„Tigrul sibian” la Studioul Szigligeti
https://www.ziarulmetropolis.ro/tigrul-sibian-la-studioul-szigligeti/

În data de 6 martie, de la ora 19 va avea loc premiera piesei uneia dintre cele mai puternice voci ai dramaturgiei contemporane româneşti şi europene, Gianina Cărbunariu, cu titlul „Tigrul sibian”. Regia spectacolului este semnată de actriţa şi regizoarea Tünde Tóth.

Un articol de Liliana Matei|3 martie 2021

În 13 decembrie 2011, din cauza neglijenței îngrijitorului, un tigru a scăpat de la grădina zoologică din Sibiu. Animalul a hoinărit ore în șir prin oraș, până echipa compusă din polițiști, vânători și angajații de la Zoo l-a depistat și l-a împușcat cu tranchilizant. Apoi, cu un glonț. Drama prezintă această întâmplare reală, controversată din punctul de vedere a diferiților martori, printre care locuitorii orașului, turiști provenind din Occident, cerșetori, fiind „intervievate” animalele înșiși. Prin prezentarea acestor atitudini, piesa face un comentariu despre societatea europeană contemporană folosind ca punct de pornire un eveniment real, preluat de presa tabloid. În textul său, arată mai multe puncte de vedere, dar și partea de dos a fiecăruia.

Spectacolul beneficiază de traducere în limba română. Premiera va avea loc în data de 6 martie, de la ora 19, în Studioul Szigligeti. Următoarele reprezentații: 7 martie, ora 19 – Studioul Szigligeti; 17 martie, ora 19 – Sala Arcadia. Biletele pot fi achiziționate de la casieriile teatrului.

Din distribuție fac parte Balogh Attila, Dimény Levente, Szotyori József, Trabalka Cecília, Tőtős Ádám. Scenografie este semnată de Florina Bellinda Vasilatos.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.

09
/02
/24

Pe 11 și 20 februarie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Național Iași, va avea loc premiera pe țară O tragedie veninoasă după Women beware women de Thomas Middleton, regia, traducerea și adaptarea scenică aparținându-i lui Silviu Purcărete. Scenografia spectacolului este creată de Dragoș Buhagiar, noul proiect marcând împlinirea a 14 ani de excepțională colaborare cu regizorul Silviu Purcărete, începută la Teatrul Național Iași, cu spectacolul Uriașii munților de Luigi Pirandello.

09
/02
/24

Studenții bucureșteni sunt invitați să participe la un program de mentorat și internship dedicat spațiilor culturale din București. Pe lângă experiența practică, participanții vor putea accesa sponsorizări în valoare de 27.000 lei și vor avea posibilitatea unor stagii de practică în cele mai active agenții de comunicare din România

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

08
/02
/24

Seria SWORDS - Spoken Word Sessions continuă cu un nou episod ce îi are ca invitați pe Cosmina Moroșan & Anticorp Solar, Cristina Bordeanu, Cătălina Matei și Lucian Brad, într-un eveniment moderat de Cosmin Perța – duminică, 11 februarie, de la ora 19:30, la Control Club. Performance-urile vor fi completate de un set audio-vizual de Iulian Morar.