Tiberiu Soare – concert extraordinar la Cercul Militar
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiberiu-soare-concert-extraordinar-la-cercul-militar/

Joi, 28 noiembrie, de la 19:00, în Sala de Marmură a Palatului Cercului Militar Naţional, va avea loc un concert de excepţie sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.

Un articol de Elena Simion|27 noiembrie 2013

Joi, 28 noiembrie, de la 19.00, în Sala de Marmură a Palatului Cercului Militar Naţional, va avea loc un concert de excepţie sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.

Vor fi pe scenă soprana Irina Iordăchescu, baritonul Jean Kristof Bouton, tinerii muzicieni ai Silvestri Orchestra şi violonista Monica Bălăşoiu, concert maestru. Acest concert are ca scop susținerea primul proiect editorial al Fundației Calea Victoriei.

Banii strânși vor fi folosiți pentru tipărirea unei cărți ce va cuprinde conferințele sustinute de Tiberiu Soare în cadrul programului „Pentru ce mergem la Operă?”. Cartea se va adresa atât melomanilor, cât și tinerilor care doresc să descopere lumea fascinantă a operei, a baletului, dar lumea compozitorilor și a creațiilor muzicale celebre.

În 2008 – 2009, Tiberiu Soare a susţinut la Fundația Calea Victoriei cursul în 10 şedinţe Cum să ascultăm muzica, care s-a dovedit a fi un mare succes, făcând salonul fundaţiei neîncăpător. În anii 2010 şi 2011 a continuat să susţină conferinţe în cadrul fundaţiei pe diferite teme muzicale.

Astfel a apărut ideea unui nou proiect: programul cultural „Pentru ce mergem la Operă?” care a fost lansat în ianuarie 2012 de Fundaţia Calea Victoriei împreună cu dirijorul Tiberiu Soare şi derulat la Opera Naţională Bucureşti, cu scopul de a iniţia tinerii şi publicul larg în frumuseţea şi complexitatea muzicii de operă, prin abordarea tematicii ei în cadrul unor conferinţe-eveniment.

De la Rigoletto la Turandot, cu Tiberiu Soare

Noutatea proiectului a constat în abordarea tematicii muzicii de operă într-o manieră interactivă şi relaxată, ce permite apropierea publicului de un stil de muzică pe cât de spectaculos pe atât de greu accesibil pentru cei neiniţiaţi.

Proiectul a fost premiat în vara anului 2013 cu premiul III la Gala Societății Civile, la  secțiunea Artă și Cultură, recunoscându-se rolul educativ al acestui program unic în lumea culturală românească.

Citiţi şi: INTERVIU Tiberiu Soare: „Noi, muzicienii, suntem nişte vânători de stări privilegiate“  

În cadrul evenimentului care se va desfășura joi la Cercul Militar Național, talentații muzicieni din Silvestri Orchestra, coordonați de violonista Monica Bălășoiu, concert maestru, vor interpreta fragmente din «Rigoletto», «Traviata», «Elixirul dragostei», «Spărgătorul de nuci», «Carmen», «Don Giovanni», «Bărbierul din Sevilla» și «Turandot».

tiberiu soare

Tiberiu Soare, în cadrul unei conferințe 

De asemenea, se vor viziona secvențe spectaculoase din conferințe, într-un scurt film pregătit de regizorul Vlad Trandafir și se va organiza o mică licitație pentru cei care doresc souveniruri muzicale, legate de proiectul „Pentru ce mergem la Operă?”.

Intrarea la eveniment le va aduce spectatorilor beneficiul de a fi printre primii cititori și sustinători ai cărţii (preţul de 50 de lei susține publicarea cărții în primavara lui 2014, prin plata în avans a unui exemplar cu autograf și participarea la concertul de gală; preţul de 100 lei – susține publicarea cărții in primăvara lui 2014, prin plata în avans a unui exemplar cu autograf, participarea la concertul de gală).

Proiectul fundatiei „Pentru ce mergem la Opera” cuprinde treisprezece conferințe derulate în anii 2012 si 2013, concentrate pe creațiile geniale ale unor mari compozitori, libretisti si coregrafi: „Traviata” de G. Verdi, „Boema” de G. Puccini, „Giselle” de A.Adam, „Turandot” de G. Puccini, „Elixirul dragostei” de G Donizetti, „Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini, „Carmen” de G. Bizet, „Rigoletto” de G Verdi, „Spărgătorul de nuci” de P. I. Ceaikovski, „Don Giovanni” de W. A. Mozart, „Nunta lui Figaro” de W. A. Mozart, „Olandezul zburător” de R. Wagner şi „Oedipe” de G. Enescu.

INFO

Data: 28 noiembrie 2013, ora 19:00
Cost (include cartea): 50 ron sau 100 ron
Locul desfașurării: Palatul Cercului Militar Național, Sala de Marmură
Detalii la: Fundaţia Calea Victoriei

Foto credit: Petrică Tănase, Fundația Calea Victoriei, Tiberiu Soare

12
/05
/23

Pe 13 mai are loc lansarea celui de-al doilea album EYEDROPS „Găsit. Rătăcit. Regăsit. Pierdut.” cu un concert „extraordinaire” în Iași, la Underground Pub. Găsirea, Rătăcirea, Regăsirea și Pierderea cuprind un turneu care îi poartă pe băieți și pe noul lor album prin 11 orașe din țară.

11
/05
/23

Asociația Castel Salbek continuă până pe 31 mai înscrierile pentru International Salbek Opera Masterclass (23-27 august), o serie de cursuri premium susţinute de soliști lirici de anvergură internațională - mezzosoprana Ruxandra Donose, tenorul Ramon Vargas și soprana Leontina Văduva -, primul masterclass de acest gen din România care se va desfăşura într-un cadru de poveste, pe Domeniul Castelului Salbek, la Petriș, județul Arad.

11
/05
/23

Pianistul româno-american de jazz Lucian Ban îi invită pe contrabasista franceză Sarah Murcia și pe violistul american Mat Maneri să susțină împreună cu el o serie de concerte, masterclass-uri și discuții post-concert la București, Timișoara și Brașov, creând un program original inspirat din muzica populară românească, jazz și muzica de cameră europeană.

10
/05
/23

Mai este doar o lună până la Summer in the City, cel mai așteptat festival al verii din Bucureşti, când artiști renumiți, printre care cel mai mare entertainer al momentului, Robbie Williams, artiști români și DJ, vor urca oficial pe scena din Piața Constituției.

08
/05
/23

Așa cum și-a obișnuit publicul de mulți ani, în luna mai ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO propune un eveniment de înaltă ținută artistică: CONCERTUL REGAL, prezentat anual în jurul datei de 10 mai - sărbătoare a regalităţii în România. Evenimentul se bucură de fiecare dată de prezența unor membri ai Casei Regale.

08
/05
/23

15 artiști internaționali performează la ”Jazz in Church” (11-14 mai) în ritmuri de jazz, muzică medievală, compoziții de muzică contemporană și foarte multă improvizație ce va beneficia de acustica minunată a Bisericii Lutherane din București.

27
/04
/23

Music Gallery, proiectul care a oferit publicului un nou mod de interacțiune cu muzica, s-a bucurat de un succes peste așteptări la Cluj. Galeria a fost deschisă timp de patru săptămâni, în perioada 25 martie-23 aprilie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și a fost vizitată de peste 5.000 de persoane de toate vârstele.