Toate lucrurile pe care ni le ia Alois
https://www.ziarulmetropolis.ro/toate-lucrurile-pe-care-ni-le-ia-alois/

Toate lucrurile care se întâmplă la Buzău în Săptămâna Teatrului Tânăr sunt frumoase. Sunt despre tinereţe, voluntari devotaţi, artişti cu idei noi, ateliere cu şi despre teatru, dar şi o atmosferă de festival ce se resimte în tot oraşul Buzău, în ciuda anotimpului rece care începe să apară. Toate aceste lucruri creează amintiri, amintiri pe care Alois le-ar putea lua oricând.

Un articol de Diana Parpalea|19 octombrie 2022

Spectacolul „Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois” de Cosmin Stănilă, de la Reactorul de creație și experiment din Cluj-Napoca, regizat de Andrei Măjeri, e despre toate lucrurile care ne definesc și care ne pot fi luate de un neamț ursuz pe numele său real Alzheimer. Mai este și despre toate aceste lucruri care ne dor și ne bântuie. Despre toate lucrurile pe care le-am fi putut face ori pe care am vrea să le facem. Despre o mamă și un fiu ale căror amintiri, unul despre altul, sunt luate abuziv de Alois.

Textul scris de Cosmin Stănilă este despre o fostă actriță, iubită și apreciată de publicul său, care se află la debutul bolii de Alzheimer. Peste toate textele învățate de-a lungul anilor, peste sutele de pagini, replici și personaje se așterne subit o ceață. Peste tot ce o definea se așază acum Alois. Presupusa salvare apare atunci fiul ei, Cristi, vine în vizită și decide să rămână cu ea pentru a o ajuta. Ajutorul este doar închipuit, deoarece cu fiecare clipă petrecută în preajma acestei boli care-i joacă pe amândoi; cu fiecare clipă, amândoi uită câte ceva. Mama își pierde conștiința, iar Cristi, toate celelalte lucruri. Este evident o dramă, dar o dramă care ne sperie pe toți. Sute de oameni, mii, sunt diagnosticați cu această boală, iar povestea lui Eszter Nagy e doar o mică piesă dintr-un puzzle mult prea mare.

Regia semnată de Andrei Măjeri vine în completarea textului cu multă subtilitate. Cu ajutorul decorului creat de Adrian Balcău, care desenează un spațiu fantomă, fără pereți reci, acoperit de perdele gigantice, care din punct de vedere metaforic îi descrie toată viața din spatele și fața cortinei; dar și cu ajutorul videoclipurilor venite în completarea decorului, realizate de Cătălin Filip; Andrei Măjeri construiește relația celor două personaje cu multă umanitate și normalitate, în ciuda situației deloc normale în care se află acestea.

Tot greul relației celor doi – Eszter și Cristi, „cade” evident asupra celor doi actori, Emőke Kató și Lucian Teodor Rus. Emőke interpretează rolul mamei cu Alzheimer într-un mod foarte natural, uman. De la începutul spectacolului până la final trece de la statutul de actriță care se află in primele stadii ale bolii, la fosta actriță, căreia i se întâmplă ceea ce o speria cel mai tare – uită cine este. Este o actriță care-și cunoaște bine atuurile și le scoate în evidență exact atât, cât și cum trebuie. De asemenea, alături de ea, Lucian Teodor Rus, își joacă rolul cu aceeași naturalețe și evoluează treptat de la o stare la alta cursiv și sincer. Tot spectacolul se datorează și relației pe care cei doi și-au creat-o pe scenă, alături de care poți intra și tu, ca spectator, în convenție.

Spectacolul „Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois” nu este doar un spectacol foarte emoționant, dur pe alocuri, deoarece reprezintă treptat degradarea unui om cu Alzheimer, ci este și un spectacol care-ți aduce aminte, să-ți aduci mereu aminte. Într-o zi, cândva, nu știi dacă vei uita cum te cheamă. Până atunci, ar fi bine să ții la amintiri și la tine.

 

Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois de Cosmin Stănilă

Reactor de creație și experiment, Cluj-Napoca

 

Regia: Andrei Măjeri

Text: Cosmin Stănilă

Decor: Adrian Balcău

Sound design: Adrian Piciorea

Video: Mihai Stanciu

Light design & sonorizare: Cătălin Filip

Cu: Emőke Kató, Lucian Teodor Rus

 



29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.