Trio-ul Pro Arte, la Ateneu
https://www.ziarulmetropolis.ro/trio-ul-pro-arte-la-ateneu/

Filarmonica « George Enescu » anunţă un nou concert al trio-ului PRO ARTE alcătuit din Anda Petrovici – vioară, Marin Cazacu – violoncel şi Nicolae Licareţ- pian. Ca de fiecare dată, muzicienii alătură în programele lor lucrări de referinţă din istoria genului semnate Haydn, Beethoven şi Schubert la care adaugă acum şi o partitură enesciană mai puţin cunoscută.

Un articol de Petre Ivan|24 iunie 2015

Cunoscutul maestru al cvartetului de coarde, Joseph Haydn a excelat şi în scriitura de trio cu pian, formaţie pentru care a scris 45 de opusuri.

Interpreţilor li se cere virtuozitate, precizie strălucire şi o perfectă coordonare  de grup într-o muzică de  echilibru clasic dar cu îndrăzneţe experimente armonice cu rezonanţă certă, peste timp, în romantism.

Trio-ul în sol minor, Hob. XV: 19 face parte din lucrări camerale scrise în perioada de maturitate a creatorului

Serenade Lointaine  pentru pian, vioara şi violoncel a fost compusă de Enescu în 1903, pentru aniversarea căsătoriei Regelui pro arteCarol I şi a Reginei Elisabeta. Nu este o lucrare foarte cunoscută dar este, cu siguranţă, o pagină inspirată, plină de sensibilitate.

Trio Sonatensatz – Sonată într-o mişcare pentru vioară, violoncel şi pian D. 28 a fost compusă în 1812 când Schubert avea de abia 15 ani. Lucrarea care durează doar 8 minute în mişcare Allegro, a fost publicată posthum în 1923.

În 1793 la 23 de ani, inainte de a scrie prima simfonie ( 1800), Beethoven a scris trei trio-uri pentru pian, vioară şi violoncel dedicate prinţului Lichnowsky şi adunate sub nrul de Opus 1.

Lucrări de tinereţe, de căutări  de drumuri, interesante însă prin balansul încă clasic al trecutului lui Haydn şi al viitorului romantic.

Foto: Pro Arte – facebook

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.