Un documentar hibrid şi multe evenimente speciale, la BIEFF 2014
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-documentar-hibrid-si-multe-evenimente-speciale-la-bieff-2014/

Ediţia 2014 BIEFF va proiecta în încheiere cel mai recent lungmetraj regizat de Ulrich Seidl, ,,In the Basement”.

Un articol de Liliana Matei|7 decembrie 2014

Festivalul Internațional de Film Experimental București, BIEFF, sărbătorește cei cinci ani de existență printr-un eveniment foarte anticipat şi extrem de provocator – premiera românească a celei mai recente incursiuni a lui Ulrich Seidl în genul documentarului hibrid, după trilogia Paradise – IN THE BASEMENT. Filmul va fi proiectat în cadrul ceremoniei de închidere, din data de 14 decembrie, de la ora 19:00, la CinemaPRO, și este oferit publicului cu sprijinul Forumului Cultural Austriac.

Un eseu cinematografic în egală măsură amuzant şi trist, lungmetrajul folosește tablourile filmice specifice regizorului pentru a pătrunde în subteranul sufletului austriac. Jucându-se cu limita dintre realitate şi ficţiune, filmul priveşte către viaţa aparent cuminte a suburbiilor austriece, pentru a le dezvălui cele mai ascunse, întunecate şi deviante secrete.

Pivnița este de fapt locul unde personajele se lasă pradă nevoilor, hobby-urilor, pasiunilor şi obsesiilor lor. Dar, în subconștientul nostru, pivnița este, de asemenea, un loc al întunericului şi fricii, un spațiu al abisului uman. Proiectat în premieră la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, filmul vorbește despre oameni și pivnițe, și despre ce fac oamenii în pivnițe, în timpul lor liber. Vorbește despre obsesii. Despre muzică de fanfară și arii de operă, despre mobilier scump și glume masculine ieftine, despre sexualitate și tir, fitness și fascism, bice și păpuși.

cp10ro2sq-inthebasementUlrich Seidl spune: „ca de obicei în ceea ce priveşte filmele mele, pornești într-o călătorie în necunoscut, către locuri și oameni necunoscuți. Cu privirea mea cinematografică încerc să mă apropii de protagoniști și să adun fragmente filmice ale realității, dintre care niciunul nu este complet sau definitiv. Dincolo de asta se găsesc lucrurile personale, adevărul, viața reală. Cu toții avem temeri și abisuri – fie că este vorba de simpatii fasciste, tendințe violente reprimate, dorința neexprimată de putere, reprimări sau fantezii sexuale care se abat de la așa-numita normalitate. De multe ori, lucrurile pe care le-am trait şi la care am fost martor mă marchează, de multe ori închid ușa tulburat, de multe ori sunt consternat de imaginile a ceea ce îşi fac unii altora oamenii, de obicei fără intenții rele. E normal. Intuieşti şi simţi abisurile ascunse acolo – și, în cel mai bun caz, îți intuieşti, de asemenea, propriile abisuri.”

Ulrich Seidl si-a început cariera cu documentare premiate, precum GOOD NEWS (1990), ANIMAL LOVE (1995) și MODELS (1998). Primul său lungmetraj, DOG DAYS, a câștigat Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de la Veneția, în 2001, iar apreciata PARADISE TRILOGY (2012-2013) a avut cele trei filme care o compun prezentate în premieră în programele de competiție ale celor mai importante festivaluri de film din lume: Cannes, Veneția și Berlin.

INFO

Conceptul vizual al acestei ediții a BIEFF propune într-o notă de îndemn revoluționar-artistic coagularea comunității pasionaților de film experimental și provoacă la dezbatere despre esența cinema-ului și artei vizuale în prezent. Strigătul de luptă culturală LET’S TALK ABOUT CINEMA este îmbogățit de lucrarea cunoscutei artiste libaneze Lara Zankoul.

Retrospectiva Andy WarhoL. Un proiect Galeria Galateca, în parteneriat cu BIEFF

Considerat de mulți că fiind creatorul stilului anti-filme, Andy Warhol a produs între 1964 și 1966 aproape 500 de filme de scurtmetraj – sau ceea ce el numea teste de ecran – ce aveau în rolurile principale prieteni apropiați, artiști, celebrități și modele. Printre cele mai importante filme se mai numără și SLEEP (1963; va fi proiectat la Galateca pe 11 decembrie, ora 17:00); Empire (1964; va fi proiectat la Galateca pe 13 decembrie, ora 15:00); Kiss (1963; va fi proiectat la Galateca pe 14 decembrie, ora 17:00); Screen Test (1964); Blow Job (1964); Chelsea Girls (1966). Intrarea este liberă.

ANTREPRIZA ROMÂNIA – #norma

Un film care echivalează democrația simulată a statului român cu politicile de producție din cinema. La 22 septembrie 2013, două regizoare deplasează 50 de tineri furioși într-un sat de la marginea Bucureștiului, transpunându-i în anul 2015, într-o Romanie care nu mai există ca stat, ci este o companie privată. Acest sat distopic a fost complet cumpărat – pământul, casele, animalele și oamenii – de către o companie de exploatare. Sprijinit de: Muzeul Național de Artă Contemporană, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică şi Primăria Comunei Letca. O producţie #norma.

În acțiunea performativă TOTUL ESTE REAL. TOTUL ESTE REGIZAT. gruparea #norma dă naştere unei situaţii de performance în care un politician român răspunde la întrebările jurnalistului-activist Mircea Toma despre film. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 13 decembrie, de la ora 13:00, la Cinema Elvira Popescu. Intrarea este liberă.

RETROSPECTIVĂ ŞI VERNISAJ Jan Švankmajer

Centrul Ceh organizează expoziția ALT AER, conținând lucrări ale celor mai importanți artiști suprarealiști din Cehia și Slovacia, precum și a câtorva invitați speciali, artiști din România, va ajunge pentru prima dată în România. Evenimentul va fi însoțit de o retrospectivă a filmelor regizate de Jan Švankmajer, care va veni în București. Retrospectiva Jan Švankmajer va avea loc între 12 și 14 decembrie 2014, de la ora 19:00, la Cinemateca Eforie. În cadrul acesteia vor fi proiectate filmele:
Food (Cehoslovacia / Maria Britanie, 1992, 16’)
Surviving Life (Cehia / Slovacia / Japonia, 2010, 102’)
The Death of Stalinism in Bohemia (Marea Britanie, 1990, 10‘)
Lunacy (Cehia / Slovacia, 2005, 118’)
Dimensions of Dialogue (Cehoslovacia, 1983, 12’)
Conspirators of Pleasure (Cehia / Elveţia / Marea Britanie, 1996, 85’)
Intrarea este liberă.

WORKSHOP DE FILM EXPERIMENTAL NISI MASA

Organizat de către NISI MASA – European Network of Young Cinema, în asociere cu The CAN, Refresh Vision, Artidava şi J’ai Bistrot, workshopul reuneşte între 5 și 14 decembrie 2014 30 tineri cineaști din 17 ţări – regizori, directori de imagine, editori, designeri de sunet, artiști vizuali, muzicieni, compozitori și actori, ce vor fi ghidaţi de către tutori pentru a crea scurte experimente cinematografice, care vor avea premiera în ultima zi a festivalului.

Ediția din acest an încurajează și sprijină relația dintre film, muzică, cartografiere şi live performance, cu scopul de a reduce distanța dintre ecran și public, realizând un proces integral, o experiență interactivă pentru toți cei implicați.

10
/02
/15

CineȘoc este noul eveniment marca ARCUB, care va transforma lunar sala de spectacole din Batiște 14 într-o sală de proiecție cinematografică. Astfel, programul urmărește să devină o alternativă la filmul de mall și, în același timp, o completare a ofertei existente deja în sălile independente din Centrul Bucureștiului.

10
/02
/15

Prima dintre cele trei statuete Oscar primite de Charlie Chaplin, evaluată la peste un milion de dolari, a fost furată luna trecută, în cadrul unei spargeri organizate la Paris. Trofeul câştigat de legendarul actor din perioada filmelor mute a fost furat din sediul Asociaţiei Chaplin, compania care protejează numele şi imaginea artistului.

08
/02
/15

O maşină Ferrari 250 SWB California, parte a colecţiei Baillon şi care i-a aparţinut pentru scurt timp actorului francez Alain Delon, a fost vândută pentru 14,2 milioane de euro, fiind vedeta unei licitaţii organizate de casa Artcurial în cadrul evenimentului Salon Rétromobile de la Paris.

08
/02
/15

Ovidiu-Iuliu Moldovan, Şerban Ionescu, Victor Rebengiuc. Mari actori ce recomandă filmele din Seria „Duminica filmului românesc”. Puteţi urmări „Dreptate în lanţuri” „Ion: blestemul pământului şi „Tandreţea lăcustelor”, duminică, 8 februarie, la TVR2.

07
/02
/15

Actriţa americană Natalie Portman, care locuieşte de curând la Paris, după căsătoria ei cu coregraful francez Benjamin Millepied, a declarat, într-un interviu acordat publicaţiei Madame Figaro, că este pregătită să joace într-un film turnat în limba lui Molière

07
/02
/15

Lungmetrajul "Aferim", de Radu Jude, care va avea premiera mondială la Festivalul Internaţional de la Berlin, se numără printre cele nouă filme pe care prestigioasa revistă americană IndieWire le recomandă la evenimentul cinematografic din capitala Germaniei.

07
/02
/15

CRONICĂ DE FILM „Whiplash”, scris și regizat de americanul Damien Chazelle, este un film încrâncenat care susține ideea de act artistic ca simplă mecanicitate, folosind ca pretext narativ o relație maladivă între un toboșar de jazz ambițios și un profesor despotic.

06
/02
/15

Channing Tatum şi Mila Kunis formează pentru prima dată un cuplu pe marile ecrane în „Ascensiunea lui Jupiter”, o aventură SF de proporţii epice, realizată de Lana şi Andy Wachowski şi produsă de Warner Bros. Pictures. Filmul care are premiera în 3D şi IMAX 3D pe 6 februarie.

06
/02
/15

Capitala Germaniei a devenit centrul mondial al cinematografiei o dată cu Gala de Deschidere a celei de-a 65-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (5-15 februarie). Evenimentul a avut loc aseară la Berlinale Palast în prezența a peste 1500 de invitați. Gazdele serii au fost Dieter Kosslick, directorul Berlinalei, și Anke Engelke.

05
/02
/15

CRONICĂ DE FILM Câştigător în 2014 al Premiului Gopo pentru cel mai bun documentar, „Experimentul Bucureşti” este un experiment cinematografic despre un posibil experiment social imaginat pentru a atrage atenţia asupra unui experiment istoric dureros, Fenomenul Piteşti.

05
/02
/15

Șase proiecții pentru public și presa internațională vor aduce povestea procurorului Cristian Panait, cea care a inspirat scenariul filmului De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, peste hotare, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Evenimentul începe astăzi, 5 februarie, și se va încheia pe 15 februarie, cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu fiind inclus în secțiunea Panorama Special.