Toto si surorile lui, de Alexander Nanau, premiat la Varşovia
https://www.ziarulmetropolis.ro/toto-si-surorile-lui-de-alexander-nanau-premiat-la-varsovia/

Filmul „Toto şi surorile lui”, regizat de cineastul de origine română Alexander Nanau, a primit premiul pentru cel mai bun documentar la cea de-a 30-a ediţie a Festivalului de Film de la Varşovia.

Un articol de Petre Ivan|20 octombrie 2014

Toto si surorile lui / Cea de-a 30-a ediţie a Festivalului de Film de la Varşovia (Polonia) s-a desfăşurat în perioada 10 – 19 octombrie. Premiile ediţiei din acest an a festivalului au fost decernate în cadrul unei gale care a avut loc sâmbătă seară, conform site-ului evenimentului.

„Toto şi surorile lui” a primit premiul pentru cel mai bun documentar din partea unui juriu format din Arto Halonen (Finlanda), Dorota Roszkowska (Polonia) şi Frédéric Tcheng (Franţa).

Juriul a apreciat magistrala punere în scenă a lui Alexander Nanau, excelenta dramaturgie, intimitatea cu personajele şi modul inspiraţional în care sunt prezentate problemele sociale.

La aceeaşi categorie, a filmelor documentare, o menţiune specială a fost acordată peliculei „Crossroads/ Perekrestok”, de Anastasiya Miroshnichenko, o coproducţie Belarus – Suedia.

Marele premiu al ediţiei din acest an a Festivalului de Film de la Varşovia a fost acordat lungmetrajului „The Coffin in the Mountain/ Binguan”, de Xin Yukun (China).

Documentarul „Toto şi surorile lui”, regizat de Alexandru Nanau, un cineast premiat cu Emmy, prezintă o extraordinară poveste de dragoste a unei familii. Totonel, în vârstă de 10 ani, şi surorile lui trăiesc într-o zonă foarte săracă şi aşteaptă ca mama lor să se întoarcă acasă din închisoare.

Alexander Nanau, premiat la Varşovia

Alexander Nanau, premiat la Varşovia

Despre Alexander Nanau

Alexander Nanau s-a născut în România şi a trăit în Germania o lungă perioadă de timp. Este absolvent al Academiei de Film şi Televiziune din Berlin. A lucrat, în principal ca regizor secund, la mai multe producţii de televiziune şi filme, printre care „Taking Sides”, în regia lui Istvan Szabo (2001).

Din 2002 până în 2006, el a lucrat cu Petert Zadek la mai multe producţii teatrale puse în scenă în Europa. Producţia sa „Peer Gynt”, în regia lui Peter Zadek, a fost proiectată la festivaluri de film din Germania şi Franţa.

În 2010, documentarul „Lumea văzută de Ion B.”, produs de HBO România şi regizat de Alexander Nanau, a fost premiat la categoria „Arts Programming”, la cea de-a 38-a ediţie a premiilor Emmy. De asemenea, „Lumea văzută de Ion B.” a câştigat premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar în 2010.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/MXtjJbB1Oh4″ frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Foto: Toto si surorile lui, Alexander Nanau – Cinemagia

31
/05
/22

Vara începe cu o veste bună – sau, mai degrabă, două! Centrul Ceh vă invită din nou la proiecții de film pe strada Ion Ghica 11. Documentary Mondays și Fiction Tuesdays reîncep pe 6 și 7 iunie, după ce timp de 2 ani s-au desfășurat în format online. Iubitorii de filme cehe și de documentare pot vizita din nou unul dintre cele mai îndrăgite institute culturale din București, unde sunt așteptați cu bere cehă și o atmosferă prietenoasă.

25
/05
/22

La doar un an de la redeschiderea cinematografelor din țară (post pandemie), lanțul de cinematografe Cineplexx face anunțul primei investiții importante: First Class Cinema – serviciul premium de la Cineplexx Băneasa. Deschisă publicului cinefil din 25 mai, locația VIP reprezintă o reconfirmare a angajamentului pe care compania și l-a luat pentru dezvoltarea industriei naționale și menținerea experienței de cinema în topul preferințelor românilor.

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.