Trippy, Creepy, Animusic: Nopți albe cu filme animate dedicate amatorilor de senzații tari
https://www.ziarulmetropolis.ro/trippy-creepy-animusic-nopti-albe-cu-filme-animate-dedicate-amatorilor-de-senzatii-tari/

Trei dintre cele mai populare secţiuni din programul Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Animest revin într-o nouă versiune, aducând personajele bizare şi poveştile care-ţi taie respiraţia în casele tuturor amatorilor de experienţe cinematografice intense.

Un articol de Petre Ivan|2 noiembrie 2020

O celebrare a filmelor care depășesc barierele genului, Trippy, Creepy și Animusic Night vor surprinde publicul cu un cocktail nonconformist de imagini hipnotizante și efecte-surpriză, menite să provoace simțurile și imaginația. Programul evenimentelor difuzate online, prin intermediul platformei de streaming a festivalului, și biletele de acces la cinematograful virtual, sunt disponibile pe www.animest.ro.

Cele mai spectaculoase videoclipuri muzicale animate se vor întrece și în acest an pentru premiul ediției la Animusic Night – joi, pe 12 noiembrie, de la miezul nopții. Competiția reunește 33 de filme noi și este însoțită de o proiecție-surpriză proiectată în premieră in festivalurile internaționale: producția NETFLIX Sound and Fury – proiectul muzicianului Sturgil Simpson. Colecția electrizantă de videoclipuri animate va transforma experiența de vizionare într-o adevărată petrecere privată, de la care nu vor lipsi cei trei jurați ai ediției. Printre artiștii invitați să-și voteze favoriții se numără, la această ediție, ilustratorul Vali Petridean. Unul dintre cei mai versatili creatori români, Vali jonglează ludic-profesionist cu ilustrația (poster, personaj, cover, editorial), cu fotografia de studio, și, de curând, cu muzica. Cele mai recente cărți ilustrate de el sunt volumele de versuri scrise de poeții contemporani Carmen Tiderle și Iv Cel Naiv. Alături de el, din juriul ediției va face parte artista și producătoarea Ana Coman, vocea care a cucerit publicul în cadrul rubricii Ana are cântec, de la Radio Guerrilla – partener media de tradiție Animest. Ei vor desemna câștigătorul împreună cu muzicianul și artistul multidisciplinar Adrian Cârciova, cunoscut în lumea artei vizuale, dar și a muzicii. Biletele sunt disponibile pe: https://online.animest.ro/screeners/373

Iubitorii de horror-uri originale vor acea parte de o surpriză colosală vineri, pe 13 noiembrie, începând cu miezul nopții. Pentru a 12-a ediție consecutiv, Creepy Animation Night îi provoacă pe cinefili la o întâlnire înspăimântătoare cu cele mai bizare creaturi animate, în cele mai noi scurtmetraje ale genului, într-o proiecție online greu de urmărit de unul singur. Biletele la cea mai intensă experiență creepy de până acum pot fi achiziționate în avans de pe: https://online.animest.ro/screeners/371

Nelipsit de la întâlnirile cu fanii Trippy Animation Night, curatorul Michael Helmerhorst, gazda carismatică a evenimentului, va prezenta și la această ediție poveștile psihedelice și avangardiste construite în jurul unor personaje și lucruri cu mișcări ciudate, ritmuri stranii și dinamism ieșit din tipare. Un amestec straniu de fragmente care i-au atras atenția artistului olandez și o colecție de bijuterii hipnotizante redescoperite în arhivele secrete din Amsterdam vor oferi spectatorilor care nu se feresc să iasă din zona de confort 105 minute de nebunie garantată – sâmbătă noaptea, pe 14 noiembrie, începând cu miezul nopții.

Biletele pot fi achiziționate în avans de pe https://online.animest.ro/screeners/376.

***
Cea de-a 15-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest este organizată de Asociația Animest, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.