Trupa lui Victor Ioan Frunză, premiată pentru două spectacole de la Teatrul Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/trupa-lui-victor-ioan-frunza-premiata-pentru-doua-spectacole-de-la-teatrul-metropolis/

Spectacolele „Romeo şi Julieta” şi „A douăsprezecea noapte” puse în scenă la Teatrul Metropolis au fost premiate în cadrul Galei Premiilor „Matei Brâncoveanu”, care au ca scop să recunoască şi să răsplătească oameni de cultură tineri, pentru performanţe din anul 2015.

Un articol de Ziarul Metropolis|10 decembrie 2015

Premiile „Matei Brâncoveanu” pentru artişti tineri, acordate de Fundaţia Alexandrion, au fost decernate aseară în cadrul unei gale care s-a desfăşurat la Vox Cafe din Bucureşti. Această primă ediţie a premiilor „Matei Brâncoveanu” îşi propune să completeze premiile „Constantin Brâncoveanu” acordate seniorilor culturii, care au deja o mică tradiţie în spaţiul public românesc.

Premiile au fost acordate pentru opt domenii: literatură, arte vizuale, teatru, film, dans, muzică clasică, muzică pop/jazz și științe socio-umane.

Premiul pentru Teatru a fost câştigat de trupa de actori constituită de regizorul Victor Ioan Frunză, din care fac parte George Costin, Sorin Miron, Nicoleta Hâncu, Adrian Nicolae, Andrei Huţuleac, Alexandru Pavel. Premiul a fost oferit pentru pentru rolurile din spectacolele A douăsprezecea noapte şi Romeo şi Julieta de la Teatrul Metropolis, precum şi pentru Steaua fără nume de la Centrul Cultural European pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”.

„Este un gest generos ce poate deveni o soluție de completare a fondurilor pentru cultură într-o lume în care cultura contează tot mai puțin”, a spus regizorul Victor Ioan Frunză, prezent la Gală pentru a ridica premiul, cei şase actori aflându-se în acel moment pe altă scenă, la o reprezentație chiar cu Steaua fără nume. Dar, pentru că n-au putut fi prezenţi, au trimis un mesaj video.

Celelalte două nominalizări din secţiunea Teatru au fost:

Mariana Cămărăşan (regizoare) – pentru spectacolul N(aum), pe texte de Gellu Naum, proiect Unteatru/ Teatrul Metropolis din Bucureşti/ Fundaţia „Gellu Naum”

Andrei şi Andreea Grosu (regizori şi creatori ai Unteatru) – pentru spectacolele regizate în 2015: The Sunset Limited şi Livada de vişini, ambele la Unteatru

Premiul pentru Literatură a fost obţinut de Vasile Ernu – pentru Sectanţii (vol. 1 din Mică trilogie a marginalilor) (proză nonfictivă), publicat la Editura Polirom, 2015

Nominalizări:

Teodor Dună – pentru Obiecte umane (poezie), Editura Cartea Românească, 2015

Florin Lăzărescu – pentru Întîmplări și personaje (proză scurtă), Editura Polirom, 2015

Premiul pentru Arte vizuale a mers la Mihaela Kavdanska – pentru proiectele multimedia prezentate în expoziţii şi spectacole la Bucureşti, Cleveland, Nova Gorica/Gorizia, Linz, Stuttgart, Trastevere, Viena, toate vernisate în 2015.

Nominalizări:

Ciprian Mureşan – pentru expoziţiile personale de la Ludwig Museum din Budapesta şi Wilkinson Gallery din Londra, precum şi pentru participările la expoziţii de grup la Bucureşti, Berlin, Los Angeles, Paris, Tirana, Winterthur

Ecaterina Vrana – pentru expoziţiile personale de la Galeria aiurart, Galeria Cărtureşti Carusel şi Muzeul de Artă din Constanţa

Premiul pentru Film i-a fost decernat regizorului Tudor Giurgiu – pentru lungmetrajul de ficţiune De ce eu? (Libra Film, premieră în România: 27 februarie 2015)

Nominalizări:

Oana Giurgiu – pentru lungmetrajul de documentar Aliyah Dada (Libra Film)

Radu Jude – pentru lungmetrajul de ficţiune Aferim! (HiFilm Productions)

Premiul pentru Dans l-a primit coregraful şi dansatorul Cosmin Manolescu – pentru spectacolul independent the kite/zmeul sau ce este dansul contemporan

Nominalizări:

Andrea Gavriliu (coregrafă, actriţă şi dansatoare) – pentru 3 ore după miezul nopţii la Teatrul Tony Bulandra din Târgovişte (regia: Mihai Măniuţiu) şi Vertij la Teatrul „Aureliu Manea” din Turda (coregrafie în colaborare cu Vava Ştefănescu; regia: Mihai Măniuţiu)

Vava Ştefănescu (coregrafă şi dansatoare) – pentru UbuZdup la Teatrul Naţional „Lucian Blaga” din Cluj (regia: Tompa Gabor) şi Vertij la Teatrul „Aureliu Manea” din Turda (coregrafie în colaborare cu Andrea Gavriliu; regia: Mihai Măniuţiu)

Premiul pentru Muzică clasică i-a fost decenrat lui dirijorului Tiberiu Soare – pentru CD-ul realizat la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio cu simfonia Manfred de Piotr Ilici Ceaikovski (Editura Casa Radio, 2015)

Nominalizări:

Mihai Măniceanu (compozitor) – pentru Reductio ad absurdum – Concertino pentru pian şi orchestră de cameră (primă audiţie absolută în cadrul Festivalului Enescu, în interpretarea ansamblului Profil, 5 septembrie 2015)

Diana Moş (violonistă) – pentru susţinerea muzicii contemporane româneşti în recitaluri solistice la Berlin şi Oldenburg (mai-iunie 2015)

Premiul pentru Muzică pop/jazz l-a primit compozitorul Andrei Tudor – pentru proiectul Fusion Concerto pentru pian şi orchestră, precum şi pentru CD-ul Guardian Angel al Angelei Gheorghiu şi pentru piesa A million stars cu care a concurat Luminiţa Anghel la Eurovision 2015

Nominalizări:

Cătălin Creţu (compozitor) – pentru volumul De la sunetul sinus la anatomia umbrei. Perspective tehnologice în muzica nouă (Editura Vellant, 2015) şi pentru proiectele de muzică electronică derulate în anul 2015

Jazzapella, grup vocal relansat în formula Zoltán András, Ana Băncescu, Elena Moroşanu, Ana-Cristina Leonte, Bogdan Tudor, Mihail Grigore – pentru concertele şi înregistrările din anul 2015

Premiul pentru Ştiinţe socio-umane a fost obţinut de Marius Diaconescu (conf. dr. la Universitatea din Bucureşti) – pentru proiectul Digitizarea documentelor medievale din Arhivele Naţionale ale României coordonat la Universitatea din Bucureşti, în parteneriat cu Arhivele Naţionale ale României, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi Arhivele Naţionale ale Norvegiei (proiect 2015-2016)

Nominalizări:

Alexander Baumgarten (conf. dr. la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca) – pentru proiectul colecţiei „Biblioteca medievală” iniţiat şi coordonat la Editura Polirom (27 de volume cu începere din 2003; apariţii 2015: Christine de Pizan, Cartea cetăţii doamnelor şi Raimundus Lullus, Ars brevis)

Victoria Stoiciu (Fundaţia Friedrich Ebert, Bucureşti) – pentru proiectul Monitorul social de investigare a realităţilor sociale româneşti (proiect lansat în iunie 2015)

Juriul a fost prezidat de profesorul și publicistul Ion Bogdan Lefter, care a fost și amfitrionul evenimentului. Ceilalţi membri ai juriului au fost criticul de teatru Monica Andronescu, Irina Cios, director al Administrației Fondului Cultural Național, Dan Dediu, compozitor, rectorul Universităţii de Muzică din Capitală, și profesorul universitar Bogdan Murgescu.

Foto: cotidianul.ro

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.