Ultimele zile pentru scenarii de film cu buget redus
https://www.ziarulmetropolis.ro/ultimele-zile-pentru-scenarii-de-film-cu-buget-redus/

Asociaţia Culturală Control N – partener LIM – Less is More | platformă europeană de dezvoltare de scenarii pentru filme cu buget redus – anunţă ultimele zile de înscrieri pentru prima ediţie a proiectului, ce urmează să se desfăşoare în 2017, în trei ţări diferite din Europa.

Un articol de Liliana Matei|6 ianuarie 2017

Deadline-ul pentru trimiterea aplicațiilor din România este 8 ianuarie 2017, ora 12.00 PM. LIM își propune să sprijine scenariști și regizori europeni, aflați la primul, al doilea sau maxim al treilea film, ale căror filme de lung metraj pot fi realizate în limita unui buget de sub 500.000 de euro. Inițiat de Le Groupe Ouest (Franța), LIM se desfășoară cu susținerea Creative Europe – MEDIA Programme of the European Union, având ca parteneri europeni Asociația Culturală Control N și Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF (România), Vlaams Audiovisueel Fonds – VAF (Belgia) și Krakow Festival Office – KBF (Polonia).

Obiectivul LIM este acela de a ajuta scenariștii, regizorii și producătorii generațiilor tinere să integreze reducerea de costuri din bugetul filmului încă de la începutul procesului de dezvoltare a scenariului. Asumarea limitărilor financiare și folosirea lor în avantajul creativ al produsului final poate fi soluția pentru generarea unei experiențe cinematografice consistente atât pentru cineaști, cât și pentru spectatori. LIM este dedicat atât cineaștilor din zona filmului de ficțiune și din sfera filmului documentar, cât și artiștilor care provin din domenii precum teatru sau arte vizuale.

Proiectul se desfășoară sub forma unei rezidențe de creație ce se întinde pe parcursul a 8 luni. Structura LIM cuprinde 3 sesiuni de workshop-uri, cu o durată de 1 săptămână fiecare. Workshop-urile urmează să fie organizate în 2017 în 3 țări diferite din Europa: Belgia (5 – 12 martie), România (5 – 13 iunie) și Franța (1 – 8 octombrie). Între cele 3 sesiuni de consultanță, se vor încuraja sesiuni de rescriere, asistate online. Întregul proces de dezvoltare a scenariilor în cadrul reședinței va fi supervizat de 4 profesioniști în domeniu, consultanți de scenariu cu experianță și scenariști activi. De asemenea, participanții vor beneficia de prezența unui grup de specialiști în filmul cu buget redus (producători, regizori, etc).

LIM se adresează scenariștilor și regizorilor-scenariști din Europa, cu o filmografie care să cuprindă filme de scurt metraj sau lung metraj (un maxim de două filme de lung metraj realizate până acum) și care doresc să dezvolte un lung metraj prin prisma unui buget limitat (până în 500.000 euro). Pentru LIM pot aplica atât scenariști și / sau regizori-scenariști aflați la primul, al doilea sau (maxim) al treilea film de lung metraj de ficțiune, cât și artiști care provin din teatru, film documentar sau arte vizuale. De asemenea, LIM se adresează producătorilor de film interesați să aprofundeze partea de dezvoltare a unui proiect de film de lung metraj cu buget limitat (partea de consultanță de scenariu).

Detalii dosar aplicație:

SCENARIȘTI / REGIZORI

Toate materiale cuprinse într-un singur PDF:

Scurtă descriere a proiectului (maxim 5 rânduri)

Scurt sinopsis (maxim 3 pagini)

Scrisoare de intenție în care să fie prezentate motivele pentru care scenaristul/ regizorul dorește să participe la acest proiect (maxim 1 pagină)

Scrisoare de intenție prin care se demonstrează modul în care filmul va fi realizat cu un buget mai mic de 500.000 euro (maxim 2 pagini)

CV (maxim 2 pagini)

Link către portofoliu (filme realizate până în prezent) (maxim 30 minute)*

PRODUCĂTORI

Toate materiale cuprinse într-un singur PDF:

Scrisoate de intenție în care să fie prezentate motivele pentru care producătorul dorește să își dezvolte capacitatea de a urmări procesul de dezvoltare al unui film de lung metraj cu buget redus (maxim 1 pagină)

CV (maxim 2 pagini)

Filmografia companiei de producție

*film de scurt metraj sau extrase din filmele realizate până în prezent. Materialul video trebuie sa conțină subtitrare în limba engleză. Nu sunt acceptate materiale de tipul show reel.

Notă: toate materialele scrise trebuie să fie în limba engleză, folosind font Courier/ mărime font: 12.

Taxă de participare & burse:

Taxa de participare LIM este de 900 euro pentru scenariști/ regizori și 600 euro pentru producători.

Această sumă acoperă costurile training-ului, sesiunilor online de feedback, cazare și masă în timpul celor trei sesiuni de workshop. Participanții acoperă costul călătoriilor.

Bursele LIM sunt oferite pentru acoperirea costurilor de călătorie, pentru acei participanți provenind din țări care nu oferă mecanisme de susținere a acestui tip de activitate / training.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.