Thierry Fremaux – invitat special de la Cannes în Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/thierry-fremaux-invitat-special-de-la-cannes-in-bucuresti/

Thierry Fremaux va fi prezent la cea de-a patra ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest, eveniment pe care l-a prezentat la prima sa ediţie, în 2010.

Un articol de Andrada Văsii|24 octombrie 2013

Thierry Fremaux va fi prezent la cea de-a patra ediție a Les Films de Cannes à Bucarest, eveniment pe care l-a prezentat la prima sa ediție, în 2010.

Les Films de Cannes à Bucarest se deschide astăzi, simultan, la Cinema Studio (20.00) și CinemaPRO (20.45), cu filmul premiat pentru regie la Cannes, Heli, în prezența cineastului mexican Amat Escalante.

Regizorul va răspunde întrebărilor publicului la finalul celor două proiecții de gală și se va întâlni cu jurnaliștii, urmând ca luni, de la 10.30, la Sala de cinema a UNATC, să susțină un masterclass cu intrare liberă, moderat de redactorul-șef al revistei „Sight & Sound”, Nick James.

Invitaților speciali anunțați deja – regizorii Abdellatif Kechiche și Amat Escalante, actorii Sandrine Bonnaire și Christophe Paou, producătoarea Sylvie Pialat și criticul de film Nick James – li se alătură Thierry Fremaux, delegatul general al Festivalului de la Cannes. Acesta revine la București după ce, în 2010, a lansat Les Films de Cannes à Bucarest împreună cu regizorul Cristian Mungiu.

Thierry Fremaux, un personaj important al cinematografiei

Din 2001, Thierry Fremaux semnează selecția și gestionează cel mai important festival de film din lume, lucrând îndeaproape cu marii cineaşti și producători. În 2006, a fost distins de statul francez cu medalia Legiunea de onoare, pentru contribuţia sa la dezvoltarea cinematografiei.

Citiţi şi: Cannes-ul se mută pentru o săptămână la Bucureşti

Thierry Fremaux este, totodată, directorul Institutului Lumière din Lyon și organizatorul Festivalului Lumière. În timpul mandatului său, numeroase producții românești au fost selecționate sau premiate la Festivalul de la Cannes. Thierry Fremaux va fi prezent sâmbătă, de la 20.30, la Cinema Elvira Popescu, la proiecția specială a filmului J’enrage de son absence, alături de actrița și regizoarea Sandrine Bonnaire.

Thierry Fremaux

Thierry Fremaux va fi prezent la Les Films de Cannes à Bucarest

În paralel cu producțiile de Cannes, spectatorii vor avea ocazia să descopere filmele unuia dintre cei mai respectați cineaști francezi, în cadrul Retrospectivei Maurice Pialat. Zece filme, majoritatea succese de critică și de public, vor fi proiectate la București.

Vineri, de la 16.30, la Cinema Studio, va rula unul dintre cele mai atipice și mai frumoase biopic-uri realizate vreodată, Van Gogh. La finalul proiecției, partenera de viață a lui Maurice Pialat, producătoarea Sylvie Pialat, va răspunde întrebărilor publicului.

Seara, de la 20.00, Sylvie Pialat va fi prezentă și la proiecția specială Sous le soleil de Satan, filmul premiat cu Palme d’Or în 1987, cu Gérard Depardieu și Sandrine Bonnaire. Momentul urcării pe scenă a lui Maurice Pialat a devenit celebru după ce, fluierat de câțiva jurnaliști nemulțumiți, acesta a declarat: „Dacă voi nu mă iubiți, pot să vă spun că nici eu nu vă iubesc”.

Prima proiecție de la această ediție va fi cea a scurtmetrajelor de Cannes, la Cinema Studio, de la 15.00: În acvariu, regia Tudor Cristian Jurgiu (Premiul al III-lea Cinéfondation), O umbră de nor, de Radu Jude, și Swimmer, de Lynne Ramsay – ambele selecționate în Quinzaine des Réalisateurs.

Regizorul Radu Jude va fi prezent la proiecție și va sta de vorbă cu spectorii. Intrarea este liberă la scurtmetraje, dar și la The Sugarland Express (15.30, Elvira Popescu), unul dintre cele trei filme de Steven Spielberg din festival și singurul premiat la Cannes din cariera sa, pentru scenariu.

De la ora 16.30, la CinemaPRO, spectatorii pot vedea și noul film al Sofiei Coppola, The Bling Ring/ Hoții de celebritate, despre un grup de adolescenţi care jefuiesc casele vedetelor de la Hollywood, fascinaţi de celebritate. Iar de la 18.30, unul dintre cele mai așteptate filme ale anului, ultra-violentul Only God Forgives (r. Nicolas Winding Refn), continuarea lui Drive, cu Ryan Gosling pe afiș, va putea fi vizionat în premieră în România, la CinemaPRO.

Un eveniment special va fi și proiecția lui Manuscripts don’t Burn, de vineri, ora 17.30, la Cinema Elvira Popescu. Filmul lui Mohammad Rasoulof, distins cu Premiul criticii în secțiunea Un Certain Regard, a fost turnat în secret în Iran și nu conține generic, pentru a nu-i pune în pericol pe cei care au lucrat la el.

Filmul este inspirat de evenimente reale petrecute între 1988 și 1998, când regimul a pus la cale uciderea câtorva zeci de intelectuali și activiști politici care se opuneau Republicii Islamiste și legii sharia. Înaintea proiecției, fotograful Cristian Movilă va povesti despre perioada petrecută în Iran și va prezenta câteva dintre fotografiile realizate acolo.

Info:

Biletele la festival se vând separat pentru fiecare dintre cele trei cinematografe.

Intrarea este liberă la proiecțiile de scurtmetraje, la filmele lui Steven Spielberg, la discuții și masterclass-uri.

Foto credit: Thierry Fremaux

14
/07
/16

La final de iulie, în plină vară, filmele scurte se mută sub cerul liber. Evenimentul Marele Picnic, adus la viață de ShortsUP, a ajuns la ediția a 3-a. Vineri, 29 iulie și sâmbătă, 30 iulie, de la ora 19.00, Grădina Botanică din București devine destinație de vacanță în mijlocul orașului și gazdă a două seri de filme scurte, muzică jazz, proiecții multimedia și ateliere.

14
/07
/16

Vara aceasta, copiii sunt aşteptaţi la Cinema City pentru a primi în dar Paşaportul de Cinema şi a porni într-o călătorie minunată în lumea filmului, vizionând producţii pline de emoţie şi veselie, precum: „În căutarea lui Dory”, „Epoca de Gheaţă: Ploaie de meteoriţi”, „Singuri acasă”, „Pete şi Dragonul” sau „Alice în Ţara Oglinzilor”.

12
/07
/16

INTERVIU Născut în 1992, Ion Indolean este critic de cinema şi, mai nou, regizor. Primul său film, experimentalul „Discordia”, a câştigat premiul pentru cel mai bun debut românesc la TIFF. „Nu-mi plac regulile, convenţiile, normele”, spune Ion Indolean, a căruit radicalitate i-a intrigat pe mulţi dintre cei care i-au văzut filmul.

12
/07
/16

„Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale” continuă periplul prin ţară după ce, timp de o săptămână, publicul din Tulcea a fost invitat să vizioneze unele dintre cele mai frumoase filme româneşti realizate în ultimii ani.

11
/07
/16

Un concert al trupei Blazzaj, prezentarea unei noi lucrări video-muzicale semnate de Thy Veils, un workshop de film documentar susţinut de regizorul Răzvan Georgescu şi un atelier de bandă desenată coordonat de ilustratoarea Sorina Vazelina sunt evenimentele conexe proiecţiilor de film la cea de-a treia ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care are loc între 14 şi 17 iulie la Timişoara şi Gottlob.

07
/07
/16

Programul intitulat „Revoluție în realism. Noul cinema românesc” găzduit în iunie de faimosul centru cinematografic de pe malul Tamisei, British Film Institute, se va încheia in iulie cu trei proiecții suplimentare, găzduite de ICR Londra în cadrul unei secțiuni speciale a Cinematecii românești. Astfel, în 7, 11 și 14 iulie vor avea loc proiecțiile filmelor „California Dreamin’’” (2007), în regia lui Cristian Nemescu, „Francesca” (2009), în regia lui Bobby Păunescu, și „Domestic” (2011), în regia lui Adrian Sitaru.

07
/07
/16

Au trecut mulţi ani de când cel cunoscut ca Tarzan a părăsit jungla africană şi şi-a asumat o nouă identitate ca Lordul Greystoke, John Clayton al III-lea. Warner Bros. Pictures şi Village Roadshow prezintă „Legenda lui Tarzan”, un film cu Alexander Skarsgard, Samuel L. Jackson, Margot Robbie, Djimon Hounsou, Jim Broadbent şi Oscar Christoph Waltz.

06
/07
/16

Scarlett Johansson este actrița ale cărei filme au avut cele mai mari încasări de-a lungul timpului. Potrivit portalului Box Office Mojo, filmele în care Johansson a jucat au generat încasări de peste 3,3 miliarde de dolari în cinematografele nord-americane.

06
/07
/16

„Bacalaureat”, filmul care i-a adus lui Cristian Mungiu premiul de regie la Cannes, „România: patru patrii”, cel mai nou documentar al lui Alexandru Solomon, și o proiecție aniversară cu „Marfa și banii”, de Cristi Puiu, în prezența actorului Alexandru Papadopol se numără printre evenimentele dedicate cinematografiei române la cea de-a treia ediție a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timișoara și Gottlob (14-17 iulie).

05
/07
/16

Regizorul iranian Abbas Kiarostami a decedat la Paris la vârsta de 76 de ani. Kiarostami, care a câștigat Palme d'or la Cannes în 1997 pentru filmul Taste of Cherry , a părăsit Teheranul săptămâna trecută pentru a se trata în Franța. Agenția oficială de știri iraniană IRNA a anunțat că rămășițele sale vor fi repatriate în Iran pentru a fi înhumate.

04
/07
/16

Comedia de succes „Două lozuri”, de Paul Negoescu, thriller-ul german „Victoria”, de Sebastian Schipper, care a încântat publicul şi critica la Festivalul de la Berlin în 2015, şi „Belgica”, noua dramă a belgianului Felix van Groeningen, se numără printre surprizele celei de-a treia ediţii Ceau, Cinema! (14-17 iulie).

02
/07
/16

Sâmbătă, pe 2 iulie, are loc Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, evenimentul care pune pe acelasi ecran scurtmetraje premiate la Oscar, Cannes, Sundance sau Cesar, mai exact 28 de povești din 15 colțuri ale lumii. În București maratonul va aduce la viață Pavilionul Central Romexpo, devenit astfel cel mai mare spațiu cinematografic neconvențional, cu 10.000 de metri pătrați dedicați filmelor scurte. Accesul la eveniment se face începând cu ora 20.00 iar proiecțiile încep la ora 21.00.