Trei noi stele pe Aleea Celebrităţilor: Florina Cercel, Adela Mărculescu, Rodica Popescu Bitănescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-noi-stele-pe-aleea-celebritatilor-florina-cercel-adela-marculescu-rodica-popescu-bitanescu/

În luna dedicată femeii, într-un decor de început de primăvară, cu un soare zâmbind primăvăratec, fără regie complicată, trei mari actriţe ale teatrului românesc au primit cele mai frumoase mărţişoare şi de neuitat: trei stele din aur.

Un articol de Monica Andrei|5 martie 2016

În prezenţa Primarului General al Capitalei, domnul Răzvan Sava, a directorului Teatrului Metropolis, George Ivaşcu, reprezntanţi ai magazinului “Cocor” şi Casei de bijuterii „Sabion”, actorilor Mircea Albulescu, Diana Lupescu, Ştefan Velniciuc; prieteni, curioşi, studenţi, mămici, bunici, actriţele: Florina Cercel, Adela Mărculescu, Rodica Popescu Bitănescu, au primit câte o stea pe Aleea Celebităţilor din Piaţa Timpului, pentru întreaga întreaga activitate în domeniul teatrului şi filmului.

Ceremonia de omagiere a fost deschisă de către directorul Teatrului Metropolis, George Ivaşcu. “Mă simt onorat că dăm stele, că trebuie să preţuim valorile şi să le mulţumim că există” a spus printre altele, domnul Răzvan Sava, Primarul General al Municipiului Bucureşti.

Doamna profesor universitar doctor Emanuela Cernat şi-a început discursul amintind, cum în cercul magic ale stelelor de pe Aleea Celebrităţilor, există şi o stea a Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică, (fostul IATC), unde s-au format pentru teatru şi film generaţii întregi de actori, derulând câteva momente din cariera Florinei Cercel, descriind-o ca “actriţa frumoasă şi talentată, ce are un glas excepţional, o forţă a naturii, un uragan ce provoacă emoţii spectatorului” rămânând în memoria domniei sale, “Femeia din Ursa Mare”, care ştie să pună lumea la picioarele ei.

După mulţumiri, Florina Cercel, emoţionată, a pomenit, că undeva, în zona Lipscaniului, a existat Studioul de teatru “Casandra” al UNATC-ului unde treceau proba de foc în faţa publicului prin spectacolul de licenţă viitorii actori, şi Podul Izvor unde avusese cândva sediul, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, amintindu-şi de profesorii de mare valoare pe care i-a avut şi recunoştinţa ce le-o poartă.

De-a lungul carierei, am dăruit prin puterea creaţiei mele, respectul, dragostea şi recunoştinţa, publicului meu. – Florina CercelAleea Celebrităţilor

“Se împlinesc 25 de ani de când am debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti – a spus regizorul Felix Alexa – şi am trăit teroarea emoţiilor că Adela Mărculescu a acceptat să lucreze cu mine, fiind student, şi mi-a dat seama cât de generoasă este. Am vopsit-o în negru pe faţă şi am băgat-o sub un pat de paie, că aşa era rolul. De atunci, am rămas cu imaginea ei emblematică de profesionalism şi dăruire. Are o sensibilitate extremă, multă candoare şi e mereu uimită în faţa vieţii. Mă hrănesc din entuziasmul ei şi azi. De multe ori simt mai bătrân în prezenţa ei”.

După mulţumiri, Adela Mărculescu, emoţionată, a povestit cum era în Los Angeles, pe Aleea Celebrităţii de acolo, cu Damian Crâşmaru, în faţa stelei Gretei Garbo.

Nu mi-am imaginat niciodată că la 77 de ani voi primi şi eu stea pe Aleea Celebrităţilor din România. – Adela Mărculescu

După salutul de început şi mulţumirile pentru iniţiativa realizării “galaxiei” de pe Aleea Celebrităţilor, cu îndemul de a ajunge până la Teatrul Naţional din Bucureşti, Răzvan Hâncu a caracterizat-o pe Rodica Popescu Bitănescu, în cinci cuvinte: “actriţă, regizor, dramaturg, profesor şi om. O actriţă completă, un regizor care conduce cu o mână de fier îmbrăcată în catifea, un dramaturg care scrie pentru cei ca mine. A debutat cu <<Cinci femei în tranziţie>> care se joacă şi acum la <<Naţional>>, de zece ani, şi lucrează la altă comedie. Ca profesor ne învaţă din secretele ei, ca om este foarte generoasă”.

De când sunt n-am jucat un asemenea rol şi n-am primit cel mai frumos mărţişor: o steluţă din aur. De câteva zile nici soţul meu nu se mai poate înţelege cu mine, şi îmi spune <<steluţa mea de aur>>, iar eu plutesc de fericire. – Rodica Popescu Bitănescu

Cele trei actriţe au primit ovaţii, flori, o stea din aur din partea Casei de Bijuterii „Sabion”, bijutierul oficial al evenimentului, o plachetă cu Bucureştiul din partea domnului Primar General al Municipiului Bucureşti, Răzvan Sava, şi o plachetă cu o stea din partea magazinului “Cocor”.

La final, domnul George Ivaşcu, a mulţumit celor prezenţi, domnului primar, reprezentanţilor magazinului “Cocor” şi bijutierului „Sabion” anunţând, că marea surpriză va fi în 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, când va fi decernată următoarea stea pe Aleea Celebrităţilor.

Foto: Trei noi stele pe Aleea Celebrităţilor, Florina Cercel, Adela Mărculescu, Rodica Popescu Bitănescu – Laura Dobre

IMG_3821 IMG_3832 IMG_3836 IMG_3837 IMG_3839 IMG_3847 IMG_3848 IMG_3869 IMG_3877 IMG_3898 IMG_3907 IMG_3910

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.