Turneul pianistului Horia Mihail „Pianul Călător” la final
https://www.ziarulmetropolis.ro/turneul-pianistului-horia-mihail-pianul-calator-la-final/

Pianistul Horia Mihail a susţinut în perioada 9 aprilie – 7 mai 2018 turneul extraordinar Pianul Călător, cu 18 recitaluri în 17 oraşe din ţară. Pianul Călător ediţia a opta a marcat 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, prilej cu care Horia Mihail a pregătit o serie de piese celebre de Mozart, Beethoven, Schumann şi George Enescu.

Un articol de Petre Ivan|7 mai 2018

„Dacă în urmă cu opt ani am pornit, într-adevăr, pe urmele lui Franz Liszt pentru a trage un semnal de alarmă şi pentru a încerca să trezim dintr-un oarecare soi de amorţire pe cei ce au nevoie de astfel de momente de cultură, astăzi Pianul Călător este un brand. Am reuşit să contribuim activ la crearea unei comunităţi de melomani în diverse oraşe din România, văduvite aproape în totalitate de actul artistic.”, declara Horia Mihail la finalul turneului său naţional

În anul Centenarului României, Horia Mihail şi prietenul său, Pianul Călător, ne-au invitat la o ediție extraordinară, „Best Of”, cu celebra Sonata „Alla turca” de Mozart, inclusă în turneul 100% Mozart din 2014, sau la fel de celebra Sonata lunii de Beethoven, din turneul anului 2013, dar şi o lucrare pe care nu a mai prezentat-o în acest context, Kinderszenen de Schumann. În final, surpriza a venit cu Rapsodia Română nr. 1, în transcripţia pentru pian a lui George Enescu însuşi.

Începând din 2011, Horia Mihail a vizitat zeci de oraşe din ţară însoţit de Pianul Călător sau cântând pe pianele din oraşele în care a ajuns. În acest moment, pianele călătoare sunt încredinţate comunităţilor din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia şi Roman, dar drumul lor a fost mai lung şi a trecut, uneori fără să se oprească mai mult de o seară, prin multe orașe care încă au nevoie de piane de concert.

***

 

Itinerar

Luni, 9 Aprilie, ora 19 – Arad, Teatrul Ioan Slavici

Marţi, 10 Aprilie, ora 19 – Oradea, Sala Filarmonicii

Miercuri, 11 Aprilie, ora 19, Alba Iulia, Casa de Cultură

Joi, 12 Aprilie, ora 19 – Deva, Sala Pro Arte

Vineri, 13 Aprilie, ora 19 – Sf. Gheorghe, Centrul de cultură Arcuș

Duminică, 15 aprilie, ora 19 – Brașov, Sala Patria

Miercuri, 18 Aprilie, ora 19 – Bârlad, Pavilionul Marcel Guguianu

Joi, 19 Aprilie, ora 19 – Roman, Casa de cultură

Vineri, 20 Aprilie, ora 19 – Suceava, Teatrul Matei Vișniec

Sâmbătă, 21 Aprilie, ora 19 – Tecuci, Ateneu

Duminică, 22 Aprilie, ora 19 – Slatina, Centrul Cultural Eugen Ionescu

Miercuri, 25 Aprilie, ora 19 – București, Sala Radio

Joi, 26 Aprilie, ora 19 – Caracal, Teatrul Național

Vineri, 27 Aprilie, ora 19 – Ploieşti, Sala Filarmonicii Paul Constantinescu

Sâmbătă, 28 Aprilie, ora 18 – Timișoara, Sala Capitol

Joi, 3 Mai, ora 19 – Tulcea, Teatrul Jean Bart

Vineri, 4 Mai, ora 19 – București, Sala Teatrelli

Luni, 7 Mai, ora 19 – Bistrița, Sinagoga

Foto: Pianul Călător – Virgil Oprina

07
/04
/22

În perioada 13 – 16 aprilie 2022, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” desfășoară în premieră Turneul național de Paște „Săptămâna Patimilor”, sub coordonarea dirijorilor Anna Ungureanu și Cezar Verlan. Proiectul se va desfășura în orașele Arad: 13 aprilie, la Filarmonca din Arad, Timișoara: 14 aprilie, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Alba Iulia: 15 aprilie, la Casa de Cultură a Sindicatelor; Cluj–Napoca: 16 aprilie la Teatrul Maghiar de Stat.

28
/03
/22

Marţi, 5 aprilie, la ora 19:00, la Palatul Suţu, compozitorul și muzicologul Dan Dediu va deschide seria de concerte-conferinţă intitulată „Muzică pe pâine – despre frumuseţea muzicii clasice”, un proiect al Asociaţiei Culturale Kitharalogos, în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti şi Fundaţia ACCUMM.

17
/03
/22

Miercuri, 23 martie 2022,  de la ora 19.00, Corul Filarmonicii „George Enescu”, condus de Iosif Ion Prunner, va susține un program dedicat apropiatei sărbători pascale: Missa In illo tempore de Claudio Monteverdi și câteva lucrări de Gavriil Musicescu: Imnele Sfintei Liturghii, Concertul coral nr. 1, op. 15 și Concertul coral nr. 2, op. 30. Concertul este realizat în parteneriat cu Trinitas TV.

15
/03
/22

Considerat unul dintre cei mai mari compozitori ai lumii, un creator romantic influențat puternic de stilul clasic, Johannes Brahms a fost așezat de celebrul dirijor și pianist Hans von Bülow pe un piedestal, alături de ceilalți doi mari „B” ai muzicii germane: Bach – Beethoven – Brahms.