Triplă întâlnire cu creaţii ale secolelor XX şi XXI, la Sala Radio, în „Săptămâna Internaţională a muzicii noi“
https://www.ziarulmetropolis.ro/tripla-intalnire-cu-creatii-ale-secolelor-xx-si-xxi-la-sala-radio-in-saptamana-internationala-a-muzicii-noi/

Între 25 şi 31 mai 2013, în Bucureşti şi în câteva alte oraşe ale ţării, scenele de concert vor fi dedicate creaţiilor muzicale recente.

Un articol de Andrada Văsii|28 mai 2013

Între 25 şi 31 mai 2013, în Bucureşti şi în câteva alte oraşe ale ţării, scenele de concert vor fi dedicate creaţiilor muzicale recente.

Cea de-a 23-a ediţie a manifestării anuale denumite „Săptămâna Internațională a muzicii noi“ (SIMN) va propune iubitorilor de muzică de toate vârstele, deschişi către tot ceea ce este modern în muzică, o valoroasă selecţie de compoziţii semnate de artişti români şi străini, din dorinţa de a-i familiariza cu actualele tendinţe ale scenei internaţionale.

O săptămână cu Jin Wang, Gheorghe Costin și Tiberiu Soare

Trei evenimente majore cuprinse în calendarul SIMN se vor desfăşura la Sala Radio, cu participarea celor trei importante ansambluri rezidente: Orchestra Naţională Radio, cu  dirijorul său principal, Tiberiu Soare, Orchestra de Cameră Radio dirijată de Gheorghe Costin, şi nu în ultimul rând Corul Academic Radio – pregătit de Dan Mihai Goia. Alături de acestea, va fi prezent şi un ansamblu invitat, Orchestra Filarmonicii din Piteşti, dirijată de Jin Wang. Toate cele trei concerte vor începe la ora 19.00.

Miercuri, 29 mai, Orchestra de cameră Radio, sub bagheta lui Gheorghe Costin, va oferi publicului un program ce reuneşte compoziţii semnate de: Constantin Silvestri – „Trei piese pentru orchestră de coarde, op. 4 nr. 2“,  Aurel Stroe –  „Concertul pentru vioară şi ansamblu de solişti «Capricci şi Ragas»“, Dan Constantinescu – „Concertul pentru pian şi orchestră de coarde“ şi lucrarea „Moz-Art á la Haydn“ semnată de compozitorul rus Alfred Schnittke. Îi veţi aplauda pe soliştii Ladislau Csendes – vioară şi Ema Geamănu– pian.

Jin Wang își dirijează propria lucrare

Joi, 30 mai, concertul oferit de Orchestra Filarmonicii din Pitești, sub bagheta dirijorului chinez stabilit în Austria – Jin Wang – va prilejui întâlnirea melomanilor cu o lucrare semnată chiar de dirijor: „Tibet Impressions Suite VI“ – „Secret Message“, cu participarea soliştilor lirici: Tina Munteanu (soprană) şi Valentin Vasiliu (bariton).

Veţi asculta de asemenea trei compoziţii româneşti: Mihai Moldovan – „Texturi“, Dumitru Capoianu – „Concertul pentru vioară şi orchestră“ şi Paul Constantinescu – „Triplul concert pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră“. Soliştii pe care îi veţi aprecia în cadrul acestui eveniment sunt:  Raluca Stratulat– vioară, Luminița Burcă – vioară, Andreea Țimiraș – violoncel şi Mihai Ritivoiu – pian.

Lucrări personale în interpretarea orchestrei

Cel de-al treilea concert desfăşurat la Sala Radio şi inclus în SIMN- vineri, 31 mai 2013 – va însemna practic închiderea oficială a festivalului dar şi reîntâlnirea cu Orchestra Națională Radio, care a marcat două succese internaţionale recente: prezenţa la Shanghai, în cel mai important festival de muzică din China, şi concertul alături de celebrul Andrea Bocelli.

Sub bagheta apreciatului său dirijor principal – Tiberiu Soare – şi cu participarea Corului Academic Radio condus de Dan Mihai Goia, seara va însemna întâlnirea cu două lucrări româneşti: Adrian Iorgulescu – „Simfonia I“ şi Ştefan Niculescu – „Pomenire, un recviem românesc“, solist: basul Iustinian Zetea. Un element deosebit îl constituie prezenţa muzicianului polonez Zygmunt Krauze, care îşi va interpreta la pian propria lucrare: Concert pentru pian şi orchestră!

Tot la Sala Radio a avut loc sâmbătă, 25 mai de la ora 17, Concertul aniversar – Portrete dirijorale susţinut de Corul naţional de cameră Madrigal dirijat de Veronica Bojescu şi Sabin Păutza.

Info:

Pentru alte informaţii legate de stagiunea 2012-2013 a Orchestrelor şi Corurilor Radio vă rugăm să consultaţi site-ul orchestreradio.ro sau orchestreradio.com.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române şi în Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, precum şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Foto credit: Virgil Oprina

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.

30
/10
/23

Grupul de rock alternativ Heartbreak Cinema a lansat o piesă cu un mesaj puternic, care nu poate trece pe lângă urechile ascultătorilor. Punk-ul nu a fost creat pentru a fi confortabil, iar „Fuckaholic” demonstrează rădăcinile genului, prin expunerea experiențelor negative ale Mariei Teodora și a colaboratoarei Iris Danciu