Tompa Gabor şi Tartuffe, la Teatrul Naţional din Praga
https://www.ziarulmetropolis.ro/tompa-gabor-si-tartuffe-la-teatrul-national-din-praga/

Comedia „Tartuffe” de Moliere va fi pusă în scenă de directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, regizorul Tompa Gabor, la Teatrul Naţional din Praga, premiera fiind programată pentru 27 februarie.

Un articol de Petre Ivan|18 ianuarie 2014

Comedia „Tartuffe” de Moliere va fi pusă în scenă de directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, regizorul Tompa Gabor, la Teatrul Naţional din Praga, premiera fiind programată pentru 27 februarie.

Capodopera lui Moliere va fi pusă în scenă de regizorul Tompa Gabor, fiind tradusă în limba cehă de Vladimir Mikeš, iar scenogafia este semnată de Judit Dobre-Kóthay şi dramaturgia de Martin Urban.

Personajul principal este interpretat de Karel Dobrý, iar celelalte roluri sunt jucate de actori cehi, precum David Prahar (Orgon), Katerina Winterova (Elmire), Lucie Zackova (Dorine), Vaclav Postranecky (Domnul Loial), Jaromira Milova (Madame Pernelle), informează Mediafax

Premiera comediei puse în scenă de Tompa Gabor va avea loc la Teatrul Estates

Teatrul Estates – unul dintre cele mai vechi spaţii de joc ale Teatrului Naţional din Praga -, cu o capacitate de 659 de locuri, este una dintre cele mai frumoase clădiri de teatru din Europa. Edificiul, în stil neoclasic, a fost construit într-un interval mai scurt de doi ani, fiind inaugurat în anul 1783.

În acest teatru a avut loc premiera mondială a două dintre operele lui Wolfgang Amadeus Mozart.

În anul 1787, compozitorul însuşi a dirijat la premiera operei „Don Giovanni”, iar în anul 1791, la Teatrul Estates a avut loc premiera absolută a operei „Clemenţa lui Titus”.

Tompa Gabor

Teatrul Maghiar de Stat din Cluj şi Teatrul Naţional din Praga sunt membre ale Uniunii Teatrelor din Europa

Între cele două instituţii de teatru s-au realizat şi schimburi de spectacole: publicul clujean a avut posibilitatea de a urmări spectacolul Naţionalului din Praga „Nunta lui Figaro” la Festivalul Internaţional de Teatru Interferenţe 2012.

În primăvara anului 2013 spectacolul „Aşteptându-l pe Godot” de Samuel Beckett a fost jucat în Sala Mare a teatrului clujean.

Compania clujeană a fost în turneu la Praga, în luna martie 2013, cu spectacolul „Leonce şi Lena” de Georg Büchner.

Foto cu Tompa Gabor şi Tartuffe – Teatrului Maghiar de Stat din Cluj si facebook

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.