Un ceas pentru artă în expoziţia Mitul naţional la MNAR
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-ceas-pentru-arta-in-expozitia-mitul-national-la-mnar/

Muzeul Naţional de Artă al României a invitat publicul joi, 21 februarie 2013, ora 16.30 la o vizită cu ghidaj gratuit în expoziţia Mitul naţional. Contribuţia artelor la definirea identităţii româneşti (1830 – 1930) (curatori: Monica Enache şi Valentina Iancu, în colaborare cu istoricul Lucian Boia). S-a plătit doar biletul de intrare în expoziţie (10 lei întreg, 5 lei redus) fără […]

Un articol de Andrada Văsii|22 februarie 2013

Muzeul Naţional de Artă al României a invitat publicul joi, 21 februarie 2013, ora 16.30 la o vizită cu ghidaj gratuit în expoziţia Mitul naţional. Contribuţia artelor la definirea identităţii româneşti (1830 – 1930) (curatori: Monica Enache şi Valentina Iancu, în colaborare cu istoricul Lucian Boia).

S-a plătit doar biletul de intrare în expoziţie (10 lei întreg, 5 lei redus) fără taxa de ghidaj obişnuită.

Expoziţia Mitul naţional. Contribuţia artelor la definirea identităţii româneşti (1830 – 1930), a explorat modalităţile prin care cei mai importanţi artişti români moderni au contribuit la definirea identităţii naţionale, într-o perioadă încărcată de evenimente istorice hotărâtoare pentru formarea statului român: Revoluţia de la 1848, Unirea Principatelor din 1859, instaurarea lui Carol I ca domnitor în 1866, Războiul de Independenţă 1877-1878, proclamarea regatului României în 1881, Marea Unire din 1918.

Dincolo de succesiunea evenimentelor istorice, expoziţia Mitul naţional ilustrează traseul evolutiv al artei româneşti moderne, atât stilistic cât şi tematic, punctând recurenţa unor subiecte şi a unor personaje istorice emblematice, destinate susţinerii edificiului politic al României moderne.

Expoziţia Mitul naţional rămâne deschisă până pe 31 martie 2013.

 

09
/02
/24

Pe 11 și 20 februarie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Național Iași, va avea loc premiera pe țară O tragedie veninoasă după Women beware women de Thomas Middleton, regia, traducerea și adaptarea scenică aparținându-i lui Silviu Purcărete. Scenografia spectacolului este creată de Dragoș Buhagiar, noul proiect marcând împlinirea a 14 ani de excepțională colaborare cu regizorul Silviu Purcărete, începută la Teatrul Național Iași, cu spectacolul Uriașii munților de Luigi Pirandello.

09
/02
/24

Studenții bucureșteni sunt invitați să participe la un program de mentorat și internship dedicat spațiilor culturale din București. Pe lângă experiența practică, participanții vor putea accesa sponsorizări în valoare de 27.000 lei și vor avea posibilitatea unor stagii de practică în cele mai active agenții de comunicare din România

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

08
/02
/24

Seria SWORDS - Spoken Word Sessions continuă cu un nou episod ce îi are ca invitați pe Cosmina Moroșan & Anticorp Solar, Cristina Bordeanu, Cătălina Matei și Lucian Brad, într-un eveniment moderat de Cosmin Perța – duminică, 11 februarie, de la ora 19:30, la Control Club. Performance-urile vor fi completate de un set audio-vizual de Iulian Morar.  

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.