Turneul Naţional “Orgile României”, în 7 orașe
https://www.ziarulmetropolis.ro/turneul-national-orgile-romaniei-in-7-orase/

Turneul naţional „Orgile României” îşi propune la prima sa ediţie o incursiune sonoră şi vizuală în lumea acestui instrument, aşa cum poate fi el descoperit în România. Turneul naţional va trece prin 7 oraşe şi va fi realizat de un tânăr organist român aflat la început de carieră, Vlad Vişenescu.

Un articol de Petre Ivan|10 iulie 2019

Turneul naţional „Orgile României” – ediţia I – este dublat de o serie de sesiuni fotografice menite a pune în valoare aspectul general şi detaliile instrumentelor aflate în bisericile în care vor avea loc concertele din acest turneu.

Rezultatul acestor sesiuni foto se concretizează într-o monografie vizuală virtuală on line care va fi prezentată pe site-ul turneului, www.orgileromaniei.ro .

În bisericile din România există peste 1000 de orgi. Acestea reprezintă un tezaur de tradiție culturală pe cât de bogat, pe atât de neștiut de public. În această primă ediție, vor fi cuprinse şapte instrumente foarte diferite din şapte oraşe ale ţării printr-o serie de recitaluri cu program muzical identic – lucrări Georg Muffat, J.S. Bach, W. A. Mozart, F. Mendelssohn, J. Brahms, Valentin Gheorghiu – având ca scop popularizarea acestor instrumente în rândul unui public cât mai larg.

Repertoriul ales de Vlad Vișenescu propune o panoramare plină de culoare a modului în care s-a scris pentru „Regina Instrumentelor” în ultimii 400 de ani, în versiuni care vor demonstra de ce tânărul muzician este deja invitat din perioada studiilor ca organist principal la una dintre importantele biserici de lângă Salzburg.

Perioada în care se va desfăşura turneul este 1-11 iulie 2018, iar traseul va ajunge la: Arad –

Biserica romano-catolică „Sfântul Anton de Padova”, Cluj-Napoca – Biserica reformată centrală, Alba Iulia –  Catedrala romano-catolică „Sfântul Mihail”, Mediaş –  Biserica evanghelică „Sfânta Margareta”, Sighişoara –  Biserica mănăstirii dominicane, Târgu Mureș –  Biserica romano-catolică „Sfântul Ioan Botezătorul”, Bucureşti – Catedrala „Sfântul Iosif “. Intrarea este liberă.

            Turneul Naţional Orgile României este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Turneu Național – Orgile României ediția I. Vlad Vişenescu – orgă

1 iulie, ora 19.30 – Arad – Biserica romano-catolică „Sfântul Anton de Padova”

2 iulie, ora 19 – Cluj-Napoca – Biserica reformată centrală

4 iulie, ora 19 – Alba Iulia – Catedrala romano-catolică „Sfântul Mihail”

6 iulie, ora 19 – Mediaş – Biserica evanghelică „Sfânta Margareta”

8 iulie, ora 18 – Sighişoara – Biserica mănăstirii dominicane

9 iulie, ora 19 – Târgu Mureș – Biserica romano-catolică „Sfântul Ioan Botezătorul”

11 iulie, ora 19.30 – Bucureşti – Catedrala „Sfântul Iosif “

Intrarea este liberă

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Producător: Pro Contemporania

Coproducatori: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional

Cu sprijinul: JTI, Mindshop, Senia Music, Mercure Hotels, The Culture Hub

Parteneri culturali: Biserica romano-catolică „Sfântul Anton de Padova” din Arad, Centrul Municipal de Cultură Arad, Biserica Reformată Centrală din Cluj –Napoca, Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia, Municipiul Alba Iulia, Biserica evanghelică „Sf. Margareta” din Mediaş, Biserica mănăstirii dominicane din Sighişoara, Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Târgu Mureş, Catedrala „Sfântul Iosif“ din Bucureşti

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Mediatrust, România TV, Liternet, Agenţia de carte, Observator cultural, Mişcarea de rezistenţă, Smart FM, MKlasica, Bistrot Matrioska, The Culture Club, Viewfinder Solutions.

Biografie

VLAD VIŞENESCU – orgă

S-a născut la București în data de 7 mai 1998, într-o familie de muzicieni.

A început studiile de specialitate în muzică la vârsta de 7 ani la Colegiul Național de Muzică “George Enescu” din București. Pe parcursul celor 12 ani de școală, a studiat pianul sub îndrumarea profesoarei Mihaela Zamfirescu. In prezent studiează orga la Universitatea Mozarteum din Salzburg, Austria.

Vlad Visenescu_Orgile Romaniei,_foto Virgil Oprina_

Spre finalul celor 12 ani de studii pianistice la București, a decis că fascinanta lume a artei organistice va fi drumul pe care îl va urma în anii de studenție. Cu sprijinul organiștilor si pedagogilor Dan Racoveanu, Steffen Schlandt, Remus Henning și Marcel-Octav Costea, profesori ce i-au marcat puternic dezvoltarea artistică, s-a pregătit pentru examenul de admitere la facultate. De asemenea, a avut ocazia să evolueze în repetate rânduri pe scena sălii “George Enescu“ a Universității Naționale de Muzică din București.

După examenul de admitere, şi-a început călătoria în deslușirea tainelor acestui instrument deosebit sub îndrumarea profesorului Heribert Metzger, acesta din urmă ocupând prestigiosul post de organist principal al Domului din Salzburg.

De la începutul studiilor în străinătate, în octombrie 2017, a avut ocazia de a lua parte la câteva proiecte muzicale, printre care un recital de Advent în biserica cartierului Taxham al orașului Salzburg și numeroase recitaluri lunare din seria “Orgel Meditation”, serie de concerte care au loc în Domul din Salzburg, susținute de studenți ce fac parte din clasa de orgă a profesorului Heribert Metzger, în colaborare cu poeți ce recită texte de natură meditativă, religioasă între lucrările muzicale.

La începutul anului 2019 a participat în calitate de invitat la concertul ‘Liebster Jesu, mein Verlangen’ al ansamblului de muzică barocă ‘Barocharest’, concert ce a avut loc la Biserica Lutherană din București.

De asemenea, din octombrie 2017, a avut onoarea de a prelua postul de organist al bisericii parohiale din Grödig, Austria, în cadrul căreia participă la buna desfășurare a slujbelor și sărbătorilor aferente credinţei romano-catolice.

În anul 2018 a participat la turneul naţional COOLsound, susţinând un recital la Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia şi evoluând pe scena Sălii de concerte „Mihail Jora” a Radiodifuziunii Române, pe cea mai mare orgă din sud-estul Europei, instrument ce dispune de aproximativ 80 de registre si de peste 7.000 de tuburi.

Program muzical

  • Georg Muffat – „Toccata Prima” din Apparatus Musico-Organisticus
  • S. Bach – Preludiul de coral „Wenn wir in höchsten Nöten sein”, BWV 641 din

Orgelbüchlein

  • S. Bach – Trio pe tema coralului „Herr Jesu Christ, dich zu uns wend”, BWV 655
  • S. Bach – Preludiul de coral „Wir Christenleut”, BWV 612 din Orgelbüchlein
  • S. Bach – Preludiu și fugă în fa minor, BWV 534
  • A. Mozart – „Ein Stück für ein Orgelwerk in einer Uhr”, KV 594
  • Mendelssohn – Preludiu și fugă nr. 2 în sol major, op. 37
  • Brahms – Preludiul de coral nr. 2 „Herzliebster Jesu, was hast du verbrochen” în

sol minor din „Elf Choralvorspiele”, opus postum 122

  • Valentin Gheorghiu – Coral în re minor

Foto: Orgile României – Virgil Oprina

28
/06
/21

Pe 2 iulie, de la ora 20, în Parcul Coloanei fără sfârşit din Târgu Jiu va poposi recitalul Vioara lui Enescu, eveniment ce va aduce în faţa publicului un exemplu unic de generozitate artistică. Gabriel Croitoru şi legendara vioară Guarneri del Gesù pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflat în patrimoniul Muzeului Național “George Enescu”) străbat România alături de pianistul Horia Mihail, aducând muzica aproape de comunităţi dintre cele mai diferite România.

10
/06
/21

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto ce poartă numele legendarei soprane Hariclea Darclée, născută la Brăila, ne aduce de un sfert de veac acele manifestări extraordinare inspirate şi coordonate de o altă mare artistă, Mariana Nicolesco, a cărei personalitate a atras până acum în oraşul de pe Dunăre şi în teatrul în care ilustra predecesoare debuta la numai 21 de ani, în 1881, peste 2900 de tineri artişti lirici din 50 de ţări şi 5 continente.

10
/06
/21

Joi, 10 iunie, și vineri, 11 iunie, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va fi condusă de  Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie este alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de  Jean-Baptiste Lully pentru piesa Burghezul gentilom de  Molière și din Suita Burghezul gentilom de Richard Strauss. […]

09
/06
/21

Iubitorii muzicii clasice care vor să achiziționeze abonamente la Festivalului George Enescu 2021 sunt invitați să se înscrie la acest link, începând de astăzi, 9 iunie, pentru a participa la loteria în cadrul căreia vor fi distribuite abonamentele. Biletele individuale se pun în vânzare pe 19 iulie 2021, la ora 12:00, iar biletele și abonamentele pentru vizionare în sistem pay-per-view vor fi disponibile începând cu 2 august 2021.

03
/06
/21

Nisip fin, vegetație și umbră, o plajă care se păstrează încă sălbatică, pescari de la prima oră a dimineții și apă verde-turcoaz, pe scurt - plaja de la Tuzla. În acest loc bine ascuns, sub coasta sălbatică a mării, se va întâmpla a doua ediție a festivalului Living Rock, dedicat tuturor iubitorilor de alternativ, fie că vorbim de muzică, destinații de vacanță, preferințe gastronomice sau activități de petrecere a timpului liber.

02
/06
/21

Sâmbătă, 5 iunie, începând cu ora 18:30, Gala Aniversară „Ruxandra Donose 30” va ajunge pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, într-un eveniment extraordinar menit să celebreze cei 30 de ani de activitate artistică ai celebrei mezzosoprane. La pupitrul Orchestrei Operei Naționale București se va afla Tiberiu Soare, conceptul regizoral fiind semnat de Paula Stoica.

02
/06
/21

În seara zilei de duminică, 6 iunie, la ora 19, flautista Miruna Didu, violonista Corina Mitroi, violista Iulia Goiana și violoncelistul Eugen Bogdan Popa, toți instrumentiști din Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” din București, propun iubitorilor muzicii de cameră un program integral Mozart.

31
/05
/21

După câteva luni în care, din motive pandemice, toate evenimentele stagiunii au fost transmise live de la Sala Radio – pe calea undelor sau online – publicul va reveni fizic în sală! Primul concert în care spectatorii se vor bucura de reîntâlnirea „vie” cu muzica și, reciproc, artiștii vor retrăi emoția interacțiunii cu publicul, se va derula vineri, 4 iunie (ora 19.00).