Un documentar hibrid şi multe evenimente speciale, la BIEFF 2014
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-documentar-hibrid-si-multe-evenimente-speciale-la-bieff-2014/

Ediţia 2014 BIEFF va proiecta în încheiere cel mai recent lungmetraj regizat de Ulrich Seidl, ,,In the Basement”.

Un articol de Liliana Matei|7 decembrie 2014

Festivalul Internațional de Film Experimental București, BIEFF, sărbătorește cei cinci ani de existență printr-un eveniment foarte anticipat şi extrem de provocator – premiera românească a celei mai recente incursiuni a lui Ulrich Seidl în genul documentarului hibrid, după trilogia Paradise – IN THE BASEMENT. Filmul va fi proiectat în cadrul ceremoniei de închidere, din data de 14 decembrie, de la ora 19:00, la CinemaPRO, și este oferit publicului cu sprijinul Forumului Cultural Austriac.

Un eseu cinematografic în egală măsură amuzant şi trist, lungmetrajul folosește tablourile filmice specifice regizorului pentru a pătrunde în subteranul sufletului austriac. Jucându-se cu limita dintre realitate şi ficţiune, filmul priveşte către viaţa aparent cuminte a suburbiilor austriece, pentru a le dezvălui cele mai ascunse, întunecate şi deviante secrete.

Pivnița este de fapt locul unde personajele se lasă pradă nevoilor, hobby-urilor, pasiunilor şi obsesiilor lor. Dar, în subconștientul nostru, pivnița este, de asemenea, un loc al întunericului şi fricii, un spațiu al abisului uman. Proiectat în premieră la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, filmul vorbește despre oameni și pivnițe, și despre ce fac oamenii în pivnițe, în timpul lor liber. Vorbește despre obsesii. Despre muzică de fanfară și arii de operă, despre mobilier scump și glume masculine ieftine, despre sexualitate și tir, fitness și fascism, bice și păpuși.

cp10ro2sq-inthebasementUlrich Seidl spune: „ca de obicei în ceea ce priveşte filmele mele, pornești într-o călătorie în necunoscut, către locuri și oameni necunoscuți. Cu privirea mea cinematografică încerc să mă apropii de protagoniști și să adun fragmente filmice ale realității, dintre care niciunul nu este complet sau definitiv. Dincolo de asta se găsesc lucrurile personale, adevărul, viața reală. Cu toții avem temeri și abisuri – fie că este vorba de simpatii fasciste, tendințe violente reprimate, dorința neexprimată de putere, reprimări sau fantezii sexuale care se abat de la așa-numita normalitate. De multe ori, lucrurile pe care le-am trait şi la care am fost martor mă marchează, de multe ori închid ușa tulburat, de multe ori sunt consternat de imaginile a ceea ce îşi fac unii altora oamenii, de obicei fără intenții rele. E normal. Intuieşti şi simţi abisurile ascunse acolo – și, în cel mai bun caz, îți intuieşti, de asemenea, propriile abisuri.”

Ulrich Seidl si-a început cariera cu documentare premiate, precum GOOD NEWS (1990), ANIMAL LOVE (1995) și MODELS (1998). Primul său lungmetraj, DOG DAYS, a câștigat Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de la Veneția, în 2001, iar apreciata PARADISE TRILOGY (2012-2013) a avut cele trei filme care o compun prezentate în premieră în programele de competiție ale celor mai importante festivaluri de film din lume: Cannes, Veneția și Berlin.

INFO

Conceptul vizual al acestei ediții a BIEFF propune într-o notă de îndemn revoluționar-artistic coagularea comunității pasionaților de film experimental și provoacă la dezbatere despre esența cinema-ului și artei vizuale în prezent. Strigătul de luptă culturală LET’S TALK ABOUT CINEMA este îmbogățit de lucrarea cunoscutei artiste libaneze Lara Zankoul.

Retrospectiva Andy WarhoL. Un proiect Galeria Galateca, în parteneriat cu BIEFF

Considerat de mulți că fiind creatorul stilului anti-filme, Andy Warhol a produs între 1964 și 1966 aproape 500 de filme de scurtmetraj – sau ceea ce el numea teste de ecran – ce aveau în rolurile principale prieteni apropiați, artiști, celebrități și modele. Printre cele mai importante filme se mai numără și SLEEP (1963; va fi proiectat la Galateca pe 11 decembrie, ora 17:00); Empire (1964; va fi proiectat la Galateca pe 13 decembrie, ora 15:00); Kiss (1963; va fi proiectat la Galateca pe 14 decembrie, ora 17:00); Screen Test (1964); Blow Job (1964); Chelsea Girls (1966). Intrarea este liberă.

ANTREPRIZA ROMÂNIA – #norma

Un film care echivalează democrația simulată a statului român cu politicile de producție din cinema. La 22 septembrie 2013, două regizoare deplasează 50 de tineri furioși într-un sat de la marginea Bucureștiului, transpunându-i în anul 2015, într-o Romanie care nu mai există ca stat, ci este o companie privată. Acest sat distopic a fost complet cumpărat – pământul, casele, animalele și oamenii – de către o companie de exploatare. Sprijinit de: Muzeul Național de Artă Contemporană, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică şi Primăria Comunei Letca. O producţie #norma.

În acțiunea performativă TOTUL ESTE REAL. TOTUL ESTE REGIZAT. gruparea #norma dă naştere unei situaţii de performance în care un politician român răspunde la întrebările jurnalistului-activist Mircea Toma despre film. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 13 decembrie, de la ora 13:00, la Cinema Elvira Popescu. Intrarea este liberă.

RETROSPECTIVĂ ŞI VERNISAJ Jan Švankmajer

Centrul Ceh organizează expoziția ALT AER, conținând lucrări ale celor mai importanți artiști suprarealiști din Cehia și Slovacia, precum și a câtorva invitați speciali, artiști din România, va ajunge pentru prima dată în România. Evenimentul va fi însoțit de o retrospectivă a filmelor regizate de Jan Švankmajer, care va veni în București. Retrospectiva Jan Švankmajer va avea loc între 12 și 14 decembrie 2014, de la ora 19:00, la Cinemateca Eforie. În cadrul acesteia vor fi proiectate filmele:
Food (Cehoslovacia / Maria Britanie, 1992, 16’)
Surviving Life (Cehia / Slovacia / Japonia, 2010, 102’)
The Death of Stalinism in Bohemia (Marea Britanie, 1990, 10‘)
Lunacy (Cehia / Slovacia, 2005, 118’)
Dimensions of Dialogue (Cehoslovacia, 1983, 12’)
Conspirators of Pleasure (Cehia / Elveţia / Marea Britanie, 1996, 85’)
Intrarea este liberă.

WORKSHOP DE FILM EXPERIMENTAL NISI MASA

Organizat de către NISI MASA – European Network of Young Cinema, în asociere cu The CAN, Refresh Vision, Artidava şi J’ai Bistrot, workshopul reuneşte între 5 și 14 decembrie 2014 30 tineri cineaști din 17 ţări – regizori, directori de imagine, editori, designeri de sunet, artiști vizuali, muzicieni, compozitori și actori, ce vor fi ghidaţi de către tutori pentru a crea scurte experimente cinematografice, care vor avea premiera în ultima zi a festivalului.

Ediția din acest an încurajează și sprijină relația dintre film, muzică, cartografiere şi live performance, cu scopul de a reduce distanța dintre ecran și public, realizând un proces integral, o experiență interactivă pentru toți cei implicați.

20
/06
/22

Poate cel mai bun film nou văzut în primele trei zile de TIFF e "Rimini" (2022), realizat de austriacul Ulrich Seidl - portretul sarcastic al Europei prin povestea unui cântăreţ austriac eşuat care performează pentru pensionari în hoteluri semi-pustii din celebra staţiune italiană care dă titlul.

18
/06
/22

Cluj-Napoca e, zilele astea, orașul ideal. După cum ar spune un clasic în viață: „pentru că… din seria filmelor“. Pentru că… TIFF și pentru că… festival. Mare. Frumos. Prietenos. Aventuros. Și alte cuvinte care se termină la fel de spectaculos – spumos, delicios, tiffelicious.

10
/06
/22

Jocurile, atelierele și distracția în aer liber se întorc la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, într-un program extins, dedicat copiilor și părinților prezenți la Cluj-Napoca între 18 și 26 iunie.

09
/06
/22

În lunile iunie și iulie, Institutul Cervantes din București și Happy Cinema propun publicului interesat de artă o serie de proiecții de filme documentare având ca subiect diverse figuri iconice ale artei spaniole contemporane: Salvador Dalí, Generația Buñuel, Dalí, Picasso, Muzeul Prado, Remedios Varo, Antonio López. Proiecțiile vor avea loc în Sala Auditorium a Institutului Cervantes (Bulevardul Regina Elisabeta 38), în fiecare zi de miercuri, de la ora 19.00.

09
/06
/22

Filmul “Metronom” (2022), premiat pentru regie în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, va deschide a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, care se va desfăşura în perioada 14-17 iulie. Proiecţia va avea loc în prezenţa regizorului Alexandru Belc şi a tinerei actriţe Mara Bugarin, originară din Timişoara.

08
/06
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie 2022) anunță un parteneriat cu platforma TikTok, prin care își propune să aducă în focus creatorii români de conținut pasionați de cinematografie și să îi invite să-și găsească inspirația la cel mai mare eveniment de film din țară. Parteneriatul include un hashtag challenge, care va culmina cu un eveniment de premiere special la Cluj-Napoca, și un Masterclass VFX pentru adolescenți susținut de Robert Tatoi, în cadrul EducaTIFF.

08
/06
/22

Aurel Marton și-a petrecut peste 20 de ani în detenție. Acum se străduiește să ducă o viață normală, alături de familie. Povestea vieții sale și, mai ales, iubirea față de animalele abandonate, i-au atras atenția regizorului Mihai Dragolea, care l-a distribuit în noul său scurtmetraj. „Aurică, viață de câine”, care spune povestea unui evadat ce trăiește într-un lan de porumb și care se împrietenește cu câinele unui sătean de la care fură mâncare, va avea premiera în competiția Zilele Filmului Românesc din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), joi, 23 iunie, la Cinema Florin Piersic (Cluj Napoca).

08
/06
/22

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, singura manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, anunță deschiderea sesiunii de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a opta ediții, care va avea loc între 8 -11 septembrie 2022, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt: 24 iunie (normal) și 15 iulie (târziu).

07
/06
/22

10 pentru FILM, programul care intermediază întâlnirea între actori români de teatru și lumea cinematografiei, a ajuns la cea de-a 11 ediție. O rampă de lansare pentru peste 100 de artiști talentați de pe scenele teatrelor din România, 10 pentru FILM își continuă misiunea și în 2022, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 - 26 iunie 2022). Astfel, alți 10 actori aflați la debut sau care au interpretat până acum roluri secundare în cinema vor veni la TIFF, unde vor intra într-un program de prezentare și formare, care include workshop-uri, dar și întâlniri esențiale cu profesioniști din industrie.

06
/06
/22

Chef-ul Adi Hădean vine la Festivalul Internațional de Film Transilvania 2022 pentru o zi specială: Ukrainian Street Food Day. Acesta va pregăti, alături de bucătari din Ucraina, preparate tradiționale din țara vecină, pe care clujenii sunt invitați să le încerce pe 20 iunie la un eveniment special, care va fi organizat pe strada Potaissa din centrul orașului. Toate fondurile strânse în urma acestui eveniment vor fi donate inițiativei #SolidarSocial, care livrează mese calde refugiaților.

02
/06
/22

Fidel misiunii sale de a cultiva pasiunea publicului tânăr și foarte tânăr pentru arta cinematografică, programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie). Calendarul evenimentelor include anul acesta o amplă selecție de filme dedicate copiilor și adolescenților, ateliere creative și cursuri de jurnalism de cinema, dar și o prezentare în premieră a opționalului de educație cinematografică, care va fi testat pe parcursul unui an școlar la Colegiul Național Gheorghe Șincai din Cluj-Napoca, la inițiativa Asociației Festivalului de Film Transilvania (AFFT).