Trofeul Dracula, câștigat de lungmetrajului românesc “The Wanderers”
https://www.ziarulmetropolis.ro/trofeul-dracula-castigat-de-lungmetrajului-romanesc-the-wanderers/

S-a încheiat, aseară, cea de-a cincea ediţie a Dracula Film Festival, eveniment dedicat filmelor horror, fantasy şi SF. Trofeul Dracula a revenit filmului The Wanderers, regizat de Dragoş Buliga, un indie horror autohton cu vampiri.

Un articol de Petre Ivan|23 octombrie 2017

Timp de cinci zile, cinefilii prezenți în Brașov au putut viziona peste 55 de filme de lungmetraj și scurtmetraj din 16 țări, au participat la conferințe despre provocările producției filmelor de gen sau au mărșăluit pe străzi în cadrul primului zombie walk organizat în orașul de sub Tâmpa.

Armand Assante, invitatul special al festivalului, prezent la Brașov pentru proiecția filmului The Wanderers, regizat Dragoș Buliga, în care interpretează rolul principal, a primit trofeul onorific Count Dracula. Atras de filosofia nihilistă a lui Emil Cioran, Assante a destăinuit publicului brașovean că pentru a înțelege cum funcționează un personaj precum Dracula, a citit opera marelui autor român.

The Wandererseste și filmul câștigător al trofeului Dracula 2017 și al premiului în valoare de 1.000 E:“Un amestec unic de genuri, o foarte bună comuniune de horror, splatter, umor, dramă și fantezie. Un melanj inteligent de diferite limbi ce își pune excelent în valoare cast-ul internațional. Peisajele românești au adăugat o savoare specială poveștii gotice și au contribuit la cimentarea producției autohtone în tiparele genului.”, și-a motivat alegerea juriul compus din regizorul sârb Milan Todorovic, Romain Roll, Market Manager al Festivalului Internațional de Film Fantastic de la Bruxelles și Paul McEvoy, fondator al Horror Channel FrightFest.

Zombie Walk

Co-producția germano-canadiană Replace, un thriller horror despre obsesia tinereții și modul în care industria medicală și cosmetică profită de ea, regizat de Norbert Keil, a fost distins cu o mențiune specialăpentru stilul vizual puternic și foarte interesant al unui talent in devenire”.

Producția danezăSunkent Convent, o adaptare după nuvela lui Hans Christian Andersen, în regia lui Michael Panduro, “un film curajos și fascinant, care poate tocmai pentru că nu oferă răspunsuri clare, rămâne în mintea spectatorului mult timp după vizonare”, a câștigat trofeul Little Dracula pentru cel mai bun scurtmetraj internațional.

Trofeul Vladutz pentru cel mai bun scurtmetraj românesc a fost acordat filmului OffStage, în regia lui Andrei Huțuleac, “pentru umorul deosebit de negru și spiritul suprarealist, admirabil manevrate în fiecare cadru și secvență.”

O mențiune specială a primit și animația elvețiană Ooze, în regia lui Kilian Vilim, “pentru simplitatea abordării vizuale și pentru inspirația curajoasă de a aborda filmul de animație din montaj, ca pe o bandă desenată, folosind reguli și elemente grafice pentru a construi și puncta o poveste”.

Juriul secțiunii de scurtmetraj a fost format din regizorul Radu Potcoavă, arhitecta Oana Truscă și compozitorul de muzică electronică Ioan Titu aka Silent Strike.

Eliberare, un scurtmetraj realizat cu telefonul mobil în timpul festivalului, plecând de la cuvintele cheie “captiv”, “noroi” și “franzelă”, este filmul câștigător al trofeului Dracula Digital și al premiului în valoare de 500 E. Dracula Digital este o competiție adresată amatorilor care realizează filme cu telefonul mobil.

Juriul secțiunii Dracula Digital a fost format din Răzvan Pătrașcu (CEO Firestarter), Răzvan Pascu (Creative Director Amural și Pupil la Aural Eye), Horia Petrașcu (fotograf, curator, artist) și Horea Rareș Paștina (artist 3D, editor și animator de personaje de animație și jocuri).

Eliberare poate fi vizionat aici:

Dracula Film Festival a avut loc în Brașov, în perioada 18 – 22 octombrie, la Teatrul “Sică Alexandrescu”, Cinemateca Patria, Cinema One și Centrul Cultural Reduta.

Foto: Trofeul Dracula – facebook

12
/07
/16

INTERVIU Născut în 1992, Ion Indolean este critic de cinema şi, mai nou, regizor. Primul său film, experimentalul „Discordia”, a câştigat premiul pentru cel mai bun debut românesc la TIFF. „Nu-mi plac regulile, convenţiile, normele”, spune Ion Indolean, a căruit radicalitate i-a intrigat pe mulţi dintre cei care i-au văzut filmul.

12
/07
/16

„Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale” continuă periplul prin ţară după ce, timp de o săptămână, publicul din Tulcea a fost invitat să vizioneze unele dintre cele mai frumoase filme româneşti realizate în ultimii ani.

11
/07
/16

Un concert al trupei Blazzaj, prezentarea unei noi lucrări video-muzicale semnate de Thy Veils, un workshop de film documentar susţinut de regizorul Răzvan Georgescu şi un atelier de bandă desenată coordonat de ilustratoarea Sorina Vazelina sunt evenimentele conexe proiecţiilor de film la cea de-a treia ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care are loc între 14 şi 17 iulie la Timişoara şi Gottlob.

07
/07
/16

Programul intitulat „Revoluție în realism. Noul cinema românesc” găzduit în iunie de faimosul centru cinematografic de pe malul Tamisei, British Film Institute, se va încheia in iulie cu trei proiecții suplimentare, găzduite de ICR Londra în cadrul unei secțiuni speciale a Cinematecii românești. Astfel, în 7, 11 și 14 iulie vor avea loc proiecțiile filmelor „California Dreamin’’” (2007), în regia lui Cristian Nemescu, „Francesca” (2009), în regia lui Bobby Păunescu, și „Domestic” (2011), în regia lui Adrian Sitaru.

07
/07
/16

Au trecut mulţi ani de când cel cunoscut ca Tarzan a părăsit jungla africană şi şi-a asumat o nouă identitate ca Lordul Greystoke, John Clayton al III-lea. Warner Bros. Pictures şi Village Roadshow prezintă „Legenda lui Tarzan”, un film cu Alexander Skarsgard, Samuel L. Jackson, Margot Robbie, Djimon Hounsou, Jim Broadbent şi Oscar Christoph Waltz.

06
/07
/16

Scarlett Johansson este actrița ale cărei filme au avut cele mai mari încasări de-a lungul timpului. Potrivit portalului Box Office Mojo, filmele în care Johansson a jucat au generat încasări de peste 3,3 miliarde de dolari în cinematografele nord-americane.

06
/07
/16

„Bacalaureat”, filmul care i-a adus lui Cristian Mungiu premiul de regie la Cannes, „România: patru patrii”, cel mai nou documentar al lui Alexandru Solomon, și o proiecție aniversară cu „Marfa și banii”, de Cristi Puiu, în prezența actorului Alexandru Papadopol se numără printre evenimentele dedicate cinematografiei române la cea de-a treia ediție a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timișoara și Gottlob (14-17 iulie).

05
/07
/16

Regizorul iranian Abbas Kiarostami a decedat la Paris la vârsta de 76 de ani. Kiarostami, care a câștigat Palme d'or la Cannes în 1997 pentru filmul Taste of Cherry , a părăsit Teheranul săptămâna trecută pentru a se trata în Franța. Agenția oficială de știri iraniană IRNA a anunțat că rămășițele sale vor fi repatriate în Iran pentru a fi înhumate.

04
/07
/16

Comedia de succes „Două lozuri”, de Paul Negoescu, thriller-ul german „Victoria”, de Sebastian Schipper, care a încântat publicul şi critica la Festivalul de la Berlin în 2015, şi „Belgica”, noua dramă a belgianului Felix van Groeningen, se numără printre surprizele celei de-a treia ediţii Ceau, Cinema! (14-17 iulie).

02
/07
/16

Sâmbătă, pe 2 iulie, are loc Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, evenimentul care pune pe acelasi ecran scurtmetraje premiate la Oscar, Cannes, Sundance sau Cesar, mai exact 28 de povești din 15 colțuri ale lumii. În București maratonul va aduce la viață Pavilionul Central Romexpo, devenit astfel cel mai mare spațiu cinematografic neconvențional, cu 10.000 de metri pătrați dedicați filmelor scurte. Accesul la eveniment se face începând cu ora 20.00 iar proiecțiile încep la ora 21.00.

01
/07
/16

A 89-a ediție a galei premiilor Oscar se va desfășura în 26 februarie 2017 la Los Angeles, a anunțat joi Academia care organizează marea sărbătoare a filmului. Lista completă a nominalizărilor va fi dezvăluită în 24 ianuarie, după un vot deschis între 5 și 13 ianuarie celor circa 6.200 de membri ai Academiei de arte și științe cinematografice.

01
/07
/16

Din 22 iulie, Transilvania Film aduce pe marile ecrane din România Francofonia, cel mai recent film al renumitului regizor rus Alexander Sokurov. Câștigător al Premiului Fedeora pentru Cel mai bun film european la Festivalul de la Veneția și proiectat la Toronto, San Sebastian, Londra, Salonic sau Göteborg, Francofonia explorează un episod controversat din timpul celui de-al doilea război mondial: soarta operelor de artă din Muzeul Luvru, în timpul ocupației naziste.