Triumf Amiria: Atelier de scriere dramatică și autoreprezentare prin teatru pentru persoane trans și non-binare
https://www.ziarulmetropolis.ro/triumf-amiria-atelier-de-scriere-dramatica-si-autoreprezentare-prin-teatru-pentru-persoane-trans-si-non-binare/

Triumf Amiria. Muzeul Culturii Queer [?] organizează, împreună cu dramaturgul şi regizorul Bogdan Georgescu, un atelier de scriere dramatică şi autoreprezentare prin teatru pentru persoane trans şi non-binare. Atelierul nu are un număr fix de participanţi şi este deschis pentru persoanele din Bucureşti şi România care îşi asumă apartenenţa la comunitatea LGBTQAI+.

Un articol de Petre Ivan|2 iunie 2021

Textele scrise în urma acestui atelier vor fi integrate într-o piesă de teatru pusă în scenă în septembrie, în cadrul festivalului de teatru din cadrul secțiunii de arte performative a Triumf Amiria. Muzeul Culturii Queer [?], iar cursanții ar putea face parte din spectacol, pentru a-și interpreta partiturile. Cu toate acestea, cei care vor face parte din atelier nu vor fi obligați să participe la spectacol.

Pentru a se înscrie la acest atelier, persoanele trans și non-binare trebuie să trimită un clip video filmat cu telefonul, cu lungimea între 3 și 5 minute, în care să se prezinte și să vorbească despre motivele pentru care vor să participe. Deadline-ul pentru înscrieri este 10 iunie, iar cele interesate și cei interesați vor fi anunțate și anunțați până pe data de 17 iunie.

Atelierul de Artă Activă va avea loc în perioada 24 iunie – 3 iulie, în București și va fi coordonat de dramaturgul/regizorul Bogdan Georgescu.

Bogdan Georgescu este artist, observaţionist, queer. Instrumente utilizate: dramaturgie, teatru comunitar, compoziţie video, producţie, intervenţie culturală, management de proiect. Georgescu dezvoltă prin proiectele sale (The Protocols, Lalele Lalele, Sexodrom, Antisocial, România!Te pup, Turneu la țară, Rogvaiv, Mal/Praxis) o metodă proprie de teatru – ArtaActivă. Inițiator tangaProject și membru fondator Ofensiva Generozității O2G, Georgescu colaborează cu trupe de teatru independente, colective de creație și instituții publice precum Giuvlipen București, Queerdos Berlin, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul Hebbel am Ufer HAU Berlin etc. A participat ca artist și trainer la numeroase festivaluri internaționale, conferințe sau workshop-uri în Statele Unite ale Americii, Spania, Italia, Croația, Austria, Irlanda, Polonia, Serbia, Moldova, Slovenia, Germania, Cehia, Franța, Marea Britanie și România.

TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] este un proiect realizat de Asociația MozaiQ în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, Muzeul Național de Artă Contemporană, Centrul de Teatru Educațional Replika și artista Kjertsi Vetterstad (Norvegia).

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]