Transformarea României în ultimii 30 de ani, la ICR
https://www.ziarulmetropolis.ro/transformarea-romaniei-in-ultimii-30-de-ani-la-icr/

Expoziţia de fotografii „Then and Now – Romanian Perspectives Celebrating 30 years of Transforming Change” a fost deschisă miercuri, la Institutul Cultural Român, de ambasadorul Statelor Unite în România, E.S. Adrian Zuckerman. La eveniment a participat şi preşedintele interimar al ICR, Mirel Taloş.

Un articol de Liliana Matei|19 decembrie 2019

Expoziţia „Atunci și acum”, găzduită în Sala Mare a ICR, va putea fi vizitată până la 4 ianuarie 2020.

„Este o mare plăcere să fiu aici, sunt mândru să fiu aici în calitate de ambasador al SUA în România, vreau să ştiţi că nu aveţi un prieten mai bun decât poporul american, că SUA şi România sunt unite în interese comune, sunt legate filosofic, iar SUA au fost şi vor continua să fie un sprijin energic pentru poporul român. SUA apreciază România ca fiind un puternic partener independent, economic şi de securitate. Vreau să-i felicit pe toţi participanţii, toate fotografiile expuse sunt absolut fabuloase. Această expoziţie serveşte drept o readucere aminte importantă a evenimentelor în care România a fost implicată în mod dramatic în ultimii 30 de ani, trebuie să ne amintim şi să reflectăm la perioada comunistă, astfel încât să nu mai facem aceleaşi greşeli”, a afirmat Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România la ICR.

50 de fotografii alb şi negru de „atunci” şi color de „acum” pot fi admirate în Sala Mare a Institutului Cultural Român.

„Este primul eveniment cultural la care ambasadorul SUA participă în România, într-o perioadă simbolică pentru această ţară, zilele în care se împlinesc 30 de ani de la căderea comunismului, iar această expoziţie are legătură cu această aniversare. Sunt două cuvinte care marchează această expoziţie, acest eveniment, aceste zile şi mandatul domnului ambasador: libertate şi transformare. Sunt 30 de ani de când românii şi-au recucerit libertatea. (…) Expoziţia arată cum era România înainte de 1989 şi cum arată acum, o transformare la care America ne-a ajutat din plin şi mizăm în continuare pe sprijinul Americii, aliatul nostru strategic. Cred că România trebuie să stea lângă America”, a declarat Mirel Taloş, preşedinte interimar al ICR.

„Crearea acestei expoziţii constituie un important memento. Deşi Romania a evoluat radical în ultimii 30 de ani, trebuie să ne amintim şi să reflectăm la cum era în perioada comunistă, pentru a nu fi destinaţi să facem aceleaşi greşeli. Mulţi oameni, nerăbdători în privinţa progresului înregistrat de România în aceşti 30 de ani, nu înţeleg impactul pe care l-au avut ravagiile pe care le-a făcut comunismul în instituţiile din România. Vă invit să priviţi fotografiile despre ce a fost şi ce este acum şi să vă întreb dacă este ceva la care România să vrea să se întoarcă. O parte din fotografii servesc drept amintire a vremurilor care s-au scurs, cea de-a doua prezintă cât de departe a ajuns România în aceşti 30 de ani”, a fost îndemnul ambasadorului SUA, care a subliniat că „rezistenţa acestui popor a transformat România în ţara prosperă şi de succes de acum”.

„Aceste fotografii sunt remarcabile în privinţa expresivităţii, a emoţiilor transmise şi surprind transformarea României în ultimii 30 de ani. «Atunci», un termen ce trimite la un indice temporal trecut, o imagine alb negru a copilăriei noastre aşa cum reiese din fotografii, «acum» – termenul devine sinonim cu libertatea precum numele organizaţiei noastre. Acest «acum» înseamnă un prezent în care învăţarea pe tot parcursul vieţii, cultura şi sportul sunt valori accesibile fiecărui individ. Fotografiile color coagulează esenta libertăţii în România”, a spus curatorul expoziţiei Mircea Șiclovan, director al Asociaţiei Liber la Educaţie, Cultura și Sport.

14
/08
/23

La împlinirea a 15 ani (pe data de 15 august) de la înființarea Orchestrelor Naționale de Tineret ale României, proiect creat și coordonat de violoncelistul și profesorul Marin Cazacu, Orchestra Română de Tineret a fost pentru a șaptea oară invitată la Festivalul Young Euro Classic de la Berlin, unul dintre cele mai importante evenimente culturale de gen din întreaga lume.

11
/08
/23

De la muzică renascentistă și barocă la folclor tradițional georgian și momente de improvizație: Seria de concerte de la miezul nopții din cadrul ediției din acest an al Festivalului Internațional George Enescu vine cu 11 propuneri de recitaluri de neratat, pe scena Ateneului Român. Concertele nocturne sunt programate în vinerea, sâmbăta şi duminica, de la 22:30, între 1 si 23 septembrie, cu o singură excepţie: concertul pe care Corul Naţional de Cameră “Madrigal - Marin Constantin” îl va susţine joi, 7 septembrie.

11
/08
/23

Copilăria și basmul sunt elemente către care ne întoarcem inevitabil, de fiecare dată când simțim nevoia de joc și aventură. Bucium este formația care ne încurajează să aruncăm o privire de ansamblu în imaginația pe care o aveam când eram mici, nelăsând acea stare, pe care adesea o trecem cu vederea în viețile noastre agitate, să dispară. De aceea, în spiritul unei stări de suflet ușoare și a unei dorințe arzătoare de aventură muzicală, seria „Light Sessions” le predă ștafeta celor de la Bucium pe 16 august.

10
/08
/23

• 15 zile, peste 120 de evenimente, peste 100 de artiști și invitaţi speciali la Râşnov, Braşov, Codlea, Feldioara şi Bran • Un festival la ediţia a 15-a: filme, proiecte artistice, concerte, dezbateri, teatru, cărţi, şcoală de vară ş.a. • Vorbitorincii (Cătălin Striblea & Radu Paraschivescu), Maia Morgenstern, Nicu Alifantis, Pasărea Rock, Ada Milea, Mădălina Pavăl, Irina Margareta Nistor, Robin and the Backstabbers, Adrian Cioroianu, Gelu Duminică alături de mulţi alţi invitaţi speciali. • Cultură de calitate într-un cadru natural deosebit fără „zgomote” inutile • Un spaţiu al dialogului civilizat, nu al talibanismului

10
/08
/23

Suntem într-a 8-a lună în care Timișoara este, alături de Elefsina (Grecia) și Veszprém (Ungaria), un important centru cultural european. Și urmează încă luni bune de evenimente interesante, care merită o vizită în Banat. Aflați de ce în interviul următor.

10
/08
/23

Cea de-a treia ediție a festivalului The Jazz Cave va avea loc în perioada 16 – 18 august 2023. O experiență muzicală într-un decor impresionant, festivalul aduce peste 20 de formații din Europa și de peste ocean, care vor bucura publicul cu concerte de jazz și alte stiluri muzicale, ce se vor desfășura pe două scene - Peștera Innerland și Zănoaga Dreamland.

09
/08
/23

Ediția cu numărul 26 a Galei Tânărului Actor HOP – program al UNITER aflat sub direcția artistică a regizorilor Alexandru Dabija și Leta Popescu – se va desfășura, pentru al treilea an consecutiv, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, în perioada 30 august-2 septembrie 2023.