Turist în Palestina
https://www.ziarulmetropolis.ro/turist-in-palestina/

Pare greu de crezut că este posibil, dar este: se face turism în Palestina. Iar mulţi români deja merg acolo, mai ales la Betleem, vizitând locul naşterii lui Iisus Hristos, ei nu au nevoie de aceste rânduri. Ele sunt pentru ceilalalţi.

Un articol de Andrei Crăciun|18 Aprilie 2016

Am fost recent invitat de Ministerul Turismului şi Antichităţilor din Palestina să vin acolo, să văd, să constat, să scriu. Am fost mai mulţi ziarişti din ţara noastră. Am fost.

Am călătorit, prin Israel. Am traversat Tel Aviv-ul, care pentru mine e mai sfânt decât Ierusalimul, fiindcă îmi aminteşte de studenţia personală, deci de tinereţe.

Am intrat în Ierusalim, apoi am trecut de zidul care înconjoară Betleemul (e complicată – politic, religios, social, economic – situaţia între israelieni şi palestinieni, nu voi dezvolta foarte mult subiectul).

Am înnoptat, ca un pelerin, în Betleem, am vizitat Ramallah şi Hebron şi Ierihon. Am fost în deşert şi la Marea Moartă, am văzut peştera unde l-au hrănit corbii pe Sfântul Prooroc Ilie, am văzut unde a făcut ascultare Sfântul Ioan Iacob (Hozevitul) de la Neamţ, am vizitat Mânăstirea închinată Sfântului Sava, unde face, chiar acum, ascultare călugărul Calinic de la Oneşti. El ne-a vorbit, teologal, despre necesitatea femeilor de a nu se mai suleimeni, pronunţându-se totodată împotriva asiaticului (religiile Extremului Orient!) şi a omo-sexualului. Părintel Calinic e ferm împotriva budismului, şi a combătut, înfierbântat, teza „Dumnezeul meu e yoga”, pe care nu ştim unde a auzit-o Sfinţia Sa.

În primul rând, mă aşteptam să găsesc Palestina în ruine. Nu e aşa. E o ţară care încearcă să reziste, cu mulţi tineri care îşi doresc pacea, dar şi cu mulţi tineri care nu şi-o doresc. Aceştia vor răzbunare, şi umblă cu cuţitul la ei, ca să ucidă soldaţi israelieni, pe care îi acuză de un „regim de ocupaţie”.

În al doilea rând, Palestina nu e un tot unitar: există Cisordania (West Bank), partea de la vest de râul Iordan, şi există Fâşia Gaza. Nu o să intru acum în explicaţii cu privire la Fatah şi la Hamas, cele două mari facţiuni din politica palestiniană. Hamas este o organizaţie teroristă. Ea controlează Gaza. Cu Hamas nu se poate negoica. În Cisiordania se doreşte mai mult pacea, cu o condiţie sine qua non: retragerea coloniştilor isralieni din Palestina, care – acuză palestinienii – au ocupat ilegal teritoriu şi au instituit un regim de Apartheid.

Palestinienii sunt militanţi, vor să aibă o ţară ca o ţară, cu legi şi instituţii, le tot construiesc, le înalţă sedii. Ramallah este centrul politic al acestei idei. Aici puteţi vizita mormântul lui Yasser Arafat, dar şi mausoleul închinat marelui poet palestinian Mahmoud Darwish. Poetul naţional al Palestinei.

La Hebron se află Mormintele Patriarhilor. Un loc sfânt şi pentru creştini, şi pentru musulmani, şi mai ales pentru iudei (al doilea loc sfânt al evreilor, după Zidul Plângerii din Ierusalim). Nu e pace în Hebron. Spre deosebire de Betleem, în Hebron nu trăiesc şi creştini. În schimb, trăiesc evrei. Sunt numeroase conflictele între israelieni şi palestinieni în Hebron. Se ajunge des la moarte de om. Se moare prea uşor în Orient.

Ierihon este reşedinţa de iarnă a palestinienilor avuţi. Este un oraş al palmierilor, o oază în care se trăieşte, neîntrerupt, de peste unsprezece mii de ani. Cel mai vechi oraş cunoscut și locuit permanent din lume.

Dar Palestina nu e doar atât. Aici se găteşte divin, zilele sunt mai lungi, e foarte cald, şi oamenii umblă cu inimile desfăcute. Românii sunt văzuţi în  continuare drept prieteni ai Palestinei, urmare a politicilor ceauşiste din anii 1980. Veţi întâlni aici medici şi ingineri care au studiat în România, şi sunt, la rândul lor, nostalgici după tinereţea lor şi ţara noastră.

Palestinienii te salută cu „pace”, ascultă sau nu cântul muezinului, cred că Allah e mare şi Mahomed este Profetul Său sau că Iisus Hristos este Mântuitorul, mănâncă humus şi şaorma şi falafel, bărbaţii poartă mustăţi şi geci de piele, mulţi sunt meşteri în piatră, tot mulţi sunt şoferi, femeile zâmbesc des, deşi reţinut, copiii aleargă în colb, există tabere de refugiaţi, cei pe care Israelul îi ucide ca terorişti aici sunt veneraţi, de majoritate, ca martiri, există graffiti-uri şi există ziduri şi există sârmă ghimpată şi există tineri cu mitraliere şi există buticuri şi există oameni cărora nu le pasă nici de politică, nici de religie, ca peste tot în lume, oameni care vor doar să trăiască. Palestina e un paradox. Palestina e vie.

Foto: activestills.org

20
/01
/19

Se joacă la Teatrul Bulandra din București spectacolul „Treapta a nou”a (în adapterea scenică a Ancăi Maria Colțeanu), după un text de Tom Ziegler, cu actrițele Manuela Ciucur, Catinca Maria Nistor, Oana Ștefănescu și Adela Bengescu.

18
/01
/19

Proaspăt apărut, al cincilea DVD din excelenta colecție Sahia Vintage, coordonată de cercetătoarea Adina Brădeanu în cadrul unui proiect al Asociației One World Romania, prezintă și discută, sub titlul „Efemere”, câteva filme comandate în diferite perioade Studiului Sahia de diverse instituții ale statului comunist.

18
/01
/19

Acum sunt o fetiță mare, chiar dacă mă cred uneori „lup marin”. Lupul marin, în caz că nu știați, este un animal de casă care are misiunea de a salva viețuitoarele din apele sărate ale mărilor și oceanelor. De câteva zile mă tot pregătesc să-mi fac bagajele să merg în Italia, la frățiorul meu bolnav. Sunt foarte fericită că-mi pot lua cu mine toate jucăriile și că voi zbura cu avionul. Pentru că nu am mai zburat cu avionul niciodată, recunosc că sunt emoționată.

18
/01
/19

Dacă mi-ar fi spus cineva la jumătatea lui noiembrie, când l-am luat de mânuță pe Toma și ne-am dus să ne întâlnim cu primarul orașului Măgurele pentru a discuta despre o implicare totală a locuitorilor și instituțiilor în cazul Mirunei - o fetiță de 2 ani și jumătate din localitate, diagnosticată cu leucemie -, că în mai puțin de o lună și jumătate doctorii de la Marie Currie îmi vor spune, fără menajamente: "Copilul dvs are cancer", l-aș fi trimis cu trotineta la balamuc.

18
/01
/19

Pe vremuri, asta însemnând acum câteva săptămâni, ori de câte ori își făcea tata timp să se joace cu noi - reușea cam greu să se desprindă de știrile politice sau de îndeletnicirile lui de pe facebook - mă întrebam de ce mă încearcă sentimente atât de diferite față de părinți. Dacă mama nu-și permitea o secundă pentru ea dedicându-se total nouă, tata abia dacă se îndura să ne alerge seara un pic în jurul mesei, prefăcându-se că este căpcăun.

18
/01
/19

Spectacolul „Moș Nichifor”, după povestea Moș Nichifor Coțcariul de Ion Creangă, în regia lui Alexandru Dabija, va avea premiera la Teatrul ACT pe 23, 24 și 25 ianuarie, de la ora 19:30, avându-i în distribuție pe Marcel Iureș și Ruxandra Maniu.

17
/01
/19

TURISM CULTURAL. Iordania e cu mult mai mult decât deșertul Wadi Rum și Petra, minunea din deșert, binecunoscute de altfel călătorilor români. Vă propunem altceva.

16
/01
/19

Romanul autobiografic „Promisiunea zorilor” de Romain Gary (traducere din franceză și note de Daniel Nicolescu) a fost publicat la editura Humanitas Fiction, în anul 2018.

16
/01
/19

Editura Litera anunță peste 700 lansări editoriale noi în 2019 și vă propune să notați în agendă cărțile-eveniment peste care nu trebuie să treceți fără a le fi citit anul acesta.

16
/01
/19

Seară specială la Teatrelli, cu intrare liberă: Constantin Bălăceanu-Stolnici și Adrian Majuru invită publicul la o dezbatere care marchează împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române.

15
/01
/19

Incluse în proiectul Viitorului Memoriei, o platformă dedicată memoriei Holocaustului în România, filmele documentare realizate, fără patos, de Olga Ștefan înregistrează mărturiile prețioase ale mai multor supraviețuitori ai persecuțiilor împotriva evreilor. O formă de amintire necesară și inevitabil fragmentată.

15
/01
/19

După cum veți afla de pe această pagină, sunt un băiețel de doi ani, diagnosticat după Crăciun cu neuroblastom* (cancer – cu metastaze multiple). Știu că asta sună un pic înfricoșător, dar câtă vreme există speranțe, rămân încrezător. Iată, am reușit și o rimă, mi se mai întâmplă...

Page 1 of 77012345...102030...Last »