TVR transmite „Summer Night Concert Schönbrunn” de la Viena
https://www.ziarulmetropolis.ro/tvr-transmite-summer-night-concert-schonbrunn-de-la-viena/

Anul acesta, spectaculoasa înregistrare a concertului Filarmonicii din Viena va fi oferită telespectatorilor TVR 1 şi TVR HD în două părţi, sâmbătă, 28 iunie şi 5 iulie, de la ora 16.20.

Un articol de Petre Ivan|27 iunie 2014

Începând cu anul 2004, Orchestra Filarmonicii din Viena interpretează „Summer Night Concert Schönbrunn”, în atmosfera unică a Palatului Regal de la Schönbrunn, din Viena.

Imaginând şi organizând acest concert într-un loc public, orchestra vieneză doreşte în mod explicit să transforme muzica clasică într-o artă accesibilă unei palete mai largi de spectatori, obţinând, de fiecare dată, audienţe record.

În anii trecuţi, concertul a fost dirijat de Bobby McFerrin (2004), Zubin Mehta (2005), Plácido Domingo (2006), Valery Gergiev (2007 & 2011), Georges Prêtre (2008), Daniel Barenboim (2009), Franz Welser-Möst (2010), Gustavo Dudamel (2012) şi Lorin Maazel (2013).

Anul acesta, concertul, care a avut loc pe 29 mai, este susţinut de Filarmonica din Viena, dirijor Christoph Eschenbach, solist Lang Lang. Spectaculoasa înregistrare a concertului va fi oferită telespectatorilor TVR 1 şi TVR HD în două părţi, sâmbătă, 28 iunie şi 5 iulie, de la ora 16.20.Summer Night Concert

Partea întâi, sâmbătă 28 iunie, ora 16.20:

Hector Berlioz – Carnavalul roman

Franz Liszt – Mazeppa

Richard Strauss – Burlesca pentru pian și orchestră (solist – Lang Lang)

Wolfgang Amadeus Mozart – Marşul „A la turca” (bis, Lang Lang)

Partea a doua, sâmbătă, 5 iulie, ora 16.20:

Hector Berlioz – Uvertura la opera „Benvenuto Cellini”

Richard Strauss – Întâmplările amuzante ale lui Till Eulenspiegel

Johann Strauss Fiul – Sânge vienez, Vals

Johann Strauss – Furioso Polka

În anul 2013, numit Wagner-Verdi, a fost aniversat cel de-al 200-lea an al naşterii celor două legende ale muzicii, născute în mai, respectiv octombrie 1813.

Anul acesta este de asemenea unul comemorativ: pe 11 iunie, lumea muzicală a sărbătorit 150 de ani de la naşterea lui Richard Strauss. Includerea în program a lui Hector Berlioz şi Franz Liszt nu a făcut altceva decât să sublinieze tributul special dedicat lui Richard Strauss.

Foto cu Summer Night Concert – TVR

24
/04
/15

Corul de Copii Radio, un ambasador artistic al României peste hotare, invitat frecvent la festivaluri internaţionale şi implicat în diferite proiecte culturale în ţară şi în străinătate, împlineşte în acest an 70 de ani de existenţă.

24
/04
/15

În 27 aprilie se împlinesc 100 ani de la dispariția compozitorului Aleksandr Skriabin: nu mă iluzionez crezând că sunt prea mulți cei care au auzit vreodată de Aleksandr Skriabin, deși el este unul dintre cei mai importanți și interesanți compozitori care au trăit la granița secolelor al XIX-lea și XX.

24
/04
/15

Folkul alternativ și gospelul se instalează în premieră pe 26 aprilie la Silver Church, prin trupa americană Wovenhand, care-și lansează al șaptelea album, „Refractory Obdurate”.

22
/04
/15

Cântărețul britanic de origine nigeriană, Ola Onabule, unul dintre artiștii marcanți ai soul-jazzului britanic va concerta la București, în 27 aprilie la Sala ArCub. Concertul face parte din turneul de promovare al Zilei Internaționale a Jazzului în Romania (www.jazzday.ro) și este de asemenea prilej de aniversare a celor 70 de ani UNESCO.

21
/04
/15

Tinerimea Română prezintă pe 26 aprilie la ora 19.00 la Ateneul Român, Ceaikovski in love - un concert-eveniment marca Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal.

20
/04
/15

Cu prilejul sărbătoririi celui de-al IV-lea Centenar de la publicarea părţii a doua a romanului “Don Quijote de la Mancha” de Miguel de Cervantes y Saavedra (1615-2015), Institutul Cervantes din Bucureşti, cu sprijinul Filarmonicii “George Enescu”, organizează marţi, 21 aprilie, ora 19.00, la Sala Mare a Atenelui Român, recitalul de muzică veche “Cervantes şi muzica. Donde hay música no puede haber cosa mala / Unde-i muzică, nu poate fi nimica rău”, în interpretarea grupului ZARABANDA (Spania).

20
/04
/15

Jazz Night Out revine la Sala Radio, pe 21 aprilie, cu trupa americană Oregon. Patru nominalizări la Grammy, prezența la Woodstock în ’69 a doi dintre membri și peste patru decenii de înregistrări sunt câteva dintre poveștile care-i recomandă. Ca să nu mai spunem că au urcat pe scene legendare precum Carnegie Hall, Lincoln Center sau Berlin Philarmonic Hall.

20
/04
/15

Vineri, 24 aprilie (19.00), Bogdan Zvorișteanu revine pe scena Sălii Radio împreună cu vioara sa de patrimoniu universal Gagliano (realizată în 1761) pentru a interpreta, alături de Orchestra Naţională Radio, Concertul nr. 3 pentru vioară şi orchestră semnat de compozitorul francez romantic Camille Saint-Saëns.

16
/04
/15

Mickey Mouse şi gaşca sa de prieteni au sosit la Bucureşti pentru a pregăti Disney Live! Mickey's Music Festival, un spectacol muzical pentru întreaga familie, care se va desfăşura între 22 şi 26 aprilie, la Sala Palatului.

15
/04
/15

Doi dintre cei mai mari muzicieni români – pianistul VALENTIN GHEORGHIU şi violonistul GABRIEL CROITORU – îşi dau, pentru a treia oară, întâlnire cu... BEETHOVEN la Sala Radio! După primele două recitaluri ca parte a Integralei sonatelor pentru pian şi vioară semnate de Beethoven, sunteţi invitaţi luni, 20 aprilie (19.00) să „savuraţi” următoarea serie de trei lucrări, în interpretarea celor doi artişti.

15
/04
/15

Cea de-a cincea ediţie a Turneului Pianul călător este în plină desfăşurare. După lansarea de succes de la Galaţi, Horia Mihail a poposit în oraşul său natal, Braşov, iar apoi a mers în Banat, la Reşiţa şi Timişoara, unde spectatorii s-au bucurat din plin de sonoritaţile pe care turneul le-a adus în oraşul lor. Imediat după Paşti, ajungând la Piteşti, Buşteni şi Ploieşti, pianistul va reveni cu lucrări romantice din repertoriul de anul acesta.

15
/04
/15

Joi, 30 aprilie, de la ora 19.00, regina Traviatei Felicia Filip alege să fie alături de publicul bucureștean, într-o discuție intimă și relaxată, moderată de Emil Pantelimon și completată de acordurile muzicale ale violonistei Mihaela Mitrofan. Ediția primăvăratică a Trialogurilor vă așteaptă în Ceainăria ARCUB din str. Batiște nr. 14.