suspectează că aparent inofensivul Fiete este, de fapt, un monstru. Filmul lui Fatih Akin spune povestea reală a lui Fritz Honka, un bărbat care a ucis și dezmebrat cel puțin patru femei, și a barului său preferat, unde cântecele germane siropoase fac bețivii să lăcrimeze, iar alcoolismul este un reflex împotriva suferinței și a nostalgiei.

Bulversant și tulburător, filmul regizorului german de origine turcă Fatih Akin îl are în rolul principal pe tânărul și atrăgătorul actor Jonas Dassler, în vârstă de doar 23 de ani. De nerecunoscut sub machiajul special, care a adus și un premiu acestei pelicule, Jonas Dassler se metamorfozează într-un psihopat alcoolic, sadic și declasat, care a terorizat Hamburgul în anii ‘70.

Despre scenaristul și regizorul Fatih Akin

Debutul internațional al lui Fatih Akin s-a produs odată cu filmul „Head-On”, câștigător al Ursului de Aur. A documentat diversitatea scenei muzicale din Istanbul în „Crossing the Bridge – The Sound of Istanbul”, iar filmul său din 2007, „The Edge of Heaven”, a câștigat premiul pentru Cel mai bun scenariu la Festivalul de la Cannes.

În 2017, Fatih Akin a obținut cel mai mare succes al său de până acum, cu filmul „In the Fade”, cu Diane Kruger. Printre alte premii, producția a primit Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin și Premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul de Film de la Cannes. Cel mai nou film al său, „The Golden Glove”/„Mănușa de Aur”, a avut premiera anul acesta, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, iar din 21 iunie va rula pe marile ecrane din România.

Foto: The Golden Glove – facebook

29
/03
/23

O nouă producție din Franța se pregătește să ajungă pe marile ecrane din România, începând cu data de 14 aprilie. În regia lui Laurent Charbonnier și a lui Michel Seydoux, doi artiști emblematici pentru industria de documentar despre natură, „Ștejarul și locuitorii săi” este un film despre universul unui stejar cu vârsta de 210 ani și importanța sa pentru toate vietățile pentru care el înseamnă acasă.

29
/03
/23

Festivalului de Film Românesc de la Nantes prezintă a doua sa ediţie în perioada 29 martie – 2 aprilie 2023, în organizarea Centrului Cultural Franco-Român de la Nantes şi având ca partener principal Institutul Cultural Român de la Paris. În luna Francofoniei, festivalul celebrează cultura română francofonă şi diversitatea culturală, marcând 30 de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

27
/03
/23

În acest sfârșit de săptămână începe Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului ONE WORLD ROMANIA, care revine în 2023 la București cu o selecție de 35 de filme documentare, trei retrospective, 8 evenimente de tip panel talk/workshop și o expoziție conexă.

20
/03
/23

În afara titlurilor noi, One World Romania propune în acest an şi trei retrospective de neratat: una concentrată pe cineastul sârb nonconformist Želimir Žilnik, în prezenţa acestuia, o alta cu filme ale regretatei regizoare libaneze Jocelyne Saab şi una dedicată dedicată împlinii a 30 de ani de existență a Fundației Arte Vizuale (FAV).

03
/03
/23

În luna martie 2023, Institutul Cervantes din București va prezenta online o serie de filme excepționale ale regretatului regizor spaniol Carlos Saura, un cineast care a dobândit deja un loc de necontestat printre zeii cinematografiei, omagiu prilejuit de decernarea, în acest an, a Premiului Goya de Onoare. Toate titlurile vor fi disponibile pe canalul Vimeo al Institutului timp de 48 de ore, începând cu ora 21.00 (ora României).