The Great Beauty – trofeul pentru cel mai bun film la premiile EFA
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-great-beauty-trofeul-pentru-cel-mai-bun-film-la-premiile-efa/

Lungmetrajul The Great Beauty/La Grande Bellezza, de Paolo Sorrentino, a primit trofeul pentru cel mai bun film la gala Academiei de Film Europene (EFA), care s-a desfăşurat sâmbătă seară, la Berlin.

Un articol de Andrada Văsii|9 decembrie 2013

Lungmetrajul The Great Beauty/ La Grande Bellezza, de Paolo Sorrentino, a primit trofeul pentru cel mai bun film la gala Academiei de Film Europene (EFA), care s-a desfăşurat sâmbătă seară, la Berlin.

Trofeul pentru cel mai bun film i-a fost înmânat regizorului Paolo Sorrentino de către Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret.

De altfel, filmul The Great Beauty a fost marele câştigător al ediţiei din acest an a premiilor EFA, adjudecându-şi patru premii, inclusiv pentru ,,cel mai bun regizor european” (Paolo Sorrentino), pentru ,,cel mai bun actor european” (Toni Servillo) şi pentru ,,cel mai bun editor de film” (Cristiano Travaglioli).

,,The Great Beauty” spune povestea unui scriitor aflat în pragul bătrâneţii, Jep Gambardella (interpretat de Toni Servillo), care îşi rememorează tinereţea plină cândva de pasiuni.

Pelicula ,,The Great Beauty” este propunerea Italiei la premiile Oscar de anul viitor, la categoria ,,cel mai bun film străin”. ,,The Great Beauty” se numără printre candidaturile considerate eligibile pentru o nominalizare la premiul Oscar pentru film străin care va fi decernat în 2014.

Totodată, filmul ,,The Great Beauty” a fost selecţionat în competiţia oficială a ediţiei din acest an a Festivalului de Film de la Cannes, la care regizorul Abdellatif Kechiche a fost recompensat cu Palme d’Or, pentru lungmetrajul ,,La Vie d’Adèle: Chapitres 1 & 2″.

Competiţie acerbă pentru The Great Beauty

În schimb, sâmbătă seara, la gala Academiei de Film Europene, filmul ,,La Vie d’Adèle” a fost marele perdant, neprimind niciun trofeu.

La gala Academiei de Film Europene, producătoarea Ada Solomon a primit trofeul Eurimages pentru coproducţie, o distincţie care recunoaşte rolul decisiv pe care îl au coproducţiile în industria de film din Europa, notează Mediafax.

Citiți și: Ada Solomon, despre premiul Eurimages: „Premiul reprezintă un moment foarte important în carieră“ 

Ada Solomon este producătoarea lungmetrajului premiat cu Ursul de Aur la Berlin în 2013, ,,Poziţia copilului”, regizat de Călin Peter Netzer. Lungmetrajul ,,Poziţia copilului” a fost desemnat să reprezinte România la premiile Oscar de anul viitor, la categoria ,,cel mai bun film străin”.

The Great Beauty

Prezentarea filmului The Great Beauty

Luminiţa Gheorghiu, interpreta rolului principal în ,,Poziţia copilului”, a fost nominalizată la premiul pentru ,,cea mai bună actriţă” la premiile Academiei de Film Europene, însă trofeul a fost câştigat, sâmbătă seară, de Veerle Baetens (,,The Broken Circle Breakdown”).

Pe de altă parte, în cadrul galei de sâmbătă seară, actriţa Catherine Deneuve a primit premiul Academiei de Film Europene pentru întreaga activitate, iar cineastul Pedro Almodovar a fost distins pentru contribuţii deosebite la dezvoltarea cinematografiei mondiale.

Cea de-a 26-a gală de decernare a premiilor EFA a avut loc, sâmbătă seară, la Berlin, fiind transmisă în direct în România de televiziunea HBO.

Premiile EFA sunt considerate Oscarurile europene. Aceste distincţii sunt decernate anual de Academia de Film Europeană celor mai bune producţii cinematografice de pe continent realizate în anul precedent.

Câştigătorii premiilor EFA 2013 au fost desemnaţi pe baza voturilor exprimate de cei peste 2.900 de membri ai Academiei de Film Europene.

Lista completă a câştigătorilor premiilor Academiei de Film Europene pe 2013:

Cel mai bun film european: ,,The Great Beauty/ La Grande Bellezza”, de Paolo Sorrentino

Cea mai bună comedie europeană: ,,Love Is All You Need”, de Susanne Bier

Cel mai bun regizor european: Paolo Sorrentino (,,The Great Beauty”)

Cea mai bună actriţă europeană: Veerle Baetens (,,The Broken Circle Breakdown”)

Cel mai bun actor european: Toni Servillo (,,The Great Beauty”)

Cel mai bun scenarist: Francois Ozon (,,In the House/ Dans la maison”)

Premiul Carlo Di Palma pentru cel mai bun director de imagine: Asaf Sudry (,,Fill the Void”)

Premiul pentru cel mai bun editor de film al anului: Cristiano Travaglioli (,,The Great Beauty”)

Premiul pentru cel mai bun designer de producţie: Sarah Greenwood (,,Anna Karenina”)

Premiul pentru cel mai bun design de costume: Paco Delgado (,,Blancanieves”)

Cel mai bun compozitor european: Ennio Morricone pentru ,,The Best Offer/ La migliore Offerta”, de Giuseppe Tornatore

Premiul pentru cel mai bun sunet: Matz Müller & Erik Mischijew (,,Paradise: Faith/ Paradies: Glaube”)

Descoperirea europeană a anului – premiul FIPRESCI: ,,Oh Boy!”, de Jan Ole Gerster

Premiul pentru cel mai bun documentar european: ,,The Act Of Killing”, de Joshua Oppenheimer

Cel mai bun film de animaţie european: ,,The Congress”, de Ari Folman

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj european: ,,Deth of a Shadow”, de Tom Van Avermaet

Premiul Eurimages pentru coproducţie: Ada Solomon

Premiul Academiei de Film Europene pentru întreaga activitate: Catherine Deneuve

Premiul pentru contribuţii deosebite la dezvoltarea cinematografiei mondiale: Pedro Almodovar.

Premiul publicului pentru cel mai bun film european: ,,The Gilded Cage”, de Ruben Alves.

Foto credit: EFA; The Great Beauty

24
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Pentru un film care se vrea o comedie de succes, „Cuscrii”, de Radu Potcoavă, mizează prea puţin pe regie şi prea mult pe reflexele actorilor. Însă nici potenţialul comic al interpreţilor nu este fructificat la un nivel satisfăcător, din cauza scenariului rudimentar și a execuției lipsite de creativitate.

24
/10
/14

Actrița Jacqueline Bisset, care joacă rolul soției fostului șef al FMI Dominique Strauss-Kahn, în controversatul Welcome to New York, al lui Abel Ferrara, se va întâlni cu spectatorii din București după proiecția specială a filmului din această seară, de la ora 22.00, la Cinema Elvira Popescu.

22
/10
/14

Nu-i înțeleg pe cei care nu-l simpatizează pe Woody Allen. Pe cei cărora le este indiferent. Nu trebuie să-l iubești. Însă este unul din marile mistere ale lumii inaderența unora la umorul său. La personajul său, aproape dispărut din filmele, nesfârșite, ale ultimilor ani, dar intrat în panoplia comicilor indispensabili ai cinematografiei.

22
/10
/14

Desenator, gagman, muzician, regizor, scenograf, mim, cineast, om de televiziune, poet, Pierre Étaix debutează pe scenă, pe care nu o va părăsi niciodată. Fascinat însă de marele ecran, la începutul anilor 1960, va începe să regizeze filme, alături de prietenul său Jean-Claude Carriere.

22
/10
/14

De la producătorii comediei de succes ,,Love Building”, vine din 26 decembrie pe marile ecrane Alt Love Building, un film cu Dragoş Bucur, Alexandru Papadopol şi Dorian Boguţă în rolurile principale, distribuit în cinematografe de Freeman Entertainment.

22
/10
/14

Anamaria Marinca, cea care interpretează rolul Irmei în drama de război "Furia: Eroi anonimi/ Fury", a declarat, la premiera lungmetrajului de la Festivalul de Film de la Londra, că Brad Pitt, alături de care joacă în această peliculă, şi regizorul David Ayer au fost "sprijinul" său.

22
/10
/14

Les Films de Cannes à Bucarest se deschide vineri, 24 octombrie, de la ora 17.30, la Cinema Studio cu Trece şi prin perete, în regia lui Radu Jude, singurul film selecţionat – şi premiat – anul acesta la Cannes. În închuiderea festivalului, pe 30 octombrie, de la ora 20.00, va rula White God/ Oraşul câinilor, câştigătorul secţiunii Un certain Regard la Festivalul de la Cannes şi candidatul Ungariei la Oscar.

21
/10
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „La capătul liniei”, poate cel mai important lungmetraj al lui Dinu Tănase, director de imagine devenit regizor, este o mostră de cine-verite întârziat, însă alb-negrul imaginii, surprinderea unei realităţi necosmetizate şi jocul credibil al actorilor îl fac unul din cele mai bune filme româneşti ale anilor `80.

21
/10
/14

BIEFF continuă programul de succes prezentat în colaborare cu una dintre cele mai importante manifestări culturale axate pe experimentul cinematografic: Programul Special Oberhausen, dedicat în acest an femeilor regizor, cărora le-au revenit majoritatea premiilor la Oberhausen 2014.

21
/10
/14

Anul acesta Rusia va fi invitat de onoare al Târgului Internațional de Carte „GAUDEAMUS” organizat de Radio România. În premieră absolută, românii vor avea parte de o săptămână a mâncărurilor tradiţionale din Rusia (la unul dintre restaurantele din Centrul Vechi al Bucureştiului) și se vor bucura de colecția de aur MOSFILM pe DVD, pentru că Zilele Filmului Rus, deja tradiționale, vor fi dedicate celor 90 de ani de la înființarea concernului cinematografic Mosfilm.

19
/10
/14

După un program intensiv de filme cu un palmares internațional impresionant și o serie de evenimente speciale inedite, „Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj” și-a desemnat câștigătorii sâmbătă seară. Pelicula „Jacky în regatul femeilor”, de Riad Sattouf, a fost dublu premiată: Cel Mai Bun Film și Cel Mai Bun Scenariu.

19
/10
/14

Filmele câștigătoare ale celor mai importante premii pe Croazetă în acest an, retrospective, invitați celebri și discuții despre cinema pot fi găsite în programul celei de-a 5-a ediții a festivalului „Les Films de Cannes a Bucarest“ (24-30 octombrie), inițiat și patronat de Cristian Mungiu.