Tonitza conduce topul celor mai bine vânduţi artişti români în licitaţii în ultimii zece ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/tonitza-conduce-topul-celor-mai-bine-vanduti-artisti-romani-in-licitatii-in-ultimii-zece-ani/

Nicolae Tonitza conduce clasamentul celor mai bine vânduţi artişti români în licitaţiile publice din ultimii zece ani, potrivit Topului 100 al celor mai valoroşi pictori români lansat, luni, la Palatul Cesianu-Racoviţă din Capitală. Potrivit unui comunicat al Casei Artmark remis, marţi, AGERPRES, topul este condus de Nicolae Tonitza cu opera „În iatac”, adjudecată la Licitaţia […]

Un articol de Andrada Văsii|30 octombrie 2012

Nicolae Tonitza conduce clasamentul celor mai bine vânduţi artişti români în licitaţiile publice din ultimii zece ani, potrivit Topului 100 al celor mai valoroşi pictori români lansat, luni, la Palatul Cesianu-Racoviţă din Capitală.

Potrivit unui comunicat al Casei Artmark remis, marţi, AGERPRES, topul este condus de Nicolae Tonitza cu opera „În iatac”, adjudecată la Licitaţia de iarnă a Artmark din 2011, cu preţul record de 290.000 de euro.

Pe locul doi se situează Nicolae Grigorescu cu „Ţărăncuţă odihnindu-se”, adjudecată în Licitaţia de Art Nouveau şi Romantism a Artmark, în 2011, la 270.000 de euro, iar pe trei Camil Ressu cu opera „Aişe”, cumpărată la Licitaţia de vară a aceleiaşi case, în 2009, la 160.000 de euro.

Acelaşi clasament relevă că locul patru este ocupat de Ştefan Luchian cu lucrarea ”Flori de primăvară”, adjudecată în Licitaţia de primăvară a Artmark, din 2011, la 155.000 de euro, locul cinci de Ioan Andreescu cu ”Ulcică cu flori de câmp” (adjudecată în Licitaţia Vechi Maeştri ai Picturii Româneşti, Artmark, 2011, la 135.000 de euro), locul şase de Marcel Iancu cu ”Port” (adjudecată în Licitaţia de Vară, Artmark, 2009, la 130.000 de euro), locul şapte de Ion Ţuculescu cu ”Mare fermecătoare” (adjudecată în Licitaţia de Primăvară, Artmark, 2011, la 105.000 de euro), locul opt de Theodor Pallady cu ”Nud cu eşarfă galbenă” (adjudecată în Licitaţia Alis, martie 2007, la 75.758 de euro), locul nouă de Victor Brauner cu ”Portret pentru mai târziu/Portretul lui Ion Minulescu” (adjudecată în Licitaţia de Avangardă şi Expresionism, Artmark, 2012, la 75.000 de euro), iar locul zece de Constantin Artachino cu ”Scenă din Dobrogea” (adjudecată în Licitaţia de Orientalism, Artmark, 2011, la 67.500 de euro).

Topul celor mai bine vânduţi artişti în licitaţiile publice din ultimii zece ani, alături de Top 300 cei mai bogaţi români, a fost lansat, în premieră, de revista Capital la Palatul Cesianu-Racoviţă.

La dineu au participat personalităţi marcante ale mediului de afaceri şi politic, oameni de cultură, iar în cadrul prezentării au luat cuvântul: Horia Roman Patapievici, Alexandru Bâldea (acţionar majoritar Artmark), Oana Osman (redactor-şef Capital), Miron Manega (jurnalist) şi Eugen Voicu (preşedinte Certinvest).

Prima ediţie a albumului de colecţie Top 100 cei mai valoroşi pictori români conţine şi un supliment cu cele mai îndrăgite pictoriţe şi sculptoriţe, cei mai valoroşi artişti contemporani şi artişti consacraţi în străinătate. Pentru prima dată, publicul va afla şi cine sunt cei mai împătimiţi colecţionari de artă din România.

Miercuri, investitorii vor avea ocazia să adjudece noi lucrări la Licitaţia de Toamnă – Mari Maeştri ai Picturii Româneşti a Artmark, care va avea loc la J.W.Marriott Grand Hotel şi care cuprinde 135 de lucrări semnate de cei mai bine cotaţi artişti români, respectiv Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ion Andreescu, Corneliu Baba, Gheorghe Petraşcu. Lucrările din Licitaţia de Toamnă – Mari Maeştri ai Picturii Româneşti mai pot fi admirate, miercuri, în cadrul expoziţiei organizate la J.W.Marriott Grand Hotel.

Sursa: Agerpres

24
/04
/23

„Nu-i stradă pe lume mai chinuită, mai muncită, mai mişcătoare în silinţele ei de a face din atâtea contraste puţintică armonie. Şi poate nu-i stradă care să închege în atare măsură gândurile unui popor. Podul Mogoşoaiei e plămădit cu sufletul nostru.”

21
/04
/23

Despre Corina Sîrghi, cea care și-ar fi dorit să se nască în Sicilia, cea care crede că zambilele miros a un nou început, cea care are o slăbiciune pentru cuvântul „șarlatan“, Corina care bea prosecco și care ar întinde mese de dimineața până seara. Despre ea și despre alfabetul vieții ei, în rândurile următoare.

21
/04
/23

Ultima săptămână a lunii aprilie aduce pe scena Operei Naționale București titluri de operă și balet din repertoriul clasic universal precum „Nabucco" de Giuseppe Verdi, „La Bohème" de Giacomo Puccini, „Raymonda" de Alexander Glazunov și „La Traviata" de Giuseppe Verdi, dar și o seară de lieduri intitulată „Moşteniri muzicale" închinată compozitorului Marțian Negrea.

21
/04
/23

Mai sunt 4 zile până când noul serial western „Django” va fi difuzat în premieră exclusivă în România de Focus Sat. Producția filmată integral în România este un western complet diferit de canoanele genului, care are în distribuție nume celebre precum Matthias Schoenaerts, Noomi Rapace, Lisa Vicari, Nicholas Pinnock și promite să ofere o experiență TV unică.

21
/04
/23

Festivalul Internațional „Vara Magică" invită pentru a 12-a vară consecutiv iubitorii de muzică clasică aflați în București în sezonul cald să vină la seria de opt concerte camerale și simfonice ce se va desfășura între 5 iulie și 23 august, în serile de miercuri, de la ora 19.30, la Ateneul Român.

20
/04
/23

Spotlight – Bucharest International Light Festival revine între 21 şi 23 aprilie la Bucureşti cu noi experienţe şi locaţii în premieră. Cea de-a şaptea ediţie Spotlight Festival se numeşte ”Geometry of the City” şi transformă Calea Victoriei şi ARCUB – Hanul Gabroveni prin spectacole de video mapping, proiecţii de lumină şi instalaţii multimedia din Franţa, Austria, Ungaria şi România.

20
/04
/23

Expoziția colectivă centrală Chronic desire – Sete cronică, inaugurată odată cu Deschiderea Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, va avea finisajul în acest sfârșit de săptămână. Evenimentul ce se va desfășura pe parcursul a trei zile va conține ateliere, dezbateri, performance, tururi ghidate și concerte care intră în dialog cu sau activează lucrările din expoziție.

20
/04
/23

Doar o zi ne mai desparte până la cel mai așteptat spectacol de muzică și dans, susținut de Georgian Legend. Cei mai apreciați 40 de artiști georgieni de muzică și dans, revin mâine 21 aprilie pe scena Sălii Palatului din București cu show de excepție. Prințese și prinți ai dansului vor încânta publicul cu dansuri pe melodii georgiene din vremuri de poveste, demult apuse.