Trofeul NexT 2013 merge în Portugalia
https://www.ziarulmetropolis.ro/trofeul-next-2013-merge-in-portugalia/

Scurtmetrajul „Și viii plâng”/ „Os Vivos Tambem Choram” / „The Living Cry Too”, regizat de Basil da Cunha a fost desemnat marele câştigător al celei de-a şaptea ediţii a Festivalului Internaţional de Film NexT.

Un articol de Andrada Văsii|15 aprilie 2013

Scurtmetrajul „Și viii plâng”/ „Os Vivos Tambem Choram” / „The Living Cry Too”, regizat de Basil da Cunha a fost desemnat marele câștigător al celei de-a șaptea ediții a Festivalului Internațional de Film NexT.

Juriul format din Chris Tidman, Roar Skau Olsen, Michèle Driguez, Hervé Le Phuez şi Radu Jude au decis acordarea Trofeului pentru scurtmetrajul portughez „pentru măiestria cu care acest film prezintă o ficțiune dramatică filtrată prin lentila documentarului, transformând realitatea oamenilor și locurilor într-o experiență metafizică”. Premiul pentru cel mai bun film, în valoare de 2000 de euro a fost oferit de ArCub. În plus, CineLabs România a oferit filmului „Și viii plâng” servicii digitale de post-producție în valoare de 2000 de dolari.

Ceremonia de închidere

Cea de-a VII-a ediție a celui mai important festival de scurt și mediu metraj din România, NexT, și-a desemnat câștigătorii. Ceremonia de închidere a avut loc sâmbătă seara la Cinema Studio din centrul Capitalei, în prezența a peste 400 de invitați, printre ei numărându-se :  actorul Vlad Ivanov, actrițele Ilinca Goia, Ada Condeescu și Ioana Flora, regizorul Cătălin Mitulescu și criticul de film Irina Margareta Nistor.

 Cea mai bună regie

La gala de închidere de aseară, premiul „Cristian Nemescu” pentru Cea mai bună regie i-a fost acordat regizorului spaniol Chema García Ibarra, realizatorul filmului „Mister” / „Misterio”. Cineastul a fost desemnat câștigător „pentru felul în care prezintă un punct de vedere specific asupra vieții, folosind în mod eficient constrângerile formatului de scurtmetraj și pentru folosirea excepțională a umorului și suprarealismului.”

Cea mai bună coloană sonoră        

Premiul „Andrei Toncu” pentru Cea mai bună coloană sonoră a fost acordat sound designer-ului Ioan Filip, pentru filmul „Treizeci”. Jurații au motivat alegerea făcută, declarând că distincția a fost acordată „pentru felul în care folosește sunetele pentru a elabora povestea și a o face mai consistentă și mai tangibilă și pentru felul frumos în care muzica diegetică este transformată în muzică de film.”

Premiile de regie și sound design, în valoare de 1000 de euro fiecare, au fost oferite de ArCub.

Cel mai bun scurtmetraj

Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc din competiția NexT 2013 a fost câștigat de filmul „Betoniera”, în regia lui Liviu Săndulescu și produs de Mandragora. Distincția i-a fost acordată „pentru felul în care transformă o situație măruntă și ridicolă din viața reală într-o poveste relevantă pentru condiția umană în epoca modernă.” Premiul constă într-un cec de 1000 de euro, oferit de postul de televiziune ShortsTV și servicii de post-producție în valoare de 3500 euro, oferite de Abis Studio.

Mențiunea specială

Mențiunea specială a Juriului a fost acordată filmului britanic „Noapte bună” / „Good Night”, realizat de Muriel D’Ansembourg, „pentru performanța deosebită a întregii distribuții”.

Premiul publicului

Premiul publicului pentru Film românesc a fost câștigat de scurtmetrajul realizat de Adrian Silișteanu – „Șanțul” și constă în două săptămâni de promovare intensivă pe fațada media Cocor. Premiul publicului pentru Film străin a fost acordat lui „Kaiser & König”, realizat de Timon Mondersohn. Câștigătorul din Germania a primit din partea Sony o cameră video Sony HDR-AS15 Action Cam.

Câștigătorul unui loc în Juriul Tânăr „Emile Cantillon”

Andrei Luca a câștigat un loc în Juriul Tânăr „Emile Cantillon” al celei de-a 28-a ediții a Festivalului Internațional de Film Francofon de la Namur (27 septembrie – 4 octombrie 2013). Cronica realizată de tânărul student la UNATC pentru filmul „Toată lumea din familia noastră” în cadrul concursului de critică de film, organizat de Festivalul NexT și partenerul său, Namur IFF a fost desemnată câștigătoare sâmbătă seara. Juriul acestui concurs a fost format din Dana Duma, Ileana Bîrsan și Răzvan Penescu.

 Info:

Publicul poate revedea filmele câștigătoare la NexT 2013 duminică, 14 aprilie, la Cinema Studio, începând cu ora 20:00.

Biletele și abonamentele pentru proiecțiile Festivalului de Film NexT pot fi achiziționate online de pe www.eventbook.ro şi de la Libraria engleza Anthony Frost, dar şi de la casele de bilete ale cinematografelor Studio, Corso şi Patria.

Foto credit: NexT Film Festival

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.