„Trenul asasinilor”: acțiune non-stop în mare viteză
https://www.ziarulmetropolis.ro/trenul-asasinilor-actiune-non-stop-in-mare-viteza/

Când David Leitch („Deadpool 2”, „Atomic Blonde”, „John Wick”, „Hobbs and Shaw”) anunţă că urmează să regizeze un nou lungmetraj, e musai să-ţi cumperi bilete la cinema. Dependent de adrenalina eliberată de către filmele sale în cinefili, Leitch este şi actor, cascador, scenarist, producător, un miliardar pasionat de arte marţiale care ştie să folosească în cea mai recentă creaţie a sa un cocktail bine dozat de poveste, acţiune, efecte speciale, personaje.

Un articol de Alexandru Zaharia|5 august 2022

„Trenul asasinilor” (Bullet Train) este o producție „cu de toate”: poveste în poveste, flashback-uri, legături mortale între personaje, o aglomerație neverosimilă de accidente, inflație de profesioniști ai crimei (cinci asasini înghesuiți într-un shinkansen care traversează Japonia). Kōtarō Isaka, cel care-a scris romanul pe care se bazează povestea filmului (MariaBeetle), este un prolific scriitor de cărți de acțiune și pasionat de lumea întunecată a răufăcătorilor.

În cuvintele altui personaj de cinema, Shrek, filmul ăsta-i ca o ceapă: are atât de multe straturi că de-abia la sfârșit înțelegi ce caută în același timp și în același loc toți acești profesioniști ai crimei, cine-a angajat pe cine, cine-i de fapt ținta, cum s-ar zice, înțelegi „de la ce s-au luat”. Iar finalul chiar nu dezamăgește (cum se întâmplă atât de des cu producțiile hollywoodiene), însă e destul de… ironic!

Buburuză (Brad Pitt) este un criminal norocos (deși se vede ghinionist), care trece printr-o perioadă de „iluminare” / împăcare cu „ceilalți” și care acceptă o misiune (aparent) ușoară: recuperarea unei valize aflată într-un tren de mare viteză. Firește, trenul oprește rar, stă în fiecare stație un singur minut, așa că aproape toată acțiunea filmului se petrece în vagoanele stilate ale trenului. Deloc întâmplător, în tren se mai află și Lămâie și Mandarină (doi frați obsedați de crime și de Locomotiva Thomas, cu un vădit accent londonez și apucături de gangsteri), Viespe (un asasin care folosește pe pielea adversarilor veninul celui mai periculos șarpe din… tren), Lupul (venit tocmai din America Latină să-și răzbune mireasa otrăvită chiar la nunta lor), Prințesa (personajul cel mai drăgălaș și cel mai malefic din tren), Kimura și tatăl său, Bătrânul (un fost membru al Yakuza care așteaptă de-o viață momentul oportun pentru a decapita Organizația) și Moartea Albă (capul fărădelegilor locale, cel pe care toți cei din tren vor fie să-l omoare, fie să-l evite cu orice preț).

Toată acțiunea filmului e ca un număr de prestidigitație: nu-ți dă nici o secundă șansa să-ți „tragi sufletul”, să te gândești la ițele poveștii. Asasinii convocați în tren, când nu se bat, se împușcă. Când nu se împușcă, se amenință ori sunt induși în eroare, când nu se fugăresc prin vagoane, încearcă să nu deranjeze ceilalți pasageri și să se maltrateze în liniște. Comedie? Thriller? Parodie după filmele de acțiune cu Chuck Norris? Personajele, care par împrumutate din filmele lui Guy Ritchie, seria Kill Bill și revistele manga, sunt extrem de sângeroase și fără pic de milă pentru confrații lor.

12
/08
/22

Cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, care are loc la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării), se apropie de final.

12
/08
/22

Festivalul Cinemascop din Eforie Sud, ajuns la a cincea ediție anul acesta, s-a încheiat pe 7 august.

09
/08
/22

Documentarul „Mariupolis 2”, realizat de Mantas Kvedaravičius, a fost proiectat luni seară, în premieră în România, în deschiderea celei de-a 19-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, în prezența a mai mult de 3 000 de spectatori.

08
/08
/22

Prezentat la Cannes în secțiunea „Cinema for the Climate”, „Cruciada copiilor / La Croisade”, noul film al lui Louis Garrel, distribuit de Independența Film în cinematografe din 12 august, vorbește cu umor despre una dintre cele mai importante probleme cu care ne confruntăm: schimbările climatice și lumea pe care o lăsăm generațiilor următoare.

07
/08
/22

Fix acum 100 de ani, pe 5 august 1922, se năştea Marin Preda. Pentru a marca acest centenar, vă propunem un text despre cele două filme "Moromeţii", realizate de Stere Gulea la o distanţă de peste 30 de ani.

05
/08
/22

Serile de duminică din luna august la Warner TV sunt dedicate fanilor filmelor horror, iar producții de gen devenite cult vor fi difuzate de la ora 22:00.

05
/08
/22

Când David Leitch („Deadpool 2”, „Atomic Blonde”, „John Wick”, „Hobbs and Shaw”) anunță că urmează să regizeze un nou lungmetraj, e musai să-ți cumperi bilete la cinema. Dependent de adrenalina eliberată de către filmele sale în cinefili, Leitch este și actor, cascador, scenarist, producător, un miliardar pasionat de arte marțiale care știe să folosească în cea mai recentă creație a sa un cocktail bine dozat de poveste, acțiune, efecte speciale, personaje.

04
/08
/22

CRONICĂ DE FILM Mi se pare un gest curajos să dai drumul în săli, în plină vară, unui film precum "Pentru mine tu eşti Ceauşescu" (2021, r. Sebastian Mihăilescu), destul de greu şi bizar, cel puţin pentru cinematografia română.

02
/08
/22

Festivalul Cinemascop a început luni, 1 august, și vă așteaptă până pe 7 august cu filme europene, expoziții, ateliere de creație pentru copii, un spectacol de teatru și o atmosferă de vacanță la mare aparte.

02
/08
/22

Programul celei de-a 19-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL 2022, care va avea loc în perioada 8-14 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, este acum disponibil aici: https://bit.ly/Anonimul2022.