Trofeul Anim’est merge în Belgia
https://www.ziarulmetropolis.ro/trofeul-animest-merge-in-belgia/

Filmul belgian „Oh Willy…”, de Emma De Swaef şi Marc James Roels, a primit sâmbătă seară Trofeul Festivalului Anim’est – un eveniment care s-a desfăşurat între 5 şi 14 octombrie, la Bucureşti. „Oh Willy…” i-a convins pe cei trei membri ai juriului că merită premiul cel mare întrucât este „o realizare minunată care arată exact […]

Un articol de |14 octombrie 2012

Filmul belgian „Oh Willy…”, de Emma De Swaef şi Marc James Roels, a primit sâmbătă seară Trofeul Festivalului Anim’est – un eveniment care s-a desfăşurat între 5 şi 14 octombrie, la Bucureşti.

„Oh Willy…” i-a convins pe cei trei membri ai juriului că merită premiul cel mare întrucât este „o realizare minunată care arată exact aşa cum se simte: sensibil şi tandru, în timp ce se joacă cu o paletă subtilă de emoţii”. Regizoarea Emma De Swaef nu este la prima vizită la Anim’est – în 2009 ea a câştigat menţiunea specială a juriului la categoria film studenţesc.

Premiul pentru cel mai bun film de lungmetraj a fost acordat filmului „Alois Nebel” (regia Tomáš Luňáĸ, Cehia, 2011), pentru „povestea puternică, spusă într-o atmosferă claustrofobică, cu un protagonist complex interpretat extrem de credibil”. În lipsa regizorului filmului, premiul a fost ridicat de Vit Prudil, director adjunct al Centrului Ceh de la Bucureşti.

Premiul pentru cel mai bun film de scurtmetraj a fost adjudecat de filmul „Tatăl/ Father” (regia Ivan Bogdanov, Moritz Mayerhofer, Asparuh Petrov, Veljko Popovic, Rositsa Raleva, Dmitry Yagodin, Bulgaria-Croaţia-Germania, 2012), „un mozaic curajos al unei relaţii părinte-copil eşuate, care demonstrează cea mai expresivă putere a filmului de animaţie: aceea de a face invizibilul vizibil”.

Juriul a acordat două menţiuni speciale pentru film de scurtmetraj, pentru „Bendito Machine IV” (regia Jossie Malis, Spania, 2012), „surprinzător de la început până la ultimul cadru”, şi pentru „Despre uciderea porcului/ About Killing the Pig” (regia Simone Massi, Italia, 2011), „un film sumbru, plin de emoţie umană şi premoniţie”.

Filmul finlandez „Roire/ Swarming” (regia Joni Mannisto, 2011), „o fabulă perversă care nu putea fi spusă atât de bine altfel decât prin animaţie”, a primit trofeul pentru cel mai bun film studenţesc, în timp ce premiul pentru cel mai bun film din secţiunea Balkanimation a mers în Bulgaria, pentru „O zi anunţată/ Rew Day” (regia Svilen Dimitrov, 2012). Juriul compus din Ullo Pikkov, Elizabeth Harkman şi Andrei Gorzo a apreciat „povestea construită inteligent şi frumuseţea desenelor”.

Anul acesta, premiul pentru cel mai bun film românesc a purtat numele „Viorica Bucur”, „ca omagiu adus unui drag prieten al filmelor şi al festivalului în general”. Trofeul a fost oferit de Mădălina Roşca, din partea Asociaţiei Make a Point, filmului „Hunger” (regia Alexei Pătraşcu, 2010).

Premiul pentru cel mai bun videoclip a fost acordat clipului „Have you seen my sister Evelyn” (regia Hoku Uchiyama, SUA, 2011), pentru „o tehnică surprinzătoare, pentru cel mai ingenios mod de a introduce formaţia în scenariu, totul într-o animaţie ingenioasă, cu o idee nouă, simplă, care integrează perfect muzica”, iar premiul pentru cel mai bun clip Publicitar s-a dus în Germania, pentru „Fish Face” (regia Alexander Dietrich, Dominic Eise, Johannes Flick, Germania, 2012).

Premiul pentru cel mai bun film de scurtmetraj din secţiunea Minimest a fost acordat filmului „Crăciun cu Clopoţei/ Jingle All the Way” (regia Chel White, SUA, 2011).

Premiul Publicului, acordat unui scurtmetraj din secţiunea Animash, s-a acordat filmului „Cheia lipsă/ The Missing Key” (regia Jonathan Nix, Australia, 2011), „o poveste emoţionantă pusă în imagini spectaculoase şi tandre”.

La ediţia 2012, Anim’est a organizat două ateliere de animaţie, unul pentru adulţi şi unul pentru copii, ambele găzduite de Centrul Cultural al Republicii Ungare. Atelierul pentru adulţi a fost susţinut de doi traineri de la unul dintre cele mai mari studiouri daneze de animaţie Tumblehead: Peter Smith şi Marcus MØller, iar participanţii au realizat un videoclip în cinci zile. La atelierul pentru copii, cei mai tineri animatori, cu vârste între 8 şi 13 ani, au avut posibilitatea de a face un film în cinci zile, prin tehnica cut-out, sub îndrumarea unui trainer cu multă experienţă, Rebecca Morse. Cele două materiale video au fost foarte apreciate de spectatori. La fel de apreciat a fost si making of-ul Anim’est 2012, realizat de Anna Florea şi Adi Tudose, se mai spune în comunicat.

După Gala de decernare a premiilor, publicul s-a putut bucura de un spectacol susţinut de Sonja&Band. Noaptea de 13 octombrie a fost dedicată şi petrecerii de închidere a festivalului, când Tim Hecker şi Environments au încântat publicul pe ritmuri electronice la Club Control.

Sound artist-ul canadian Tim Hecker este unul dintre cei mai apreciaţi şi prolifici muzicienii ai stilului electronic din ultimii ani. Compoziţiile lui au fost descrise de-a lunul timpului ca „atmosferă structurată”, „sunetul spectrului color al plăcilor tectonice” sau „ecoul electronic al catedrelor”. Artistul este apreciat pentru structurile muzicale noi pe care le oferă publicului, dar şi pentru claritatea pe care o oferă sunetelor abstracte.

Filmele câştigătoare ale celei de-a şaptea ediţii a Festivalului pot fi urmărite duminică, 14 octombrie, de la ora 18:30, la Cinema Patria.

În perioada 28-30 octombrie, la Cluj-Napoca, la Cinema Victoria, poate fi urmărită o selecţie de filme de la Anim’est 2012, iar între 1-4 noiembrie are loc cea de-a doua ediţie Anim’est Chişinău.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n’est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Programului Media al Uniunii Europene, Ogilvy şi al SmartPoint. Evenimentul este finanţat şi de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

 

Sursa: Mediafax

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

Luna martie aduce un nou spectacol în repertoriul Teatrului Ion Creangă. „Amintiri din copilărie“ are avanpremiera și premiera vineri, 1 martie, de la ora 10:00, respectiv 18:00, la Sala Mare din Piața Amzei nr. 13. Spectacolul marchează, în același timp, începutul celei de-a doua ediții a evenimentului „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Scriitorul francez Édouard Louis, autor al cărții „Cine l-a ucis pe tata?”, a fost spectator al producției cu același nume, pusă în scenă de Andrei Măjeri la Teatrul Metropolis, în seara de vineri, 23 februarie 2024. În urma vizionării, publicul și oamenii de teatru prezenți în sală s-au bucurat de o conferință cu acesta, moderată de Mihaela Michailov, autoarea dramatizării.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.