#TimpulSăCitim: lectura reduce stresul și te face să te simți mai puțin singur
https://www.ziarulmetropolis.ro/timpulsacitim-lectura-reduce-stresul-si-te-face-sa-te-simti-mai-putin-singur/

Este dovedit ştiinţific, cititul te face să te simţi mai bine! 20 de minute de lectură pe săptămână te fac să te simţi cu 20% mai mulţumit de viaţa ta , în vreme ce doar 6 minute de lectură reduc stresul cu 68% .

Un articol de Petre Ivan|8 noiembrie 2020

Prin cea de a doua ediție a campaniei #TimpulSaCitim, Asociația Curtea Veche aduce în discuție beneficiile pe care lectura le poate avea pentru sănătatea psihică și emoțională și lansează o provocare: aceea de a citi împreună și în această toamnă, sub hashtag-ul #timpulsacitim.

 „Ajută-ne să demonstrăm că putem găsi #TimpulSăCitim! Filmează-te citind o pagină din cartea preferată, postează clipul cu hashtag-ul campaniei și setarea Public pe contul tău de Facebook sau Instagram până pe 14 noiembrie. Pentru fiecare nou cititor care ni se alătură astfel, noi vom dona câte o carte unui copil din mediile defavorizate.” – așa sună îndemnul Asociației Curtea Veche, care a reușit în ultima săptămână să împânzească rețelele de socializare cu clipuri video care promovează lectura de plăcere. Zeci de nume cunoscute, de la ASR Principele Radu al României, la scriitori, artiști, psihologi, jurnaliști, antreprenori, precum și zeci de cititori pasionați, au decis până acum să participe la inițiativa #TimpulSaCitim.

Conform psihologilor, lectura e cel mai bun și la îndemână remediu pentru a face față perioadelor dificile. Cititul este recomandat pentru a crește toleranța la schimbare și a trece mai ușor peste perioade de izolare. Conform studiilor, 1 din 5 persoane care citesc se simt mai puțin singure. Cititul de plăcere scade cu 28% riscul de depresie, iar 30 de minute de lectură pe zi cresc media de viață cu 2 ani. În plus, cititul cărților tipărite înainte de culcare te ajută să adormi: cititorii au cu 43% mai multe șanse să scape de insomnii. Pe site-ul timpulsacitim.ro puteți găsi resurse cu statistici despre beneficiile lecturii.

Campania #TimpulSaCitim, pornită anul trecut de Asociația Curtea Veche alături de Curtea Veche Publishing și Leo Burnett Bucharest, și-a propus să demonstreze prin puterea exemplului personal că, deși întrebați de ce nu citim, cel mai des spunem că nu avem timp, ne putem găsi momente pe care să le dedicăm lecturii. România rămâne una dintre țările unde se citește cel mai puțin. Într-o epocă a fake news-urilor și a încercărilor aduse de schimbările profunde și bruște din societate, cititul rămâne vital.

09
/03
/15

Ce rol au regulile într-o societate? Care este diferența dintre Est și Vest? Ce ar trebui să ne învețe școala? Sunt câteva dintre subiectele pe care Sandra Pralong le abordează în volumul „Cum schimbăm mentalitatea? 25 de ani de România”, apărut la Editura Polirom.

07
/03
/15

Cu mult timp înainte de a mă îngriji de „Citate adevărate”, îndrăgita rubrică a ziarului nostru cât se poate de cultural, am început să-mi citesc toate cărțile cu creionul în mână și cu un carnet cu coperți negre (întotdeauna negre) alături.

05
/03
/15

O lectură şi o întâlnire cu publicul a scriitorului Mircea Cărtărescu vor fi organizate pe 12 martie, la Târgul Internaţional de Carte de la Leipzig, unde autorului i se va înmâna, pe 11 martie, prestigiosul Premiu al Cărţii pentru Înţelegere Europeană al Oraşului Leipzig pentru anul 2015.

05
/03
/15

CRONICĂ DE CARTE Apărută recent în limba română la editura UNATC Press, „Note despre cinematograf” a lui Robert Bresson este la fel ca stilul filmelor marelui şi neîncadrabilului cineast: suplă, austeră, fără ornamente inutile şi mereu în căutarea esenţei cinematografului.

05
/03
/15

Cea mai importantă rețea de librării fondată înainte de ’ 89, care a supraviețuit cu succes după Revoluție: în prezent, Compania de Librării București (CLB) numără 46 de spații comerciale, răspândite unitar în toate cele 6 sectoare ale capitalei.

03
/03
/15

Astăzi, 3 martie 2015, debutează înscrierile la cea de a IV-a ediție a Galei Industriei de Carte din România „Bun de Tipar”. Profesionişti ai cărţii – editori, autori, traducători, graficieni, tipografi, librari, bibliotecari sau specialiști în vînzări, marketing și comunicare – vor avea ocazia să se bucure de recunoaşterea colegilor de breaslă şi a publicului în această gală dedicată excelenţei editoriale.

03
/03
/15

Editura Univers vă propune o nouă colecție, dedicată tuturor celor care vor să-şi recucerească micul lor moment special de la Ora 11. Este timpul vostru, nu uitaţi, şi merită apărat de invazia zgomotului, a scandalului cotidian, a stresului de peste zi.

03
/03
/15

O ediţie de coleţie a poeziilor lui Mihai Eminescu, lansată la editura Humanitas, precum şi un audiobook cu poeme selectate şi citite de Andrei Pleşu vor fi prezentate miercuri, de la ora 19.00, la librăria Humanitas de la Cişmigiu din Bucureşti.

26
/02
/15

Militanţii din organizaţia teroristă Stat Islamic (SI) au devalizat bibliotecile din oraşul Mosul aflat în nordul Irakului şi au ars mii de cărţi rare şi manuscrise valoroase, potrivit unor informaţii care vorbesc despre distrugerea a peste 100.000 de documente.

25
/02
/15

Ridic o odă, neîncheiată nici ea, romanului „Halebarde, halebarde, archebuze, archebuze“, pe care marele José murind...

24
/02
/15

Artistul Grigore Leşe se alătură personalităţilor care au acceptat să-şi arate calităţile de librar şi se va întâlni cu publicul miercuri, de la ora 19.00, la librăria Bizantină din Bucureşti, unde va prezenta recomandările sale de carte, în cadrul campaniei "Librar pentru o zi".