Tolstoi. Reîntâlnirea
https://www.ziarulmetropolis.ro/tolstoi-reintalnirea/

Recitesc “Sonata Kreutzer”. E o capodoperă, scurtă, dar capodoperă. Găsesc concluziile marelui rus false, dar premisele adevărate. Demonstraţia – însă – strict textual, demonstraţia că viaţa bărbatului cu femeia pe pământ e sortită unui lung şir de chinuri care pot decurge, lesne, în crimă, demonstraţia e superbă.

Un articol de Andrei Crăciun|24 iulie 2015

Sunt nevoit să întreprind o călătorie cu trenul în țara noastră. Țara noastră e mică, dar călătoriile cu trenul durează mult. Aceasta ne este infrastructura, acesta ne este paradoxul. Noi suntem români. Noi suntem aici pe veci stăpâni.

Mă caut în geantă de cărți. Am un ghiozdan mare în care pun cărți și din care scot cărți, nu întotdeauna urmând o logică. Viața e o tombolă. Găsesc o ediție mică, de buzunar, a “Sonatei Kreutzer” de Lev Tolstoi. E publicată la Polirom în 2013. Foarte interesant. N-am mai recitit “Sonata” de opt ani. Ultima oară am avut, în marginea ei, o dispută literară feroce cu o femeie foarte inteligentă stabilită în Perfidul Albion. Foarte interesant.

“Sonata Kreutzer” este o povestire povestită de un personaj care călătorește cu trenul (una dintre obsesiile tolstoiene).  O recitesc.

Nu mai am douăzeci și trei de ani. Ehe! Câte s-au schimbat între timp. S-a dus dracului toată naivitatea celui care credea că dragostea, ei bine, că dragostea ar putea totuși să existe și să salveze ceva din viața omului pe pământ. Nu mai e cazul. Viața mi-a cizelat, mi-a înăsprit, mi-a modificat gândurile. Sunt mult, mult mai aproape de Lev Nikolaevici Tolstoi – în premise, nu în concluzii!  – acum decât eram la douăzeci și trei de ani. Înțeleg “Sonata” altfel, o ascult, dacă îmi permiteți exprimarea, altfel.

sonata kreutzer

Rămân în continuare convins că marele rus greșea crezând că omul poate totuși să dobânească un caracter moral care să-l conducă – via scârbă – spre abstinență. Nu e cazul, cum au demonstrat și ultimele două secole. Dimpotrivă. Ne aflăm exact la polul opus. Nu asta contează, însă. Contează că “Sonata” descrie sincer, descrie minunat infernul care sunt – de atâta timp – familiile oamenilor, aceste coșmaruri despre care se minte cu înverșunare, pe toate meridianele. Lev Tolstoi are dreptate – punct cu punct cu privire la ce înseamnă o familie la om. E adevărat, se pot înregistra excepții, dar un fenomen nu poate fi judecat după excepțiile sale, ci după normă. Norma e că viața omului pe pământ în corpul unei familii este – după consumarea senzualității – un lung șir de suferințe stupide, reciproc întreținute.

“Sonata” este o carte despre gelozie, este o carte minunată despre gelozie, dar este și despre naivitate, despre iertare, despre Dumnezeu, despre slăbiciune, despre crimă, despre nebunie, despre oameni care circulă noaptea cu trenul, fiecare ducând cu sine o istorie care ar trebui cândva culeasă și apoi trimisă către tipar.

Îl regăsesc cu mare bucurie pe Lev Tolstoi. E încă mai mare decât îl lăsasem eu în prima dintre tinerețile mele, chiar așa, cu viziunea asupra lumii mutilată de creștinismul său primar, radical, condamnabil și condmnat de Biserica Maicii Rusii, creștinism de care sunt cu desăvârșire străin.

Foto: ITAR TASS

18
/04
/22

Cea mai recentă carte a scriitoarei Elena Ferrante, Invențiile ocazionale, a fost publicată recent în traducere la Editura Pandora M, în cadrul colecției Anansi. World Fiction. Este vorba despre un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare, texte însoțite de o serie de ilustrații ingenioase semnate de Andrea Ucini – un tur de forță vizuală.

18
/04
/22

Cele mai bune materiale jurnalistice ale anului vor fi premiate în cadrul galei #Superscrieri11 care va avea loc pe 16 mai 2022. Superscrieri este o inițiativă independentă a Fundației Friends For Friends (FFFF.ro ), realizată împreună cu oameni și companii care vor să susțină responsabilitatea în documentarea și transmiterea realității.

18
/04
/22

București, 15 aprilie 2022 – Editura Corint vă invită la dezbaterea pe marginea cărții Capcana lui Tucidide. Mai pot evita Statele Unite și China războiul? de Graham Allison, volum de referință în domeniul relațiilor internaționale, publicat în imprintul Corint Istorie. Evenimentul are loc luni, 18 aprilie, ora 19.00, la librăria Humanitas Cișmigiu.

17
/04
/22

După succesul internațional al romanelor „Tatuatorul de la Auschwitz”, vândut în peste 7 milioane de exemplare, și „Călătoria Cilkăi”, Heather Morris a primit invitația să meargă în Israel pentru a descoperi istoria a trei surori, supraviețuitoare ale lagărului Auschwitz-Birkenau.

13
/04
/22

Nominalizat la prestigiosul Man Booker Prize, „Lumea în flăcări” de  Siri Hustvedt, recent apărut la Editura Polirom, este un roman magistral pe tema percepţiei, prejudecăţilor, dorinţei şi luptei unei femei pentru afirmarea în conştiinţa publică.

11
/04
/22

Editura Polirom anunță apariția unui titlu-eveniment în cadrul prestigioasei sale colecții de traduceri din literatura universală, „Biblioteca Polirom”: „Poemele posibile. Antologie (1966-1975)” de José Saramago, traducere din limba portugheză și note de Simina Popa, volum publicat cu prilejul centenarului nașterii marelui scriitor portughez, laureat al Premiului Nobel pentru literatură (1998).

07
/04
/22

Joi, 7 aprilie, ora 19.30 Editura Humanitas Fiction vă așteaptă în Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) pentru lansarea romanului Ultimii cai din stepă de Maja Lunde recent apărut în traducerea Ivonei Berceanu în colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu, un nou roman care face parte, alături de bestsellerurile internaționale Istoria albinelor și Istoria apelor, din tetralogia schimbărilor climatice.

06
/04
/22

Odată cu începerea războiului, oamenii și companiile s-au unit pentru a face bine. Donațiile au fost făcute atât în mod direct, cât și prin SMS, în social media ori pe site-urile asociațiilor. Însă există un loc unde, de peste 8 ani, cei care vor să facă fapte bune se întâlnesc cu cei care au nevoie de ajutor.

30
/03
/22

La editura Humanitas Fiction va apărea în curând romanul „Așteptări” de Anna Hope. Aceasta este cea de-a doua carte a autoarei publicată în România, după bestsellerul „Sala de bal”.