Tompa Gabor şi Tartuffe, la Teatrul Naţional din Praga
https://www.ziarulmetropolis.ro/tompa-gabor-si-tartuffe-la-teatrul-national-din-praga/

Comedia „Tartuffe” de Moliere va fi pusă în scenă de directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, regizorul Tompa Gabor, la Teatrul Naţional din Praga, premiera fiind programată pentru 27 februarie.

Un articol de Petre Ivan|18 ianuarie 2014

Comedia „Tartuffe” de Moliere va fi pusă în scenă de directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, regizorul Tompa Gabor, la Teatrul Naţional din Praga, premiera fiind programată pentru 27 februarie.

Capodopera lui Moliere va fi pusă în scenă de regizorul Tompa Gabor, fiind tradusă în limba cehă de Vladimir Mikeš, iar scenogafia este semnată de Judit Dobre-Kóthay şi dramaturgia de Martin Urban.

Personajul principal este interpretat de Karel Dobrý, iar celelalte roluri sunt jucate de actori cehi, precum David Prahar (Orgon), Katerina Winterova (Elmire), Lucie Zackova (Dorine), Vaclav Postranecky (Domnul Loial), Jaromira Milova (Madame Pernelle), informează Mediafax

Premiera comediei puse în scenă de Tompa Gabor va avea loc la Teatrul Estates

Teatrul Estates – unul dintre cele mai vechi spaţii de joc ale Teatrului Naţional din Praga -, cu o capacitate de 659 de locuri, este una dintre cele mai frumoase clădiri de teatru din Europa. Edificiul, în stil neoclasic, a fost construit într-un interval mai scurt de doi ani, fiind inaugurat în anul 1783.

În acest teatru a avut loc premiera mondială a două dintre operele lui Wolfgang Amadeus Mozart.

În anul 1787, compozitorul însuşi a dirijat la premiera operei „Don Giovanni”, iar în anul 1791, la Teatrul Estates a avut loc premiera absolută a operei „Clemenţa lui Titus”.

Tompa Gabor

Teatrul Maghiar de Stat din Cluj şi Teatrul Naţional din Praga sunt membre ale Uniunii Teatrelor din Europa

Între cele două instituţii de teatru s-au realizat şi schimburi de spectacole: publicul clujean a avut posibilitatea de a urmări spectacolul Naţionalului din Praga „Nunta lui Figaro” la Festivalul Internaţional de Teatru Interferenţe 2012.

În primăvara anului 2013 spectacolul „Aşteptându-l pe Godot” de Samuel Beckett a fost jucat în Sala Mare a teatrului clujean.

Compania clujeană a fost în turneu la Praga, în luna martie 2013, cu spectacolul „Leonce şi Lena” de Georg Büchner.

Foto cu Tompa Gabor şi Tartuffe – Teatrului Maghiar de Stat din Cluj si facebook

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.