Trippy, Creepy, Animusic: Nopți albe cu filme animate dedicate amatorilor de senzații tari
https://www.ziarulmetropolis.ro/trippy-creepy-animusic-nopti-albe-cu-filme-animate-dedicate-amatorilor-de-senzatii-tari/

Trei dintre cele mai populare secţiuni din programul Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Animest revin într-o nouă versiune, aducând personajele bizare şi poveştile care-ţi taie respiraţia în casele tuturor amatorilor de experienţe cinematografice intense.

Un articol de Petre Ivan|2 noiembrie 2020

O celebrare a filmelor care depășesc barierele genului, Trippy, Creepy și Animusic Night vor surprinde publicul cu un cocktail nonconformist de imagini hipnotizante și efecte-surpriză, menite să provoace simțurile și imaginația. Programul evenimentelor difuzate online, prin intermediul platformei de streaming a festivalului, și biletele de acces la cinematograful virtual, sunt disponibile pe www.animest.ro.

Cele mai spectaculoase videoclipuri muzicale animate se vor întrece și în acest an pentru premiul ediției la Animusic Night – joi, pe 12 noiembrie, de la miezul nopții. Competiția reunește 33 de filme noi și este însoțită de o proiecție-surpriză proiectată în premieră in festivalurile internaționale: producția NETFLIX Sound and Fury – proiectul muzicianului Sturgil Simpson. Colecția electrizantă de videoclipuri animate va transforma experiența de vizionare într-o adevărată petrecere privată, de la care nu vor lipsi cei trei jurați ai ediției. Printre artiștii invitați să-și voteze favoriții se numără, la această ediție, ilustratorul Vali Petridean. Unul dintre cei mai versatili creatori români, Vali jonglează ludic-profesionist cu ilustrația (poster, personaj, cover, editorial), cu fotografia de studio, și, de curând, cu muzica. Cele mai recente cărți ilustrate de el sunt volumele de versuri scrise de poeții contemporani Carmen Tiderle și Iv Cel Naiv. Alături de el, din juriul ediției va face parte artista și producătoarea Ana Coman, vocea care a cucerit publicul în cadrul rubricii Ana are cântec, de la Radio Guerrilla – partener media de tradiție Animest. Ei vor desemna câștigătorul împreună cu muzicianul și artistul multidisciplinar Adrian Cârciova, cunoscut în lumea artei vizuale, dar și a muzicii. Biletele sunt disponibile pe: https://online.animest.ro/screeners/373

Iubitorii de horror-uri originale vor acea parte de o surpriză colosală vineri, pe 13 noiembrie, începând cu miezul nopții. Pentru a 12-a ediție consecutiv, Creepy Animation Night îi provoacă pe cinefili la o întâlnire înspăimântătoare cu cele mai bizare creaturi animate, în cele mai noi scurtmetraje ale genului, într-o proiecție online greu de urmărit de unul singur. Biletele la cea mai intensă experiență creepy de până acum pot fi achiziționate în avans de pe: https://online.animest.ro/screeners/371

Nelipsit de la întâlnirile cu fanii Trippy Animation Night, curatorul Michael Helmerhorst, gazda carismatică a evenimentului, va prezenta și la această ediție poveștile psihedelice și avangardiste construite în jurul unor personaje și lucruri cu mișcări ciudate, ritmuri stranii și dinamism ieșit din tipare. Un amestec straniu de fragmente care i-au atras atenția artistului olandez și o colecție de bijuterii hipnotizante redescoperite în arhivele secrete din Amsterdam vor oferi spectatorilor care nu se feresc să iasă din zona de confort 105 minute de nebunie garantată – sâmbătă noaptea, pe 14 noiembrie, începând cu miezul nopții.

Biletele pot fi achiziționate în avans de pe https://online.animest.ro/screeners/376.

***
Cea de-a 15-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest este organizată de Asociația Animest, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

22
/10
/21

Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă”, care prezintă povestea vieții suveranului în exil, de la expulzarea sa forțată până la înmormântare, dar include și un interviu cu Prințul Philip despre prietenia sa din copilărie cu regele Mihai, va fi lansat duminică, pe 24 octombrie, pe HISTORY Channel.

18
/10
/21

Easter Eggs, producția belgiană semnată de Nicolas Keppens, câștigă Trofeul Animest la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație, prima organizată într-o formulă hibrid, atât în cinematografele din capitală cât și online, disponibilă în toată țara.

12
/10
/21

Seria de proiecții „Cinema sub clar de lună” se încheie în weekend-ul 14-17 octombrie cu patru povești surprinzătoare care au făcut turul marilor festivalurilor în ultimul an: emoționantul Petit Maman, care a concurat pentru Ursul de Aur la Berlin, Patrick, o aventură existențială într-o tabără de nudiști, Persian Lessons, istoria plină de suspans a unui prizonier care trebuie să-și dovedească identitatea, și Falling, filmul regizat de celebrul actor Viggo Mortensen.

12
/10
/21

Ediţia din 2021 a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care s-a desfăşurat între 7 şi 10 octombrie, a avut un program mai bogat ca oricând. Invitatul special a fost actorul Ion Sapdaru, originar din Republica Moldova.

11
/10
/21

Călătoria documentarelor KineDok prin țară va continua și în lunile ce urmează, oferind publicului din diferite orașe acces la câteva dintre cele mai captivante filme realizate în ultimii ani, ce vor fi însoțite de dezbateri cu specialiști din domeniile prezentate.

06
/10
/21

HBO Max a anunțat lansarea serviciului de streaming în 27 de teritorii în prima fază a extinderii în Europa. În completarea celor 20 de teritorii deja confirmate, urmează a fi live în alte șapte țări în 2022 - Olanda, Turcia, Grecia, Islanda, Estonia, Letonia și Lituania.

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.