Trei sonate enesciene pentru pian și vioară în Stagiunea de marți seara
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-sonate-enesciene-pentru-pian-si-vioara-in-stagiunea-de-marti-seara/

Arareori se oferă ocazia ca, în aceeaşi seară, să poată fi ascultate cele trei mari sonate enesciene.

Un articol de Liliana Matei|4 februarie 2022

Cu atât mai temerar și mai interesant este demersul a doi tineri muzicieni, care, sperăm, va atrage atenția publicului asupra acestui eveniment muzical de excepție.

Violonistul Mihai Alexandru este absolvent cu masterat al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. În prezent, își desăvârșește studiile (anul 3) ca student doctorand la Universitatea de Vest din Timișoara. „Încă de copil am fost atras de muzica lui George Enescu” – ne-a declarat violonistul. „Cele trei sonate enesciene pe care le propun alături de pianistul Gabriel Gâțan, în Stagiunea de marți seara pe scena Sălii mici a Ateneului Român, pot fi privite ca un concentrat dar edificator exemplu pentru evoluția creatorului, de la primele doua sonate compuse la vârsta de 16 respectiv 19 ani la cea de a treia sonată, „în caracter popular românesc”, scrisă la deplina maturitate artistica a vârstei de 45 de ani.

Pianistul Gabriel Gâțan a beneficiat de Bursa de Excelență oferită de UNMB pentru realizări artistice semnificative de două ori, în 2018 și în 2021. În decembrie 2019, a fost invitat să cânte în seria concertelor de muzică clasică de la Saint Martin in The Fields – Trafalgar Square, Londra, realizate în parteneriat cu ICR. A colaborat și cu Institutele Culturale Maghiare, susținând recitaluri de pian la sediile acestora din Paris și Londra în 2017, respectiv 2018. La Concursul Internațional „George Enescu”, ediția 2021, a fost acompaniator oficial la secțiunile vioară și violoncel, fiindu-le partener de scenă în lucrările enesciene impuse laureaților cu premiul I și III de la violoncel și cu premiul II de la vioară.

Marți, 8 februarie, ora 19, Ateneul Român, Sala mică

Stagiunea de marți seara

ALEXANDRU MIHAI – vioară

GABRIEL GÎȚAN – pian

Program

George Enescu

Sonata nr. 1, în re major, pentru pian şi vioară, op. 2

Sonata nr. 2, în fa minor, pentru pian şi vioară, op. 6

Sonata nr. 3, în la minor, pentru pian şi vioară, op. 25, „în caracter popular românesc”

18
/05
/23

Sâmbătă, 20 mai, de la ora 17.30, Editura Humanitas și Citit În, laborator artistic interdisciplinar de studiu al conceptului imersiv, transformă Librăria Humanitas de la Cișmigiu într-un spațiu în care romanul „Eu te-am făcut, eu te omor" de Iv cel Naiv își va desfășura firul narativ și experiența distopică. Ne vom afla, pentru o oră și jumătate, la un pas de realitate, în Arret, în mijlocul unui război între generații.

18
/05
/23

În perioada 24-28 mai, Editura Litera este prezentă la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023, desfășurat, ca în fiecare an, la Romexpo, în pavilionul B2. Cititorii sunt așteptați cu noutăți editoriale care au marcat întreaga lume, reduceri și promoții care susțin gustul pentru lectura de calitate.

18
/05
/23

Luni, 22 mai, de la ora 19:00, la Librăria Humanitas Cișmigiu are loc lansarea celui mai recent volum de poezii al Norei Iuga „Fetița strigă-n pahar”, în prezența poetei, alături de Svetlana Cârstean, coordonatoarea colecției Vorpal și poetă.

17
/05
/23

Mircea Cărtărescu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Sașa Zare, Andrei Cornea, Paul Cernat se numără printre laureaţii celei de-a XVII-a ediţii a Galei Premiilor revistei Observator cultural, decernate marți seară, la Teatrul Odeon. Marele premiu, Opera Omnia, i-a fost acordat profesorului și teoreticianului Sorin Alexandrescu. Gazdele serii au fost Carmen Mușat și Matei Martin.

17
/05
/23

La Sala Majestic, pe 23 mai (ora 19.30) și 28 mai (ora 19.00), în cea mai recentă premieră a Teatrului Odeon, spectacolul „Neliniște" de Ivan Vîrîpaev, regia Bobi Pricop, actrița Dorina Lazăr o întruchipează pe scriitoarea Ula Richter, alături de Nicoleta Lefter, Niko Becker, Alexandru Papadopol, Mihai Smarandache, Gabriel Pintilei.

17
/05
/23

Jurnalista de televiziune, publicista și romanciera Marilena Rotaru a împlinit 75 de ani de viață și 55 de ani de carieră. Cu această ocazie, renumita realizatoare de programe culturale la TVR a acordat recent un interviu inedit, publicat în mai 2023, în revista de literatură „Cuvânt românesc” din Madrid, Spania, realizat de scriitoarea și jurnalista Rhea Cristina.