Top 5 cele mai așteptate expoziții din Europa din toamna aceasta
https://www.ziarulmetropolis.ro/top-5-cele-mai-asteptate-expozitii-din-europa-din-toamna-aceasta/

Perturbată de măsurile impuse de pandemia COVID-19, viaţa culturală din toată lumea face eforturi să se întoarcă la normal.

Un articol de Dana Ionescu|11 septembrie 2020

Nenumărate evenimente au fost anulate, dar instituțiile depun eforturi pentru restabilirea normalității. Și viața expozițională se străduiește să țină pasul cu vremurile. Deși s-au suspendat și s-au anulat manifestări importante, unele au rămas pe agendă și au cu ce să atragă publicul.

Ziarul Metropolis vă propune un top 5 al celor mai așteptate expoziții din Europa din toamna anului 2020.

1.

„Matisse, comme un roman”, Centre Pompidou, Paris.

Cu ocazia celor 150 de ani de la nașterea importantului pictor francez, Centre Pompidou nu pregătește o expoziție academică, ci una care să pună în lumină legătura dintre pictura lui și literatură, dintre pictor și diferiți scriitori din cercul său. Cei care vor merge la evenimentul de la Palatul Beaubourg din Paris în perioada 21 octombrie 2020 – 22 februarie 2021 vor vedea cea mai mare expoziție Matisse organizată în Franța după cea care a avut loc la Grand Palais în 1970. Viața și opera lui prezentate, așa cum anunță și titlul, ca un roman, unul în nouă capitole, vor fi reconstituite prin expunerea a diferite creații aflate în proprietatea centrului, într-un discurs integrator, amplu, care privește din multiple perspective arta lui Matisse.

2.

„Andy Warhol”, Tate Modern, Londra.

Până în 15 noiembrie, cine ajunge la Londra poate vizita prima retrospectivă importantă Andy Warhol organizată la Tate Modern în ultimii douăzeci de ani. Marilyn Monroe și Coca-Cola în imagini iconice, precum și lucrările cu celebrele cutii de supă Campbell i-au asigurat artistului un loc în posteritate și au fost incluse în expoziție. De asemenea, vizitatorii vor putea vedea și creații mai puțin cunoscute, unele dintre ele expuse acum pentru prima dată în Marea Britanie. 25 de lucrări din seria „Ladies and Gentlemen” se văd acum pentru prima dată după treizeci de ani, au anunțat organizatorii, care consideră oportună această retrospectivă a unei opere care a provocat prezentul și a schimbat semnificativ istoria artei.

3.

„Kimono: Kyoto to Catwalk”, Victoria and Albert Museum, Londra.

Tot în capitala Marii Britanii se mai poate admira, până pe 25 octombrie, un adevărat eveniment: prima mare expoziție de chimonouri din Europa. De la 1600 până în zilele noastre, acest obiect vestimentar simbolic a parcurs un drum lung, în Japonia, dar și în alte părți și pe el îl reflectă expoziția. Peste 300 de exponate prezintă atât dimensiunea simbolică, cât și dimensiunea practică, modernă, flexibilă a acestei piese vestimentare. De la rarități din secolele XVII-XVIII, care nu au mai fost prezentate în Marea Britanie până acum, se trece la costume de scenă și creații contemporane, semnate de Yves Saint Laurent sau Alexander McQueen.

4.

„Klimt Inspired by Monet, Van Gogh, Matisse…”, Muzeul Van Gogh, Amsterdam.

Din 2 octombrie 2020 până în 10 ianuarie 2021 se poate admira la Amsterdam o expoziție care se anunță cât se poate de tentată. Pe urmele pictorului austriac Gustav Klimt au pornit istoricii de artă de la Muzeul Van Gogh și cu cei de la „Belvedere” din Viena, urmărind să le arate vizitatorilor ce se află dincolo de splendorile din tablourile lui Klimt, ce fel de influențe se deslușesc în pictura lui și cum se explică ele, anunță dailyartmagazine.com. De la lucrări tip pastel la creații de avangardă și spectaculoase portrete de femeie, expoziția va cuprinde o serie consistentă de lucrări semnate de Gustav Klimt, alături de tablouri pictate de artiști importanți ai epocii moderne.

5.

„Gabrielle Chanel, manifeste de mode”, Palatul Galliera, Paris.

Pe 1 octombrie se va redeschide, în capitala Franței, Palatul Galliera, cunoscut și ca Muzeul Modei. Cu această ocazie  va avea loc și vernisajul expoziției „Gabrielle Chanel, manifeste de mode”, care își va aștepta vizitatorii până pe 14 martie 2021. Casa Chanel, care a finanțat lucrările de reabilitare a cunoscutului edificiu, va propune o expoziție în care să se poată admira cele mai importante piese vestimentare semnate de celebra creatoare de modă – de la costumul din anii 1950 la cunoscutele ei modele de rochii. Alături de creații Chanel, vizitatorii vor vedea și exponate semnate de alți creatori, relevante pentru viziunea Chanel despre modă: accesorii și parfumuri. Iar la expoziție nu sunt așteptați numai cunoscătorii, ci mai ales publicul larg, interesat să pătrundă în lumea unei creatoare care a schimbat istoria vestimentației.

27
/08
/18

Făget a devenit în această vară o destinație culturală găzduind prima manifestare artistică din cadrul proiectului Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces, eveniment ce face parte dintr-o suită de astfel de activități pregătite de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și Asociația Prin Banat.

16
/08
/18

În luna august, Asociația Montage dă startul celui mai nou proiect cultural „FUChS(ilis)-ISMUL, EXPERIMENT SOCIO-CROMATIC DE MUZICĂ ȘI MIȘCARE desenat cum se cuvine de Pâlnie și Stamate pe uvertura șalvarilor lui Ismail si Turnavitu de pe lângă Cârligații lui Gayk” sau, mai pe scurt, FUChSIADA, un spectacol „work in progress” conceput de Anca Maria COLȚEANU după scrierile lui URMUZ și produs de artistul Anca Maria Ciofîrlă.

06
/08
/18

Reclama online realizată de Montreal Museum of Fine Arts pentru expoziţia de vară a fost blocată de platforma Facebook pentru că folosea nuduri abstracte pictate de Pablo Picasso. Muzeul a fost nevoit să ia legătura direct cu compania, pentru a reuşi să publice online advertorialul (puteți vedea reclama video în interiorul articolului).

03
/08
/18

Veniţi pe 10 august la “concert”? La care concert - vor întreba cei care se vor uita la fotografia de mai jos, ce pare a fi realizată în timpul unui astfel de show muzical, pe un mare stadion al lumii.

03
/08
/18

CRONICĂ DE FILM Cunoscut pentru scurtmetrajul „O zi bună de plajă”, premiat cu Ursul de Aur la Berlin în 2008, şi pentru lungmetrajul de debut „Lupu” (2013), regizorul Bogdan Mustaţă revine cu un film cvasi-experimental de o oră, realizat în 3D, „My Life Rehearsed In One Leg”.

02
/08
/18

Expo ShortFest 2018, platforma de expoziție a Festivalului Internațional de Scurtmetraj Arkadia ShortFest, propune un performance interactiv semnat de Mihai Zgondoiu.  Expo ShortFest promovează în fiecare an proiecte artistice apreciate național și internațional, amenajate în spații neconvenționale, transformând astfel experiența iubitorilor de artă într-una cât mai autentică. 

02
/08
/18

Fundația Calea Victoriei îi așteaptă pe cei doritori, în luna august, cu o varietate de cursuri și evenimente culturale: de la dezvoltare personală până la arte, de la exercițiile de autenticitate și înțelepciunea Poveștilor din „1001 de nopți” până la designul interior ca modalitate de a crea Spații fericite.

30
/07
/18

Expoziţia dedicată de muzeul Luvru pictorului Eugène Delacroix a fost, cu peste jumătate de milion de vizitatori, cea mai frecventată din istoria muzeului francez. „Delacroix 1798 - 1863” va fi deschisă, începând cu luna septembrie, la Metropolitan Museum of Art din New York. La Paris, aceasta a fost vizitată, în medie, de 5.100 de persoane zilnic, timp de patru luni.

27
/07
/18

Programul spectacolelor B-FIT in the Street! din perioada 28-29 iulie, al treilea weekend de festival, este format dintr-o selecţie de producţii româneşti, un spectacol nocturn din Spania şi o instalaţie interactivă din Danemarca, potrivit organizatorilor. Festivalul aduce, în perioada 13 iulie - 5 august, la Bucureşti peste 400 de artişti internaţionali şi peste 40 de spectacole cu sute de reprezentaţii.