Transylvanian Concert – lansare într-o serie de concerte
https://www.ziarulmetropolis.ro/transylvanian-concert-lansare-intr-o-serie-de-concerte/

Transylvanian Concert va fi introdus publicului românesc din Cluj, Timişoara, Oradea, Bistriţa şi Sighetu-Marmaţiei, într-un turneu transilvănean ce începe pe 1 decembrie.

Un articol de Andrada Văsii|28 noiembrie 2013

După ce a fost prezentat în luna octombrie într-un turneu american pe coasta de vest, albumul Transylvanian Concert va fi introdus publicului românesc din Cluj, Timişoara, Oradea, Bistriţa şi Sighetu-Marmaţiei, într-un turneu transilvănean ce începe pe 1 decembrie.

Transylvanian Concert a fost produs în luna mai a acestui an de prestigioasa casă de discuri ECM și este semnat de pianistul de origine română stabilit la New York, Lucian Ban și de violistul american Mat Maneri.

Autorii surprinzătorului album vor concerta pe 1 decembrie de la ora 20.00 pe scena Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, care este producătorul evenimentului. Ban și Maneri îi au ca invitați în deschidere pe cei de la Romanian Jazz Collective, cu Eugen Gondi invitat special.

La Timișoara, concertul de lansare este întregit de prezenţa inedită a grupului Bega Blues Band, într-un veşmânt acustic, sobru, apropiat de atmosfera duo-ului protagonist. Concertul va avea loc luni, 2 decembrie, de la ora 19.00, în sala Colegiului Național de Artă „Ion Vidu” (STR Cluj nr 12) și este produs de Consiliul Județean Timiș, Filarmonica Banatul și Fundația Alternativa.

Graniţa dintre jazz şi clasic la Transylvanian Concert

La Oradea, concertul este produs și găzduit de Posticum, la Bistrița e organizat de Societatea de Concerte și are loc în frumoasa Sinagogă Veche, iar la Sighetu-Marmației, concertul va fi deschis de Elena Mandru Band în sala „George Enescu”, fiind produs de Clubul Rotary.

Citiţi şi: Transylvanian Concert a fost aplaudat în presa internaţională

Rezultat al unui concert extraordinar înregistrat în inima Transilvaniei la Opera (Palatul Culturii) din Târgu Mureș, albumul „Transylvanian Concert” – al cărui titlu a fost sugerat de chiar Manfred Eicher, directorul celebrei case de discuri ECM Records – se bucură de elogiile presei mondiale.

Transylvanian Concert

Lucian Ban şi Mat Maneri 

New York Times  scrie că e vorba despre „un album minunat și neliniștit de la casa de discuri ECM – înregistrat în țara de origine a domnului Ban – album ce relevă interesul comun al creatorilor săi pentru îmbrățișarea misterului”. Prestigioasa revistă de specialitate All About Jazz  vorbește despre „momente de neașteptată  frumusețe”.

Village Voice New York  remarcă faptul că „Transylvanian Concert e unul din acele albume care te transportă instantaneu – prin reverii cu tonuri lungi, piruete sonore ce pulsează, introspecții conturate, bucurie gypsy. Poate să fie transcendent”, în vreme ce  Jazz Weekly apreciază că e vorba despre „O colecție de sonate moderne care șterg granița dintre jazz și clasic, un amestec de piese și sunete similar cu o liturgie modernă”.

Celebra revistă Jazz Times plasează noul album „cât se poate de aproape de goth-jazz”.

Foto credit: Transylvanian Concert

02
/07
/18

Finalul lunii iunie a adus în Bucureștiul torid două zile de festival în care muzica contemporană a răsunat din Aula Muzeului „George Enescu”. Desfășurat în perioada 18-19 iunie 2018, festivalul CIMRO DAYS a propus publicul bucureștean o întâlnire cu noile creații și noii creatori români.

29
/06
/18

Aceasta este fenomenala prestație a australianului Christian Li, câștigătorul premiului întâi la Menuhin Competition 2018. Micuțul australian în vârstă de zece ani a împărțit prima poziție a prestigioasei competiții muzicale rezervată juniorilor (și găzduită de Geneva) cu Chloe Chua din Singapore.

29
/06
/18

Într-o zi de 29 iunie (1974) Charles Aznavour  domina vânzările din Marea Britanie cu "She", singura sa melodie fruntaşă în Regatul Unit. Fotografia de față, realizată în 1952, a fost postată în urmă cu doar câteva ore pe pagina de facebook a legendarului cântăreț francez, care a împlinit, luna trecută, 94 de ani. În imagine apar Edith Piaf, Charles Aznavour și un prieten apropiat al celor doi, Roland Avellis (alias "Cântărețul fără nume")

26
/06
/18

Se întâmpla pe 26 iunie 1977, la Market Square Arena din Indianapolis. Atunci Elvis Presley susținea ultimul său concert. Peste mai puţin de două luni, la 16 august 1977, artistul va fi găsit mort în baia sa. Concluzia raportului medical: moarte naturală - stop cardiac.

26
/06
/18

Filarmonica „George Enescu” sărbătoreşte centenarul naşterii celebrului muzician american Leonard Bernstein. În serile de 28 şi 29 iunie 2018, ultimele două concerte simfonice ale stagiunii 2017-2018 vor fi  conduse de maestrul Christian Badea, unul dintre discipolii cei mai de seamă ai faimosului compozitor, dirijor, pianist şi pedagog.

25
/06
/18

Se împlinesc, astăzi, nouă ani de la moartea regelui muzicii pop. Născut la 29 august 1958, Michael Jackson a influenţat muzica încă de când interpreta în anii ’70 alături de The Jackson 5.

19
/06
/18

Începând din 2015, cu ocazia fiecărui solstițiu, Zammorian (grupul post-psihedelic/post-rock format în 2014 din 6 artiști și designeri români) a prezentat un show sau un live streaming din studio. Joi, 21 iunie 2018, în cea mai lungă zi a anului, Zammorian le va face pe ambele când va concerta și va face streaming din terasa Have a Cigar a Echoes, Inc.

10
/06
/18

Patru concerte care ne poartă în ultimii 100 de ani de muzică vor avea loc în cadrul festivalului Jazz in the Park, pe scena România 100, în Parcul Central din Cluj. Fiecare dintre aceste concerte se centrează pe o anumită perioadă a istoriei muzicii și abordează stiluri și genuri diferite: muzică clasică, doină, jazzul perioadei comuniste și jazz contemporan.

07
/06
/18

Prim dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu“, maestrul Christian Badea revine la București cu un concert excepţional, programat pe 7 şi pe 8 iunie 2018, care are în program capodopere de Ceaikovski şi Şostakovici. Solist în  Concertul nr. 1 pentru violoncel și orchestră de Dmitri Șostakovici va fi violoncelistul Andrei Ioniţă, câştigător al Premiului I la Concursul Internațional Ceaikovski în 2015.