Un desen animat al lui Disney, găsit după 87 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-desen-animat-al-lui-disney-gasit-dupa-87-de-ani/

Un desen animat al lui Walt Disney, pierdut în anii 1920, a fost găsit în arhivele Institutului Filmului Britanic (British Film Institute, BFI). Pelicula, restaurată cu ajutorul studiourilor de animaţie Disney, va fi difuzată în premieră mondială în 12 decembrie la Londra.

Un articol de Petre Ivan|5 noiembrie 2015

Filmul cu o durată de șase minute, intitulat ‘Sleigh Bells’, nu a mai fost vizionat de la crearea sa în 1928 și îl prezintă pe precursorul lui Mickey Mouse, potrivit BFI, în arhivele cărora a fost găsită singura peliculă care mai există încă.

Ce cadou frumos să descoperi un film al lui Walt Disney dispărut după atâta timp și să poți prezenta ‘Sleigh Bells’ unui public absolut nou după 87 de ani de la crearea sa. – Robin Baker, responsabil al arhivelor BFI.

Filmul prezintă primul personaj creat de Disney, ‘Oswald the Lucky Rabbit’, predecesorul „urecheat” al lui Mickey Mouse. Oswald a fost creat în 1927 și era iubit pentru „personalitatea sa malițioasă și rebelă”, notează BFI.

Desenul animat a fost descoperit de un cercetător care căuta în catalogul online al arhivei naționale a BFI — una dintre cele mai mari colecții de filme din lume.

Foto: Walt Disney, precursorul lui Mickey Mouse – facebook

29
/07
/13

CRONICĂ DE FILM „Deturnarea”, regizat de danezul Tobias Lindholm, este cronica neromanţată şi anti-eroică a unui tensionat război psihologic între două lumi. Pretextul îl constituie capturarea unei nave daneze de către piraţi.

27
/07
/13

Peste 5.000 de filme documentare din întreaga lume, aflate în arhiva Studioului Astra Film Sibiu, pot fi vizionate la cerere de turişti, cercetători sau cinefili, în cadrul unui program estival. Un bilet costă șase lei, iar filmele pot fi văzute de luni până vineri între orele 9 și 15, la sediul Studioului Astra Film.

25
/07
/13

Căderea comunismului a însemnat şi desfiinţarea cenzurii oficiale şi intrarea într-o nouă estetică cinematografică. Dacă puţinii rebeli din filmul românesc al anilor `90 mai aveau de luptat cu trecutul şi prezentul, cei ai Noului Cinema sunt mai degrabă apărătorii unor cauze personale.

24
/07
/13

Cinematografia mondială a oferit în istoria sa numeroase portrete remarcabile de rebeli. Însă şi filmul românesc din timpul comunismului a avut propriii tineri nonconformişti, spirite libere şi periculoase pentru un întreg sistem.