De ce Timișoara chiar este „the place to be in 2023”
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-ce-timisoara-chiar-este-the-place-to-be-in-2023/

Suntem într-a 8-a lună în care Timişoara este, alături de Elefsina (Grecia) şi Veszprém (Ungaria), un important centru cultural european. Și urmează încă luni bune de evenimente interesante, care merită o vizită în Banat. Aflaţi de ce în interviul următor.

Un articol de Cristina Enescu Aky|10 august 2023

Titlul de Capitală culturală europeană este unul prestigios, care necesită pregătiri complexe și implică extrem de multe proiecte, activități și resurse. Impactul este însă pe măsură, nu doar asupra orașului și a zonei orașului ce deține pentru un an acest titlu, ci și asupra brandului de țară.

S-au întâmplat și continuă să se întâmple nu puține evenimente și proiecte interesante la Timișoara anul acesta, astfel că orașul de pe Bega realmente merită (dintotdeauna, dar acum mai mult ca oricând) să luați în calcul un citybreak sau chiar o vizită de mai multe zile aici. Directorul  executiv al Asociației Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, Ovidiu Megan, ne-a povestit pe scurt despre ce s-a întâmplat la Timișoara de la începutul acestui an, care e relevanța și impactul deținerii titlului de capitală culturală europeană, și ce urmează în următoarea perioadă.

Ovidiu Megan, Directorul  executiv al Asociației Timișoara – Capitală Europeană a Culturii

Care e în esență importanța pentru prezent dar și pentru viitor a statutului de Capitală culturală europeană astăzi? Eventual în comparație cu situația Sibiului din 2007.

 O Capitală Europeană a Culturii creează în jurul său o emulație extraordinară și aduce comunității locale multiple oportunități. Un mediu cultural dezvoltat sănătos atrage după sine o dezvoltare economică în general, un turism în creștere și, în general, o calitate mai bună a vieții pentru locuitorii săi.

Situația celor două orașe din România care au exercitat titlul de Capitală Europeană a Culturii (Sibiu în 2007 și Timișoara în 2023) nu poate fi comparată pentru că premizele sunt destul de diferite: Sibiul a fost oraș invitat să se alăture unei capitale culturale deja stabilite în 2007 (Luxemburg), pe când Timișoara și-a câștigat acest titlul 16 septembrie 2016, într-o competiție acerbă cu multe alte orașe din România și în baza unui dosar de candidatură foarte bine conturat. Timișoara are avantajul unei poziționări geografice bune, în proximitatea graniței cu Serbia și Ungaria, ceea ce face ca locuitorii din regiune să fie atrași mai ușor către oraș și către ce are el de oferit. Acest avantaj se adaugă unei oferte culturale bogate, diversificate, cu evenimente care au deja în urmă mai mulți ani de la prima ediție și care vor continua să atragă public și după ce va trece anul capitalei culturale.

Cum a arătat prima jumătate a anului Timișoara Capitală Culturală Europeană ca evenimente majore, atmosfera din oraș și reacția publicului?

 Deschiderea oficială a programului TM2023 s-a desfășurat în weekend-ul 17 – 19 februarie 2023, iar de atunci evenimentele s-au intensificat ca număr și participare dar și din perspectiva disciplinelor artistice abordate. Publicul timișorean e foarte entuziast și susține atât evenimentele prezentate în piețe publice și/sau cu acces gratuit, cât și pe cele cu acces plătit. Suntem la 7 luni de deținere a acestui titlu și avem evenimente în majoritate sold out.

Dintre evenimentele majore amintesc expozițiile Victor Brauner și Chronic Desire, District 23 (un eveniment în premieră națională – 3 festivaluri din oraș s-au unit într-unul singur pentru acest an special: Flight Festival, Vest Fest și Magnetic), spectacole de teatru cu mari artiști ai scenei internaționale (ex. John Malkovich) sau laureați ai premiilor Nobel pentru literatură (Orhan Pamuk) sau din alte domenii. Atmosfera din oraș e vizibil augmentată de prezența turiștilor străini și din alte părți ale României; cu alte cuvinte, Timișoara chiar este „the place to be in 2023”.

 

E clar că acest an aduce multă atenție națională și europeană, dar mai concret cum arată impactul proiectului asupra orașului și a zonei? Ce s-a schimbat, ce e mai bine, ce e altfel, și pentru cine?

 Pregătirea pentru TM2023 a însemnat multă investiție în infrastructură, atât culturală (spații pentru evenimente, renovare cinematografe, pregătirea Muzeului de Artă Timișoara pentru a găzdui expoziții importante ca Victor Brauner sau Constantin Brâncuși etc.), cât și patrimonială – renovarea clădirilor din centrul orașului și din cartierele istorice. Investițiile au însemnat și alocarea unor sume substanțiale din bugetele locale pentru evenimente (în mod special pentru cele recurente, menite să aibă un vârf de activitate în anul 2023), prin Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș, iar anul 2023 a adus sume importante dedicate proiectelor culturale și de la Ministerul Culturii.

Timișoara se schimbă constant în bine, schimbările sunt vizibile pentru orice om care vizitează orașul, iar în anii următori sunt convins că infrastructura creată pentru TM2023 va fi intens utilizată pentru toate acele evenimente care vor rămâne și vor crește și după acest an intens.

Cum vedeți relevanța și impactul TM 2023 asupra publicului din restul țării, respectiv a celui european?

Pentru Timișoara, acest titlu e o imensă oportunitate de a arăta tuturor ce oraș minunat avem. Suntem printre puținele orașe din România a cărui istorie se întinde mult peste granițele zonei centrale; cartierele noastre istorice sunt vaste, cu povești, cu comunități care se încheagă în jurul evenimentelor special create pentru aceste zone; este, în acest moment, cel mai important oraș din România în ceea ce privește expunerea artelor vizuale (artă plastică, sculptură, artă contemporană, fotografie etc.); este exemplul perfect că nișele, de orice fel, își pot găsi locul în comunitate și că un oraș poate excela fără să aibă nevoie de un singur eveniment grandios ca să devină cunoscut și să atragă vizitatori.

 

Care sunt cele mai atractive evenimente până la sfârșitul anului, pentru publicul local, pentru turiștii din alte orașe și respectiv pentru cei din străinătate?

La acest moment am trecut deja în a 8-a lună de evenimente dintr-un calendar care include mai mult de 1000 pe tot parcursul anului. Este greu de ales doar câteva evenimente dintr-o ofertă atât de bogată, pentru că eu cred că atractivitatea unui eveniment ține de interesul fiecărui om. Așa că invit cititorii să intre pe site-ul Capitalei Europene a Culturii și să decidă singuri care dintre evenimente sunt mai atractive: www.timisoara2023.eu/evenimente, folosind diverse filtre cu privire la calendar, domeniul cultural etc.

Veți descoperi acolo concerte importante din toate domeniile muzicale, expoziții ale unor artiști deosebiți (de neratat expoziția Brâncuși vernisată pe 30 septembrie), evenimente culturale ce pun în valoare spații deosebite (canalul Bega), actori de Oscar care sunt invitații festivalurilor de film și multe alte atracții de neratat.

Cum se conturează în acest moment „moștenirea” pe care o va lăsa TM 2023 anul viitor, ce proiecte vor continua, ce alte planuri există post-Capitală culturală?

Ce lasă în urmă acest an este o moștenire valoroasă pe multiple planuri:

  • o infrastructură culturală modernizată, sau spații noi care au intrat și vor intra în curând în circuitul cultural,
  • un nucleu solid de operatori culturali, care au dobândit capabilități de scriere proiecte, atragere de fonduri din domeniul privat, care s-au conectat la rețelele artistice internaționale și care au devenit relevanți și cunoscuți pe plan intern și international,
  • un public mult mai numeros atât din regiune, cât și de pe plan național sau internațional,
  • o creștere socio-economică măsurabilă care nu poate fi ignorată, dovedită de numărul mai mare de turiști, de numărul noi de stabilimente horeca intrate în uz sau de numărul de studenți mai mare care aleg centrul universitar Timișoara, comparativ cu anii anteriori și care sunt bază pentru procesul de angajabilitate pentru entitățile publice sau private în perioada următoare

 

În concluzie: De ce merită să facem un drum aici până la sfârșitul acestui an de Capitală culturală europeană?

Timișoara e un oraș viu, iar orașele vii trebuie vizitate, trăite, respirate, nu povestite. Ce știu sigur e că nimeni nu se va plictisi, fie că e vorba de vizitat clasic, la pas, fie că e vorba de participare la evenimente. Așa că haideți la Timișoara; suntem un oraș liber, cu spirit liber și ne bucurăm de oaspeți.



26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.