TIFF 2018, în fotografii
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-2018-in-cronci-de-film-si-fotografii/

Pe durata Festivalului Internaţional de Film Transilvania (25 mai – 3 iunie), Ziarul Metropolis vă va ţine la curent cu cele mai importante evenimente de la Cluj.

Un articol de Petre Ivan|24 mai 2018

Și dacă Ionuț Mareș ne va prezenta filmele din festival, Cinesseur va fi furnizorul oficial de instantanee cu dichis de la  TIFF

TIFF 2018. Ziua 0
Extratereștrii au aterizat la TIFF! Nu, nu în Pădurea Baciu, locul pe care legendele locale îl dau ca destinație favorită a nepământenilor, ci în plin centru, la doi pași de Piața Unirii. Unde, se știe de-acum, e trademark local, au loc proiecțiile în aer liber la TIFF

TIFF 2018. Ziua 1
L-am găsit pe Lăscărică, mă, ciocoflendere… Era la un film de Bergman. Îți vine să crezi?
P.S.: Aia cu „Mă, ciocoflendere…” e pe spatele scaunului din față (ca să zic așa), dar nu știu cât de bine se zărește.

TIFF 2018. Ziua 2
Sunt mii de bancuri cu și despre Chuck Norris, dar ăsta le întrece pe toate. Pe cuvânt… De general!

TIFF 2018. Ziua 3
Circulația pe strada Napoca, una dintre principalele artere din centrul Clujului, e închisă, iar un Schwartzie local are grijă să nu miște nici musca. La 9 începe o nouă proiecție în Piața Unirii. Hasta la vista, baby!

TIFF 2018. Ziua 4
Ferestrele clădirilor din Cluj au mereu de spus câte o poveste. Sau mai multe. Depinde și de locatar. Azi am găsit povestea asta și v-o spun exact așa cum a gândit-o autorul. Necunoscut, firește.

TIFF 2018. Ziua 5
Binom iconic pentru poporul televizual român, parte a unei expoziții despre comunism intitulată „Partidul te vrea tuns” și vernisată, recent, la TIFF. Nu-s multe exponate, dar au miez. Am zărit și niște almanahuri Scânteia, m-aș fi întins la o lectură numai că spațiul, o hrubă, nu e deloc ofertant. În rest, la tv nu se dă nimic iar peștele e mut. Pentru că el știe tot.

TIFF 2018. Ziua 6
Strigătul lui Munch, versiunea clujeană

TIFF 2018, Ziua 7

„De mai doresc vreo apă din Europa, iată
E balta neagră, rece, pe care-n asfințit
Un trist copil împinge, stând în genunchi, o biată
Bărcuță, ca un flutur de mai, abia ițit.
O, nu mai pot să lunec prin vraja voastră, valuri
Menite cărăbușii bumbacului să fiți!
Nici să înfrunt trufia drapelelor, pe maluri,
Nici să plutesc sub ochii pontoanelor, cumpliți!” (Rimbaud)
Costă doar 150 de lei, iar meșterul care le face zice că nu prea se cumpără. Dacă aveți drum prin Cluj, îl găsiți pe labirinticele străduțe din centru.

TIFF 2018, Ziua 8
(Coffee) „Drama”, ediție limitată, prăjitura aproape oficială a festivalului

TIFF 2018, Ziua 9

Ar mai fi un pic de TIFF, dar lumea începe să (re)simtă un anume sentiment al sfârșitului.
Cu toate astea, ne vedem și mâine .

TIFF 2018, Ziua 10 (și ultima)
Vă scriu carte (nu, nu din amată), ci de la TIFF! Deși, la o adică, am putea vorbi și de armată. Armata tiffarilor, mai precis, la cât de mult public se strânge an de an acolo… See you around!

foto (si text): Cinesseur

14
/02
/21

Biografiile au întotdeauna enigmele lor. Când sunt privite prin prisma amintirii, celebre sau anonime, ființele umane nu se dezvăluie niciodată întru totul. Ion Andreescu, pictorul care a împărțit aceeași epocă cu Mihai Eminescu, este unul dintre exemple. Creator important, el rămâne totuși un necunoscut pentru posteritate.

12
/02
/21

Expoziția „Povești de iubire”, dedicată îndrăgostiților și tuturor romanticilor, va fi deschisă între 12-28 februarie în zona Peek and Cloppenburg (etaj 1) și îi va purta pe vizitatori într-o călătorie în istoria intimă a României. Tot aici, curioșii vor avea ocazia să-și facă fotografii la un panou stilizat cu expresia „Te iubesc” scrisă în peste 100 […]

11
/02
/21

Nu tot timpul lucrările de artă stau cuminți, pe pereții muzeelor și în spațiile de expunere special gândite, așteptând publicul avizat să le facă o vizită. Câteodată arta iese în stradă, face gălăgie și trage de mânecă bicicliștii, curierii și trecătorii grăbiți. Cam de acest fel sunt lucrările expuse la micuța galerie neconvențională Celula de artă, din B-dul Carol nr. 53, care a pregătit în luna februarie doua expoziții care întorc privirile.

08
/02
/21

O nouă expoziție propusă de spațiul expozițional Arbor.art.room îi va seduce cu siguranță, începând din această săptămână, pe iubitorii de artă şi frumos din Capitală. Joi, 11 februarie 2021, între orele 17.00 şi 21.00, la Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11), va avea loc deschiderea expoziţiei unui artist tânăr și original, Giuliano Nardin, expoziție intitulată misterios „Nimic nou la Podul Săbăreni“ (perioadă de vizitare: până pe 7 martie 2021), o inedită propunere expoziţională realizată împreună cu curatorul Doinel Tronaru, la propunerea managerului cultural Victoria Nagy Vajda.

31
/01
/21

Platforma 5 Pentru Arte propune comunităților creative și publicului larg să descopere tânăra generație de artiști și arhitecți români urmărind creațiile a peste 20 dintre aceștia în galeria online, în cadrul unor expoziții digitale la care au contribuit cinci profesioniști din industria locală.

28
/01
/21

Timișoara la cutie – Cetate reproduce o felie din cartierul Cetate, centru istoric și principal pol de atracție turistică al orașului, aducând la viață 5 din clădirile emblematice ale orașului, într-un format de miniaturi, puzzle și cărți poștale. Cutia oferă copiilor șansa de a cunoaște mai bine orașul Timișoara prin joacă, învățând despre arhitectura și istoria acestuia iar adulţilor ocazia de a se (re)îndrăgosti de oraş privindu-l cu ochi de turist.

18
/01
/21

De la împăratul Nero sau pictura renascentistă la povestea lui Alice în Țara Minunilor și la „divele” secolului XX, cele mai așteptate evenimente expoziționale programate în 2021 în Europa promit experiențe de calitate.

13
/01
/21

În această perioadă, atelierele MNAC se desfășoară online, într-o formulă interactivă. „Arta contemporană de la plancton la zbor intergalactic” este o serie de ateliere care ne ajută să înțelegem expoziția Colecției MNAC, „Văzând Istoria. 1947-2007”, dar și de unde vine și se hrănește arta contemporană, în general.

08
/01
/21

Până pe 27 iunie 2021 puteți vizita o nouă expoziție temporară la MNAR, intitulată „Poveștile Crucii. Sculptură miniaturală de tradiție bizantină”, organizată în cadrul Galeriei de Artă Veche Românească (Calea Victoriei 49-53).