TIFF anunţă juriile competiţilor de filme internaţionale şi româneşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-anunta-juriile-competitilor-de-filme-internationale-si-romanesti/

Regizori, actori, producători şi experţi din industria internaţională de film fac parte din juriul competiţiei internaţionale de la ediţia din acest an a TIFF, care se desfăşoară în perioada 17-26 iunie la Cluj-Napoca.

Un articol de Ionuţ Mareş|15 iunie 2022

Juriul care va desemna câștigătorul Trofeului Transilvania la ediția din 2022 a festivalului aduce la Cluj-Napoca cinci profesioniști din lumea cinematografiei, anunţă organizatorii. Actori, regizori, producători de succes, dar și experți din industria internațională de film, membrii juriului competiției oficiale vor urmări și vor analiza cele 12 lungmetraje care concurează în acest an pentru marele premiu.

Regizor, scenarist și producător multi-premiat, Bogdan George Apetri se numără printre cineaștii români ai momentului. Filmele sale au fost prezentate și laureate la festivaluri importante din întreaga lume, de la Veneția la Locarno, până la Varșovia și Thessaloniki. După ce a obținut Premiul FIPRESCI la TIFF 2021, anul acesta va face parte din juriul competiției oficiale, alături de actrița islandeză Halldóra Geirharðsdóttir, nominalizată la European Film Awards pentru rolul din Woman at War (r. Benedikt Erlingson), și producătoarea Gülin ÜstÜn, care conduce platforma de co-producție Meetings on the Bridge, cel mai amplu program profesional dedicat cineaștilor din Turcia.

Alături de ei, vor juriza filmele din competiția oficială regizorul Srdan Golubović, ale cărui producții, multiplu premiate la Sundance și Berlinale, au fost prezentate la edițiile anterioare TIFF, dar și Carlos Rodríguez Ríos, directorul Festivalului de Film de Autor din Barcelona (D’A Film Festival Bacelona) și fondatorul companiei de distribuție Noucinemart.

What’s Up, Doc?, secțiunea dedicată lungmetrajelor documentare, devenită anul acesta competițională, va fi jurizată la TIFF 2022 de cineastul Alexandru Solomon, membru al European Documentary Network și președinte al Festivalului de film documentar One World Romania, alături de Dimitris Kerkinos, unul dintre selecționerii și curatorii celor mai apreciate secțiuni din programul Festivalului Internațional de Film de la Thessaloniki și directorul artistic al fARAD Film Festival. Împreună cu ei, va urmări și analiza cele 10 filme care concurează pentru premiul secțiunii René Kubášek, care coordonează departamentul de relații internaționale al Festivalului Internațional de Film Documentar Ji.hlava.

Juriul Competiției Zilelor Filmului Românesc va fi format la această ediție din autoarea și curatoarea Barbara Wurm, expert în film est-european, implicată de-a lungul carierei în comitetele de selecție ale DOK Leipzig, Oberhausen și goEast, Gaga Chkheidze – fondatorul și directorul Cinema Art Center Prometheus și al Festivalului Internațional de Film de la Tbilisi, alături de Kjell R. Jenssen Jenssen, care curatoriază programul Cinemateket din Oslo de peste 20 de ani și are o vastă experiență editorială în zona de cinema.

În secțiunea dedicate filmelor autohtone, scurtmetrajele vor fi analizate și jurizate de regizorul Csaba Bereczki, reprezentant al Eurimages, jurnalista Edna Fainaru, o personalitate foarte influentă în cinematografia israeliană, și producătoarea Weronika Czołnowska, coordonatorul programelor dedicate industriei la New Horizons IFF.

Premiul FIPRESCI, acordat de Federația Internațională a Criticilor de Film, va fi oferit în urma procesului de jurizare în care vor fi implicați, la această ediție, Andoni Iturbe Tolosa – critic de film independent, prodecan și lector la Universitatea din Țara Bascilor, György Báron – președintele Societății Criticilor de Film din Ungaria și realizator de documentare TV, alături de scriitorul și criticul de film italian Tommaso Tocci, care a colaborat cu numeroase publicații internaționale, dar și cu Berlinale Talents, Edinburgh International Film Festival și Giornate degli Autori, la Festivalului Internațional de Film de la Veneția.



27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.