TIFF 2014 aduce la Cluj câştigătorii marilor festivaluri ale lumii
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-2014-aduce-castigatorii-marilor-festivaluri-ale-lumii/

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) se pregăteşte intens pentru cea de-a 13-a ediţie, care va avea loc între 30 mai şi 8 iunie, la Cluj-Napoca. Sute de filme, concerte, expoziţii, dezbateri şi întâlniri cu cineaşti renumiţi îi aşteaptă pe spectatori la cel mai mare festival de film din România.

Un articol de Petre Ivan|24 februarie 2014

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), ediţia a 13-a, va avea loc între 30 mai și 8 iunie, la Cluj-Napoca. Sute de filme, concerte, expoziții, dezbateri și întâlniri cu cineaști renumiți îi așteaptă pe spectatori la cel mai mare festival de film din România.

În selecția realizată de directorul artistic Mihai Chirilov figurează deja câteva dintre cele mai așteptate filme lansate în ultimul an în festivaluri. Marii câștigători ai trofeelor la Berlin, Veneția, Karlovy Vary, Sarajevo, San Sebastian sau Tokyo vor putea fi văzuți în premieră la TIFF 2014.

Impresionantul Bai Ri Yan Huo / Black Coal, Thin Ice, de Diao Yinan, distins cu Ursul de Aur și Ursul de Argint pentru Cel mai bun actor (Liao Fan), anul acesta, la Festivalul de la Berlin, va rula în premieră la TIFF 2014.

Sacro GRA, de Gianfranco Rosi, premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneția, anul trecut, este primul documentar care câștigă acest trofeu în istoria evenimentului.

TIFF

Gianfranco Rosi, regizorul premiat la Veneţia pentru Sacro GRA, film care va putea fi văzut la TIFF

În Supernova, secțiunea care adună hit-urile recente din cinematografie, va fi proiectat și filmul distins cu Globul de Cristal la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary, The Notebook/ A nagy füzet, în regia lui János Szász – propunerea Ungariei la Oscar

Despre un alt război, cel civil din Georgia, din 1992, e vorba în In Bloom/ Grzeli Nateli Dgeebi, recompensat cu Marele Premiu la Festivalul de Sarajevo și cu trofeul de interpretare pentru cele două actrițe, Lika Babluani și Mariam Bokeria. http://www.youtube.com/watch?v=zNbIHlnTO_U

Bad Hair/ Pelo Malo, de Mariana Rondon (Venezuela), câștigător al trofeului Scoica de Aur la Festivalul de la San Sebastian, în 2013, este drama impresionantă a unei mame singure, care simte cum lumea îi fuge de sub picioare când ghicește în fiul ei de 9 ani primele impulsuri homosexuale.

We Are the Best!, noul film al regizorului suedez Lukas Moodysson (Show Me Love, Lylia 4-ever, Mammoth), a obținut Marele Premiu la Festivalul Internațional de Film de la Tokyo, anul trecut.

Bazată pe un roman grafic scris de soția cineastului, comedia e plasată în Stockholm, la începutul anilor 80, când trei prietene se încăpățânează să creadă că „Punk is not dead!”.

E o evocare tandră și amuzantă a acelor ani și a perioadei de sfârșit a copilăriei.

Foto cu TIFF, Black Coal, Thin Ice, Sacro GRA – Cinemagia

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.