„Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”, marele câştigător la gala BAFTA 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/three-billboards-outside-ebbing-missouri-marele-castigator-la-gala-bafta-2018/

Filmul „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”, de Martin McDonagh, a fost marele câştigător la gala premiilor industriei de film britanice (BAFTA), unde a fost recompensat cu cinci trofee, inclusiv pentru cel mai bun lungmetraj şi cel mai bun lungmetraj britanic.

Un articol de Petre Ivan|19 februarie 2018

„Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” este o dramă acidă despre o mamă care închiriază trei panouri publicitare pentru a atrage atenţia publicului asupra lentorii cu care se desfăşoară ancheta privind asasinarea fiicei sale.

Pelicula, care fusese nominalizată la nouă premii BAFTA, a mai primit trofee pentru cel mai bun scenariu original, cel mai bun rol principal feminin – Frances McDormand – şi cel mai bun rol secundar masculin – Sam Rockwell.

„Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” a primit anul acesta şi Globul de Aur pentru cel mai bun film-dramă şi este considerat favorit la premiile Oscar, care vor fi decernate pe 4 martie. De asemenea, filmul a fost marele câştigător la gala premiilor decernate de Sindicatul actorilor americani (Screen Actors Guild/ SAG), unde a obţinut trofeul pentru cea mai bună distribuţie.

Marele favorit al galei, cu 12 nominalizări, filmul „The Shape of Water”, de Guillermo del Toro, a primit premiile BAFTA pentru cea mai bună regie, cea mai bună regie artistică şi cea mai bună muzică originală.

Lista completă a câştigătorilor BAFTA 2018:

Cel mai bun film: „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri“

Cel mai bun film britanic: „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri“

Cel mai bun regizor: Guillermo Del Toro („The Shape of Water“)

Cel mai bun actor în rol principal: Garry Oldman („Darkest Hour“)

Cea mai bună actriţă în rol principal: Frances McDormand („Three Billboards Outside Ebbing, Missouri“)

Cel mai bun actor în rol secundar: Sam Rockwell („Three Billboard Outside Ebbing, Missouri“)

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Allison Janney („I, Tonya“)

Cel mai bun scenariu original: „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri“ (Martin McDonagh)

Cel mai bun scenariu adaptat: „Call Me By Your Name“

Cel mai bun film străin: „The Handmaiden“

Cel mai bun documentar: „I Am Not Your Negro“

 Cel mai bun lungmetraj animat : „Coco“

Cel mai bun debut al unui regizor, scenarist sau producător britanic: „I Am Not A Witch“ (Rungano Nyoni şi Emily Morgan)

Cea mai bună coloană sonoră: „The Shape of Water“

Cea mai bună imagine: „Blade Runner 2049“ (Roger Deakins)

Cel mai bun montaj: „Baby Driver“ (Jonathan Amos, Paul Machliss)

Cea mai bună scenografie: „The Shape of Water“ (Paul Austerberry, Jeff Melvin, Shane Vieau)

Cel mai bun sunet: „Dunkirk” (Richard King, Gregg Landaker, Gary A. Rizzo, Mark Weingarten)

Cele mai bune efecte vizuale: „Blade Runner 2049“ (Gerd Nefzer, John Nelson)

Cel mai bun scurtmetraj britanic de animaţie: „Poles Apart“

Cel mai bun scurtmetraj britanic: „Cowboy Dave“   Rising Star Award (trofeu votat de public): Daniel Kaluuya.

Foto: „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”,  BAFTA 2018 – facebook

04
/09
/22

În a doua parte a unui foarte subiectiv top pe luna august discut, pe scurt, trei documentare din acest an, printre care şi tulburătorul "Mariupolis 2", al regretatului regizor lituanian Mantas Kvedaravičius, ucis în războiul declanşat de Rusia în Ucraina.

28
/08
/22

PREVIEW Organizatorii Astra, festivalul internațional de cinema de non-ficțiune de la Sibiu, ajuns la a 29-a ediţie, anunţă că au pregătit un program variat, care include filme din toată lumea şi diferite formate ale cinemaului documentar, ce vizează un public divers.

26
/08
/22

Din această toamnă, Institutul Cervantes reia seria de proiecții lunare de filme difuzate cu acces liber pe platforma Vimeo, iar primul proiect din această serie îl reprezintă suita de filme online „Abycine Lanza” – un laborator de talente spaniole în devenire, difuzată grație colaborării inedite cu Abycine, unul dintre cele mai îndrăznețe festivaluri de film din peisajul spaniol contemporan. Filmele vor fi disponibile pe canalul Vimeo al Instituto Cervantes timp de 48 de ore, începând cu ora 21.00 (ora României), începând din ziua indicată (zilele de vineri ale fiecărei săptămâni).

26
/08
/22

Azi, 26 august, de la ora 19:45, debutează la Cinema Muzeul Țăranului din București cea de-a doua ediție a ABIFF - Animation Bucharest Internaţional Film Festival, prin proiecția animației "Călătorie în ȚaraTa" (Journey to Yourland, Cehia - Slovacia, 2022), în regia lui Peter Budinský, un proiect ambițios în ceea ce privește abordarea vizuală și narativă, destinat publicului de familie.

26
/08
/22

Programul de studiu intensiv dedicat cineastelor din România și Republica Moldova și-a desemnat finalistele. 10 artiste vor participa în perioada 29 August - 4 septembrie la cea de-a doua ediție Sisterhood of Young Animation Auteurs (SYAA). În cadrul workshop-ului organizat la București, creatoarele de film de animație vor întâlni experți din domeniu și vor parcurge etape importante în dezvoltarea propriilor proiecte.

25
/08
/22

Numeroși fani nerăbdători, artiști și creatori de conținut au ales să descopere marele final al poveștii de dragoste dintre Tessa și Hardin din cea de-a patra ecranizare a seriei After - “După ce am găsit fericirea” la Cineplexx Băneasa, odată cu avanpremiera Ladies Night de miercuri, 24 august.

25
/08
/22

Sunscreen Film & Arts Festival anunță programul complet al primei ediții, care va avea loc între 8 – 11 septembrie la Constanța. Invitatul special al evenimentului va fi actorul de origine sârbă Darko Perić, cunoscut publicului din România din serialul spaniol La Casa de Papel (Netflix), unde l-a jucat pe Helsinki. Perić va fi prezent la Constanța pentru a se întâlni cu fanii, dar și pentru proiecția scurtmetrajului Patria (r. Alejandro Lobo, 2017), inspirat din fapte reale, unde îl joacă pe Ioan Clămparu, un proxenet român căutat internațional.

23
/08
/22

O tradiție la TIFF Oradea, selecția dedicată noii cinematografii maghiare se întoarce într-o nouă formulă la ediția din 2022 a festivalului. Lista celor mai noi și mai apreciate filme produse în ultimul an în Ungaria, proiectate în premieră la Oradea, va fi completată, în această toamnă, de o retrospectivă de autor dedicată regizoarei Ildikó Enyedi – una dintre cele mai influente cineaste europene.

22
/08
/22

Cele mai noi producţii româneşti, premiate la festivalurile de la Cannes, Veneţia şi San Sebastian, vor putea fi văzute la a opta ediţie a evenimentului cinematografic de tradiţie Zilele Filmului Românesc la Chişinău, care va avea loc în perioada 22-25 septembrie.