Tudor Gheorghe ne dă „un an din viața lui”
https://www.ziarulmetropolis.ro/tudor-gheorghe-ne-da-un-an-din-viata-lui/

Lansarea volumului „Vă dau un an din viaţa mea” de Tudor Gheorghe va avea loc luni, 3 octombrie, la ora 12.00, în foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

Un articol de Liliana Matei|1 octombrie 2016

Artistul Tudor Gheorghe, în vârstă de 71 de ani, dintre care 51 sunt de carieră, îşi lansează prima carte sub titlul „Vă dau un an din viaţa mea”, în cadrul turneului „Toamna Simfonic” care va avea loc în opt oraşe, între 3 octombrie şi 7 noiembrie.

Publicată la editura „Scrisul românesc”, cartea este un jurnal literar, „…este o literatură povestită, dezvăluind un trecut declanșat de un fapt prezent, prezent la rândul lui de amintirile trecute, este un spațiu alert, întrerupt de respirații profunde…, este râul cu meandrele lui, este un concert în scris”, scrie Adrian Tudor, fiul lui Tudor Gheorghe.

Despre debutul său ca scriitor, maestrul Tudor Gheorghe a declarat: „M-a inspirat un turneu pe care l-am făcut cu «Lecţia», cu care am bătut toate oraşele mici. La Babadag nu mai cântase nimeni de 20 de ani! M-au emoţionat lucrurile astea, aşa că le-am trecut într-un jurnal care se intitulează «Vă dau un an din viaţa mea»”.

Prefața volumului este semnată de academicianul D.R. Popescu, cel care consideră că artistul Tudor Gheorghe….„olteanul de la Podari e un magician! Îţi arată, în apusul soarelui, tristeţea zilei, în drum spre noapte, şi după cântatul cocoşilor, zbuciumul beznei de a deveni zi!…

Tudor Gheorghe bate la pas, am putea zice, toate judeţele ţării sale, cântă ca un rapsod venit din alte timpuri, în contemporaneitatea noastră şoadă, descreţeşte inimile tinerilor, maturilor, copiilor, bătrânilor, din Constanţa, până la Reşiţa, de la Dunăre la Nistru, de la Oradea la Focşani…

…Tudor Gheorghe pe unde umblă, umblă după adevăr. Se preocupă de drepturile copiilor, de bucuriile piticilor, de tristeţile oamenilor părăsiţi de societatea pe care o slugăresc, nu uită lumea teatrului…

Acesta este Tudor Gheorghe, mereu cântând, mereu departe de amprentele morţii, mereu trecând din biserica albastră a iernii în biserica verde a primăverii, întinerind mereu!…

Acum, în „Tudoriada“, descopăr un scriitor talentat, Tudor Gheorghe, care povesteşte, în mai multe cuvinte, câte ceva despre drumurile parcurse prin ţară şi prin lume de magistrul cântecelor vrăjite, Tudor Gheorghe.”

„În ultimii douăzeci de ani, ţara asta a mers alături de drumul pe care ar fi trebuit să meargă. După ’89, ne-am debusolat total în toate sferele vieţii sociale. Oamenii de calitate s-au retras. Cei cu tupeu şi jigodiile s-au repezit în fruntea bucatelor. Dar nu este o chestiune conjuncturală, căci, în general, în viaţă mediocritatea se uneşte, pe când oamenii de spirit sunt singuri şi singulari, au lumea lor, ei creează, gândesc, lasă o moştenire esenţială pentru naţia lor. Mediocrii vor fi întotdeauna uniţi, căci vor simţi în valoare un pericol. Raportul dintre aceşti oameni este de 1 la 10 sau la 15”, declara Tudor Gheorghe într-un interviu.

Evenimentul de lansare de la Teatrul Național „Marin Sorescu” va fi prezentat de scriitorul Nicolae Coande și criticul literar Florea Firan.

02
/02
/20

În cea mai nouă carte a sa, „Suntem dezrădăcinate” (Editura Polirom, 2019), Malala Yousafzai (Premiul Nobel pentru Pace, 2014) aduce laolaltă povești impresionante ale fetelor refugiate din întreaga lume.

28
/01
/20

Joi, 30 ianuarie, de la ora 19.00, librăria Humanitas de la Cișmigiu va fi gazda unui dialog despre Bucureștiul cărților și al scriitorilor. Cele două autoare ale volumului Dicționar de locuri literare bucureștene, Corina Ciocârlie și Andreea Răsuceanu, și invitații lor, criticii literari Dan C. Mihăilescu, Mihai Zamfir și Angelo Mitchievici, vor fi ghizi într-o recartografiere a orașului prin ficțiune.

28
/01
/20

Îndeobște, afacerile premiilor literare din România sunt banale și jalnice reglări de conturi între găști, se desfășoară între oameni care ar intra toți într-o debara sau într-o cabină telefonică. Certuri mari, mize mici.

27
/01
/20

Editura Humanitas Fiction vă invită miercuri, 29 ianuarie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bld. Regina Elisabeta nr.38), la o seară dedicată lui Ezra Pound, poet și eseist, reprezentant de marcă al modernismului literar și unul dintre cei mai inovatori gânditori ai secolului XX. Radu Vancu, scriitor, Cosmin Ciotloș, critic literar și Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction vor prezenta cele două volume ale ediției coordonate de Horia – Roman Patapievici dedicate scriitorului american: Opere I.Poezii 1908 –1920, traduceri de Mircea Ivănescu și Radu Vancu, aflat la al doilea tiraj în limba română după debutul din 2015, și Opere II.ABC-ul lecturii.Ghid spre Kulthură, recent apărut și lansat în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2019. În partea a doua a evenimentului, actrița Mirela Oprișor va citi din poeziile din Ezra Pound.

22
/01
/20

Albumul „Gigi Căciuleanu – OmulDans“ va fi lansat, miercuri, pe 22 ianuarie 2020, de la ora 19.00, la Maison Maurice Béjart, în prezenţa autoarei şi a lui Gigi Căciuleanu, alături de numeroase personalități culturale și diplomatice, în cadrul Festivalului Internațional de Artă EUROPALIA, coordonat de Institutul Cultural Român, alături de Europalia International din Belgia.

22
/01
/20

Volumul „Sora mea din Australia. Trecute întâlniri cu Irina Petrescu“, de criticul Magda Mihăilescu, va fi lansat joi, 23 ianuarie 2020, ora 18.00, în Sala mare a Institutului Cultural Român.

21
/01
/20

„Gradul de încredere în pseudoştiinţă este direct proporţional cu gradul de neîncredere în ştiinţă”. E una dintre afirmațiile din noua carte a lui Alex Doppelgänger, publicată în colecția Știință a Editurii Humanitas, „Pământul este plat!”.

16
/01
/20

Proaspăt apărută la Editura Uniunii Cineștilor din România, „Sora mea din Australia. Trecute întâlniri cu Irina Petrescu”, este o elegantă carte-album în care criticul de film Magda Mihăilescu îi aduce un omagiu distinsei actrițe printr-un portret mozaicat în care sunt puse laolaltă convorbiri, confesiuni, mărturii și o bogată colecție de fotografii.

15
/01
/20

O revizitare a biografiei eminesciene prin intermediul fragmentelor de amintiri lăsate de 7 dintre aceia care l-au cunoscut îndeaproape pe poet, precum Ioan Slavici sau I. L. Caragiale.

14
/01
/20

Născut pe 14 martie 1879, la Ulm, în Germania, Albert Einstein murea pe 18 aprilie 1955, în New Jersey. Deținător al Premiului Nobel în fizică (1921), savantul a dus o viață care continuă să capteze interesul.