TIFF 2014 şi cele 22 de povești românești
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-2014-si-cele-22-de-povesti-romanesti/

22 de poveşti româneşti, 14 lungmetraje şi 8 scurtmetraje, unele prezentate în premieră absolută, se regăsesc în mult-aşteptata secţiune Zilele Filmului Românesc, la cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie).

Un articol de Petre Ivan|12 mai 2014

Zilele Filmului Românesc la TIFF vor fi prezentate în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Patru lungmetraje vor rula în premieră absolută la TIFF 2014.

Poarta Albă, de Nicolae Mărgineanu, e drama a doi studenți care ajung în lagărul de muncă forţată canalul Dunăre-Marea Neagră în 1949, şi îi are în distribuție pe Cristian Bota, Sergiu Bucur și Bogdan Nechifor.

În Cripta, noul film a lui Corneliu Gheorghiță (Europolis), un om de afaceri francez rămâne prizonier între zidurile unei curți din Băile Herculane. Serge Riaboukine, actor cu zeci de filme și piese de teatru în portofoliu și un Leopard de Bronz la Locarno pentru rolul din Peau d’homme cœur de bête (1999), face un rol memorabil.

TIFF 2014

Un ultim an in 114 minute

Artistul vizual Daniel Djamo debutează la TIFF cu Un ultim an în 114 minute, un jurnal filmat al ultimului an din viața bunicii sale. „Acest documentar temerar, intens şi absolut sfâșietor este revelația mea personală din programul ZFR al acestui an”, declară Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului.

Va avea premiera mondială la TIFF, în afara competiției ZFR, comedia America, venim!, debutul lui Răzvan Săvescu, avându-i în distribuție, printre alții, pe Gheorghe Ifrim, Adrian Văncică și Mihai Călin. O trupă de cinci actori din Târgovişte, regizorul, un copil şi un urs imens de pluş traversează oceanul pentru un spectacol la New York, unde îi așteaptă o adevărată aventură, din moment ce nimic nu merge conform planului.

În afara competiției va rula și Afacerea Tănase. Leapșa pe murite (r. Ionuț Teianu), un documentar despre tentativa de asasinare a scriitorilor Virgil Tănase și Paul Goma, în 1982

Singurul film românesc care intră și în Competiția internațională TIFF 2014 e Quod erat demonstrandum, pelicula alb-negru a lui Andrei Gruzsniczki, cu Ofelia Popii, Sorin Leoveanu și Florin Piersic Jr.

Despre protestele din Piața Universității, din 2012, și despre felul în care oamenii au recucerit spațiul public, la 23 de ani de la Revoluție, vorbește documentarul lui Vlad Petri, București, unde ești?, care va avea premiera oficială în Piața Unirii din Cluj, înainte de a intra pe ecrane.

Iar despre plăcerile noii generații – comedia #Selfie, debutul în lungmetraj al Cristinei Iacob, în care trei adolescente, jucate de Crina Semciuc, Olimpia Melinte și Flavia Hojda, fac o escapadă la mare cu trei zile înainte de bacalaureat.

În competiția Zilelor Filmului Românesc intră și documentarul lui Corneliu Porumboiu, Al doilea joc, selecționat la Berlin, un experiment în care fiul și tatăl, Adrian Porumboiu, comentează împreună un antologic meci Steaua-Dinamo din 1987, Closer to the Moon, prima producție în limba engleză a lui Nae Caranfil, cu Mark Strong și Vera Farmiga pe afiș, și La limita de jos a cerului, care i-a adus lui Igor Cobileanski cele mai multe nominalizări la Premiile Gopo și trofeul pentru Cel mai bun debut.

Extrem de ofertante, ca povești și abordări, sunt cele 8 scurtmetraje din competiția ZFR

Va avea prima proiecție cu public la TIFF 2014 Start Anew World (r. Luiza Pârvu), o producție de epocă ambițioasă, realizată cu resurse proprii la New York, despre emigranți români ajunși în Lumea Nouă. Florin Penişoară, Olimpia Melinte și Ioan Ardelean au rolurile unor tineri din Pennsylvania anului 1908.

O altă premieră este Kowalski (r. Andrei Crețulescu), în care Dorian Boguţă, Andi Vasluianu, Şerban Pavlu joacă trei bărbați care se întâlnesc într-un pub. „Primul are prea multe întrebări. Al doilea are un plan perfect. Al treilea nu are nici o şansă”.

Iulia Rugină (Love Building) revine la Cluj cu un alt proiect al Actoriedefilm.ro, Să mori din dragoste rănită, în care un cuplu despărțit decide să asculte pentru o ultimă dată melodia Angelei Similea (care apare în film), înainte de a se sinucide.

Imediat după premiera mondială de la Cannes din cadrul secțiunii Quinzaine des Réalisateurs, Trece și prin perete, al lui Radu Jude, o adaptare după o povestire de Cehov, va ajunge la TIFF.

Surprinzător va fi și Plimbare (r. Mihaela Popescu), în care actrița Valeria Seciu face un rol neașteptat. La Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj mai concurează Cai putere (r. Daniel Sandu), Ela, Panda și Madam (r. Andrei Ștefan Răuțu), și Tatăl nostru, al regizorului clujean Sergiu Lupșe.

Foto cu TIFF 2014 şi Zilele Filmului Românesc – www.tiff.ro

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.