TIFF Sibiu 2014, filme premiate şi premiere
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-sibiu-2014-o-parada-a-filmelor-romanesti/

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, în perioada 25 – 29 iunie 2014, cu o selecţie generoasă de filme româneşti, producţii noi de succes, documentare captivante şi multe alte surprize.

Un articol de Petre Ivan|16 iunie 2014

Pe ecranul din Piața Mare vor rula, în premieră, comedia America, venim! – cu Mihai Călin, Gheorghe Ifirm și Adrian Văncică – și O poveste de dragoste, Lindenfeld (r. Radu Gabrea), o dramă care îi are în rolurile principale pe Victor Rebengiuc și Mircea Diaconu.

Cel mai recent film al lui Nae Caranfil, Closer to the moon, documentarul lui Vlad Petri București, unde ești?, care vorbește despre protestele din Piața Universității, din 2012, și despre felul în care oamenii au recucerit spațiul public și Sunt o babă comunistă al lui Stere Gulea completează programul filmelor din Piața Mare.

Proiecțiile speciale au și anul acesta un loc aparte la TIFF Sibiu.

Joi, 26 iunie, de la ora 22.00, în Parcul Sub Arini va rula comedia #Selfie (r.Cristina Iacob), iar sâmbătă, 28 iunie, Muzeul în aer liber Astra va fi locul de desfășurare perfect pentru o producție spectaculoasă, avându-l în distribuție pe Robert Redford – All is lost / Când totul e pierdut (r. J.C. Chandor). Cetatea Cisnădioara va găzdui vineri, 27 iunie, din nou un eveniment deosebit: Tabu, renumita melodramă a lui Friedrich Murnau din 1931, va rula în acompaniamentul live al trupei Foley`Ala.

Festivalul continuă să marcheze evenimentele pop-culturale importante ale lumii și aduce, la 20 de ani de la moartea liderului formației Nirvana, două pelicule dedicate vieții idolului rock Kurt Cobain (Kurt and Courtney / Kurt și Courtney, în regia lui Nick Broomfield și Kurt Cobain: About a son / Kurt Cobain: despre un fiu, în regia lui AJ SchnackTIFF Sibiu 2014). De altfel, tematica muzicală este bine reprezentată în selecția de filme de la TIFF Sibiu 2014.

La Bohemian Flow, o noua locatie de proiectii intrata în programul festivalului, vor rula numeroase producții precum Metallica through the never (r. Nimród Antal), Shine a light, rockumentarul realizat de Martin Scorsese despre muzica legendelor de la Rolling Stones, Ray (r. Taylor Hackford), Walk the line – povestea lui Johnny Cash (r. James Mangold), sau Anvil! The story of Anvil, filmul lui Sacha Gervasi despre trupa canadiană de heavy metal cu același nume.

Teatrul Gong și Librăria Habitus îi vor aștepta pe cinefili cu o selecție de pelicule inspirate din celelalte arte, cu spectacole inedite (piesa de teatru – concert Pescărușul. Ultimul act, în regia lui Carmen Lidia Vidu sau Usturoi, filmul-surpriză al cunoscutului blogger clujean Radu Băzăvan).

În program se regăsesc și câștigătorul de la Cluj al Trofeului TIFF 2014 – Stockholm (Spania, 2013, r. Rodrigo Sorogoyen) – și cel al Premiului Zilelor Filmului Românesc TIFF 2014, documentarul lui Corneliu Porumboiu, Al doilea joc.

TIFF Sibiu 2014 este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc – APFR, cu sprijinul Ministerului Culturii și cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria municipiului Sibiu.

Foto cu TIFF Sibiu 2014 şi America Venim – tiff.ro

30
/05
/17

Diana Cavallioti (31 de ani), rolul principal feminin din filmul românesc de mare succes „Ana, mon amour”, are, mai ales, o frumoasă carieră în teatru. În linii mari, toate acestea se cunosc. Din interviul care urmează veți afla detaliile. Cine, ce, de ce, unde, când, cum. Ca la Ziar.

29
/05
/17

INTERVIU „Secondo Me” a fost prezentat în 2016 la Locarno. În iunie, documentarul, care are în centru doi garderobieri (de la Viena şi Milano) şi o garderobieră (de la Odessa), va putea fi văzut la TIFF. Regizorul Pavel Cuzuioc, născut în Republica Moldova şi stabilit în Austria, vorbeşte despre film şi despre cum a ajuns cineast.

27
/05
/17

În ultima sa corespondență de la Cannes, Mihai Cristea a scris despre cel mai nou film al regizoarei Claire Denis, ”Un beau soleil intérieur”, cu Juliette Binoche în rolul principal, și despre documentarul ”Napalm”, de Claude Lanzmann, care a filmat în Coreea de Nord. Și a surprins-o printr-o fotografie pe Elle Fanning.

26
/05
/17

Într-o zi de 26 mai se stingeau din viaţă doi mari actori români: Ștefan Bănică, în 1995, şi Jean Constantin, cincisprezece ani mai târziu. Despre Bănică se ştie că era nu doar un actor uriaş, ci şi un foarte apreciat cântăreţ/lăutar, printre cele mai celebre piese muzicale ale acestuia numărându-se: „Îmi acordați un dans”, „Cum am ajuns să te iubesc”, „Gioconda se mărită”, „Hei, coșar, coșar” și „Astă seară mă fac praf”.

26
/05
/17

Prima ediție a LIM – Less is More, platforma europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat continuă să se desfășoare prin două evenimente importante, ambele organizate în România: cel de-al doilea Workshop din seria LIM și prezentarea celor 16 proiecte selecționate, în fața unui public specializat, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

25
/05
/17

În 1977, nimeni auzise despre săbii laser, jedi sau bikini de cupru, și oamenii nu se salutau încă cu formula ''Forța fie cu tine''. Însă, lucrurile erau pe cale să se schimbe - George Lucas, un tânăr regizor de 33 de ani, pregătea cel de-al treilea film al său, o saga intergalactică despre lupta dintre bine și rău avându-l în prim-plan pe Luke Skywalker, un băiat fermier cu un trecut vag. În urmă cu 40 de ani, într-o zi de 25 mai (1977) avea loc loc premiera filmului Războiul stelelor, în regia lui George Lucas, una dintre cele mai de succes pelicule din istorie.

25
/05
/17

O retrospectivă de patru filme clasice realizate de mari regizori ai celebrului Nou Val ceh va putea fi văzută, cu susţinerea Centrului Ceh, la cea de-a patra ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara.

24
/05
/17

Corespondenţă de la Cannes: În "The Square", regizorul suedez Ruben Östlund ia peste picior mai multe subiecte dintr-o societate civilizată: echitatea socială și raporturile de putere între indivizi, limitele libertății de expresie, lumea publicitară și efectele perverse generate de media, arta contemporană și artists talk(s).

23
/05
/17

Actorul britanic Roger Moore, celebru pentru rolurile sale din seria James Bond, a murit în Elveția, după o scurtă luptă cu cancerul. Actorul avea 89 de ani. "Cu inima grea, anuntam decesul iubitului nostru tata, Sir Roger Moore, astazi in Elvetia, dupa o scurta dar curajoasa lupta cu cancerul", au scris copiii actorului pe Twitter.

23
/05
/17

CRONICĂ DE FILM Difuzate în România pe HBO, primele două episoade din noua serie „Twin Peaks”, extrem de aşteptată, ne reintroduc în universul coşmaresc-suprarealist, deopotrivă perturbator şi fascinant, al lui David Lynch.