TNTm anunță FEST-FDR
https://www.ziarulmetropolis.ro/tntm-anunta-fest-fdr/

Teatrul Naţional din Timişoara anunţă organizarea ediţiei 2016 a Festivalului European al Spectacolului – Festivalul Dramaturgiei Româneşti, şi finalizarea selecţiei spectacolelor care vor compune modulul FDR al FEST-FDR.

Un articol de Petre Ivan|17 iulie 2016

FEST-FDR îmbracă haine de toamnă, fiind programat în perioada 24 – 30 septembrie. Modificarea perioadei cu care publicul s-a familiarizat în ultimii ani a fost dictată de dificultăți birocratice care au îngreunat finalizarea secțiunii FDR,  modulul de tradiție al acestui festival al cărui concept îl reprezintă întâlnirea și dialogul dintre cele două secțiuni: spectacole pe texte românești de teatru (FDR) și spectacole internaționale și spectacole în aer liber (FEST).

La fel ca în anii precedenți, secțiunea dedicată spectacolului de teatru pe text românesc – FDR – urma să propună o panoramare a anului teatral anterior. Trebuie precizat că selecția realizată de teatrologul Oana Borș a trebuit să țină cont și să se adapteze impunerilor financiare ale acestei ediții și, în consecință, reprezintă cu precădere un punct de vedere, și mai puțin o imagine detaliată a anului teatral scurs de la precedenta ediție a festivalului.

Selecția modulului FDR2016 aduce laolaltă nume majore ale dramaturgiei românești – de la Eugène Ionesco sau Mihail Sebastian – la autori contemporani, cum ar fi Peca Ștefan, Elise Wilk, Bogdan Georgescu, Csaba Székely, Radu Iacoban etc.

Selecția modulului FDR reunește următoarele titluri:

  1. LECŢIA de Eugène Ionesco, regia Mihai Măniuțiu, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu
  2. STEAUA FĂRĂ NUME de Mihail Sebastian, regia Victor Ioan Frunză, Centrul Cultural pentru UNESCO – Casa Bălcescu
  3. ANTISOCIAL de Bogdan Georgescu, regia Bogdan Georgescu, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu
  4. PISICA VERDE de Elise Wilk, regia Bobi Pricop, Teatrul „Luceafărul” Iași
  5. AI MEI ERAU SUPER, regia Cristian Ban, Teatrul  Clasic „Ioan Slavici” Arad
  6. ANUL DISPĂRUT. 1989 de Peca Ștefan, regia Ana Mărgineau, Teatrul Mic București
  7. CASA CU PISICI de Radu Iacoban, regia Radu Iacoban, Teatrul Mic București
  8. TIHNĂ de Attila Bartis, regia Radu Afrim, Teatrul Național Târgu Mureș – Compania „Tompa Miklos”
  9. SECRETUL FERICIRII de Alexandru Popa, regia Vlad Zamfirescu, Godot Café Teatru și Asociația Catharsis
  10. MaRó de Csaba Székely, regia Andi Gherghe, Studio Yorick, Târgu Mureș
  11. SHAKESPEARE PENTRU ANA, un spectacol de Luminiţa Ţâcu, Centrul de Arte „Coliseum” , Chişinău
  12. ROMO SAPIENS, un spectacol de Kincses Réka, Alina Nelega, Teatrul Heimathafen din Berlin, alături de Asociația SüdOst Europa Kultur e.V., Teatrul Național Târgu Mureș, Asociația Romo Sapiens-Rudy Moca

chery-orchard-05-m

Modulul FEST propune următoarele titluri:

  1. PESCĂRUȘUL, după A.P. Cehov, regia Yaroslav Fedoryshyn, Teatrul Voskresinnia, Liov, Ucraina (spectacol în aer liber)
  2. SUMMIT_ 2.0, compania Osmego Dnia, Polonia (spectacol în aer liber)
  3. KORI KORI, compania Oposito, Franța (spectacol în aer liber)
  4. SALONUL 6. UNDERGROUND, Kiev Modern Ballet (Ucraina)

Vom reveni cu informații privind programul integral al FEST-FDR.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".