TNTm anunță FEST-FDR
https://www.ziarulmetropolis.ro/tntm-anunta-fest-fdr/

Teatrul Naţional din Timişoara anunţă organizarea ediţiei 2016 a Festivalului European al Spectacolului – Festivalul Dramaturgiei Româneşti, şi finalizarea selecţiei spectacolelor care vor compune modulul FDR al FEST-FDR.

Un articol de Petre Ivan|17 Iulie 2016

FEST-FDR îmbracă haine de toamnă, fiind programat în perioada 24 – 30 septembrie. Modificarea perioadei cu care publicul s-a familiarizat în ultimii ani a fost dictată de dificultăți birocratice care au îngreunat finalizarea secțiunii FDR,  modulul de tradiție al acestui festival al cărui concept îl reprezintă întâlnirea și dialogul dintre cele două secțiuni: spectacole pe texte românești de teatru (FDR) și spectacole internaționale și spectacole în aer liber (FEST).

La fel ca în anii precedenți, secțiunea dedicată spectacolului de teatru pe text românesc – FDR – urma să propună o panoramare a anului teatral anterior. Trebuie precizat că selecția realizată de teatrologul Oana Borș a trebuit să țină cont și să se adapteze impunerilor financiare ale acestei ediții și, în consecință, reprezintă cu precădere un punct de vedere, și mai puțin o imagine detaliată a anului teatral scurs de la precedenta ediție a festivalului.

Selecția modulului FDR2016 aduce laolaltă nume majore ale dramaturgiei românești – de la Eugène Ionesco sau Mihail Sebastian – la autori contemporani, cum ar fi Peca Ștefan, Elise Wilk, Bogdan Georgescu, Csaba Székely, Radu Iacoban etc.

Selecția modulului FDR reunește următoarele titluri:

 1. LECŢIA de Eugène Ionesco, regia Mihai Măniuțiu, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu
 2. STEAUA FĂRĂ NUME de Mihail Sebastian, regia Victor Ioan Frunză, Centrul Cultural pentru UNESCO – Casa Bălcescu
 3. ANTISOCIAL de Bogdan Georgescu, regia Bogdan Georgescu, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu
 4. PISICA VERDE de Elise Wilk, regia Bobi Pricop, Teatrul „Luceafărul” Iași
 5. AI MEI ERAU SUPER, regia Cristian Ban, Teatrul  Clasic „Ioan Slavici” Arad
 6. ANUL DISPĂRUT. 1989 de Peca Ștefan, regia Ana Mărgineau, Teatrul Mic București
 7. CASA CU PISICI de Radu Iacoban, regia Radu Iacoban, Teatrul Mic București
 8. TIHNĂ de Attila Bartis, regia Radu Afrim, Teatrul Național Târgu Mureș – Compania „Tompa Miklos”
 9. SECRETUL FERICIRII de Alexandru Popa, regia Vlad Zamfirescu, Godot Café Teatru și Asociația Catharsis
 10. MaRó de Csaba Székely, regia Andi Gherghe, Studio Yorick, Târgu Mureș
 11. SHAKESPEARE PENTRU ANA, un spectacol de Luminiţa Ţâcu, Centrul de Arte „Coliseum” , Chişinău
 12. ROMO SAPIENS, un spectacol de Kincses Réka, Alina Nelega, Teatrul Heimathafen din Berlin, alături de Asociația SüdOst Europa Kultur e.V., Teatrul Național Târgu Mureș, Asociația Romo Sapiens-Rudy Moca

chery-orchard-05-m

Modulul FEST propune următoarele titluri:

 1. PESCĂRUȘUL, după A.P. Cehov, regia Yaroslav Fedoryshyn, Teatrul Voskresinnia, Liov, Ucraina (spectacol în aer liber)
 2. SUMMIT_ 2.0, compania Osmego Dnia, Polonia (spectacol în aer liber)
 3. KORI KORI, compania Oposito, Franța (spectacol în aer liber)
 4. SALONUL 6. UNDERGROUND, Kiev Modern Ballet (Ucraina)

Vom reveni cu informații privind programul integral al FEST-FDR.

15
/10
/19

CRONICĂ DE FILM Disponibil în unele cinematografe, documentarul „Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole”, de Mihai Mincan şi Claudiu Mitcu, discută subiectul migrației românilor în străinătate din câteva unghiuri inedite.

15
/10
/19

Actriţa Tamara Buciuceanu a murit, marţi, la vârsta de 90 de ani. Marţi dimineaţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias, Silvius Negoiţă, declara despre Tamara Buciuceanu: "Este într-o stare gravă la Terapie Intensivă. Nu a părăsit niciun moment Secţia de Terapie Intensivă. Este intubată şi ventilată mecanic, în stare critică".

15
/10
/19

Noul album byron, ce va fi lansat în București pe 9 noiembrie la Arenele Romane, este un album despre noi, despre România, dedicat n o u ă . "Nouă" – un carusel muzical cu 12 piese despre emigranți dar și despre noi, cei rămași acasă. Un album despre inconștientul colectiv, despre tăceri și mersul nostru zilnic pe ață.

15
/10
/19

Joi, 17 și vineri, 18 octombrie, de la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii "George Enescu", condusă de Alexander Walker, va avea în program oratoriul Visul lui Gerontius de Edward Elgar. Soliști invitați sunt tenorul Oliver Johnston, mezzosoprana Aura Twarowska și basul Marius Boloș , iar Corul Filarmonicii „George Enescu“ va fi condus de maestrul Iosif Ion Prunner. Concertul este realizat cu sprijinul Societății Elgar din Marea Britanie.

14
/10
/19

Les Films de Cannes à Bucarest îl celebrează anul acesta pe Vlad Ivanov, care anul acesta a împlinit 50 de ani. Actorului care seduce camera cu orice rol pe care-l interpretează, festivalul i-a dedicat o secțiune numită IVANOV 50 – care include cinci dintre cele mai importante filme care îl au ca protagonist: „Sunset”, „Câini”, „La Gomera”, „Principii de viață” și „Hier”.

14
/10
/19

INTERVIU Pe Teodora Velescu, Simona Dabija și Georgeta Corca le vedem, la Centrul Național al Dansului, în „Daughters”, spectacol semnat de coregrafa Simona Deaconescu și inspirat de motivațiile și modalitățile de expresie ale fiicelor generației hippie, copilele teribile ale post-punkului.

12
/10
/19

Editura Litera anunță evenimentele literare și aparițiile editoriale ale toamnei 2019. Printre acestea, una dintre cele mai dezbătute cărți de acum: „Trei femei” de Lisa Taddeo.

Page 1 of 83212345...102030...Last »