Trei filme românești participă la Săptămâna Internațională a Cinematografiei – Seminci
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-filme-romanesti-participa-la-saptamana-internationala-a-cinematografiei-seminci/

Seminci – Săptămâna Internaţională a Cinematografiei din Valladolid, Spania, ce se va desfăşura între 20 şi 27 octombrie, este unul dintre cele mai vechi şi diversificate festivaluri din Europa. Aflat la a 57-a ediţie, festivalul a reunit nume sonore ca Costa-Gavras,Fernando León de Aranoa, Ingmar Bergman, Luchino Visconti, Jean Renoir, Milos Forman, Billy Wilder, Françoise […]

Un articol de Judy Florescu|22 octombrie 2012

Seminci – Săptămâna Internațională a Cinematografiei din Valladolid, Spania, ce se va desfășura între 20 și 27 octombrie, este unul dintre cele mai vechi și diversificate festivaluri din Europa. Aflat la a 57-a ediție, festivalul a reunit nume sonore ca Costa-Gavras,Fernando León de Aranoa, Ingmar Bergman, Luchino Visconti, Jean Renoir, Milos Forman, Billy Wilder, Françoise Truffaut și Stanley Kubrick.

Printre cele 160 de filme participante, în festival se regăsesc și trei producții românești.

La secțiunea „Punct de întâlnire”, în categoria scurt-metraje a fost selecționată drama-comedie „Vaca finlandeză”, un film  în regia lui Gheorghe Preda, iar din distribuție fac parte: Toma Cuzin, Maria Obretin, Radu Ciobãnasu, Ioan Andrei Ionescu, Rãzvan Oprea. Scenariul filmului a fost inspirat din cazul lui Guillermo Vargas, un artist care în Bienala Americii Centrele din anul 2008 din Honduras a expus ceea ce se presupunea a fi o operă de artă de mare oroginilalitate: un cătel lăsat să moară de foame. Fane, un fermier căruia îi plac cu adevărat animalele, vinde o vacă de rasă unui muzeu de artă contemporană fără să-și dea seama că expunerea rumegătoarei sale în muzeu îi va schimba viața pentru totdeauna.

Producția româno-franceză „Despre oameni și melci” a fost înscrisă la aceeași secțiune la categoria lung-metraje. Filmul este o comedie regizată de Tudor Giurgiu, iar actorii care se vor întâlni cu publicul spaniol sunt: Andi Vasluianu, Dorel Vişan, Monica Bîrlădeanu, Andreea Bibiri, Jean-François Stévenin, Robinson Stévenin, Albert Dima și Ovidiu Crișan. Fabrica de automobile dintr-un orășel românesc, de unde își câștigă pâinea majoritatea localnicilor, este pe cale de a da faliment. Directorul intenționează să profite de acest eveniment pentru a colabora cu doi oameni de afaceri francezi, tată și fiu, interesați de cumpărarea clădirii pentru a o transforma într-o fabrică de conserve de melci. Planurile lor nu prevăd oferirea de locuri de muncă pentru miile de muncitori de la fabrica de automobile, iar unica persoană, ce pare determinată să-i salveze pe aceștia, este liderul sindicatului.

Pentru „Secțiunea Oficială” a Festivalului Seminici, Săptămâna Internațională a Cinematografiei, a fost selecționată pelicula Undeva la Palilula, o comedie-dramă, în  regia lui Silviu Purcărete, publicul spaniol va avea ocazia să-i cunoască pe George Mihăiţă, Răzvan Vasilescu, Constantin Chiriac, Aron Dimeny, Horatiu Malaele, Sorin Leoveanu, Ofelia Popii, Andi Stefanescu, Cristian Stanca, Marius Manole și alte nume celebre ale artei românești.

Acțiunea se petrece în România anilor 60, Serafim este un tânâr doctor care ajunge la spitalu din Palilula, o localitate mică dintr-o zonă rurală izolată, după moartea directorului spitalului, pediatrul Pantelică. În spital pacienții sunt sănătoși tun, iar una dintre îndeletnicirile sale preferate este de a lua parte la autopsiile de la morgă. Restul localnicilor din Palilula oscilează între cordialitate și debilitate mentală, fiind izolați de realitate din cauza pasiunii lor pentru băutură, ospăț și orgii și nimic din ce e lumesc pare să le afecteze starea de spirit.

Deviza festivalului spaniol este:”Vă rugăm să consumaţi filme în sălile de cinematograf. Sunt foarte hrănitoare și nu au contraindicații.”

 

Sursa: Seminci



27
/03
/17

Într-o zi de 27 martie era înfiinţat, la Moscova, ’’Balşoi Teatr’’, Societatea Academică Română devenea, prin decret regal, "Academia Română", se năștea regizorul american Quentin Tarantino și se stingea din viață George Pruteanu, cunoscut pentru emisiunea TV “Doar o vorbă să-ţi mai spun” şi pentru ”Legea Pruteanu” (folosirea limbii române în locuri, relaţii şi instituţii publice).

26
/03
/17

„S-a furat mireasa!”, după textul și în regia lui Radu Popescu, e o comedie despre o tânără corporatistă ruptă între logodna călduță cu Mihai, șeful ei, și iubirea cu aer de libertate a lui Andrei, fost iubit și alpinist.

26
/03
/17

Muzeul Național de Artă al României, în parteneriat cu Institutul Francez, vă invită marți, 28 martie 2017, orele 18.30, la conferința „Victor Brauner, pictopoet și iluminator”, susținută de Mihaela Petrov, critic și istoric de artă. Conferința face parte din seria de evenimente ce marchează luna martie ca lună a Francofoniei.

25
/03
/17

CRONICĂ DE FILM Despre „Fata necunoscută”, noul film - o dramă socială și morală - al fraților belgieni Jean-Pierre și Luc Dardenne. Și despre „(M)ucenicul” (al rusului Kirill Serebrennikov), cu un tânăr care, cu Biblia în mână, se tranformă într-un fanatic religios. Două filme de Cannes, acum în cinematografe.

25
/03
/17

Realizat de Radu Mocanu și Mihai Dragolea și disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub, „Roboțelul de aur” a fost unul dintre cele mai de succes documentare românești din 2015. Povestea emoționantă a boxeriței Steluța Duță, crescută la orfelinat.

24
/03
/17

“Nu sunt sigur dacă sunt un actor care participă la curse de maşini sau un şofer de curse care face actorie.” - Steve McQueen. Într-o zi de 24 martie (1930) se năștea unul dintre cei mai îndrăgiți actori americani. Numit „King of Cool” pentru modul nonşalant în care şi-a interpretat personajele, Steve McQueen a debutat în 1956 cu un rol în „Cineva acolo sus mă iubeşte”.

24
/03
/17

Într-o zi de 24 martie înceta din viaţă scriitorul francez Jules Verne, creatorul romanului de anticipaţie modern și se nășteau Harry Houdini (Erich Weiss),celebrul iluzionist american și Steve McQueen, actorul american supranumit "King of Cool".

23
/03
/17

În Gaziantep, legenda spune că în noaptea de 22 martie Sultana Nevruz, transformată în pasăre traversează văzduhul, anunțând sosirea Primăverii. Brățările de la mâini și picoare umplu cerul cu sunete mirifice iar voalurile ei împodobesc pământul în mii de culori. Pe 27 martie (ora 19:00), la Opera Naţională din Bucureşti vor fi prezentate tradiţiile lumii turce, în spectacolul de sunete şi culori susţinut de Orchestra Naţională de Instrumente Folclorice Turksoy.