Un documentar pentru memorie și identitate: ”Pe eroi să nu-i căutați în mormânt… ci în inimile noastre”
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-documentar-pentru-memorie-si-identitate-pe-eroi-sa-nu-i-cautati-in-mormant-ci-in-inimile-noastre/

Joi, 17 iunie, în ziua Înălţării Domnului, România va sărbători şi Ziua Eroilor. Cu această ocazie, vor fi organizate 172 de evenimente-sincron în diferite comunităţi (sate, comune, oraşe, consilii judeţene, şcoli, licee, muzee, biblioteci, universităţi, asociaţii culturale şi sociale, teatre, mănăstiri) din România şi din Republica Moldova, având ca scop omagierea eroilor veterani şi a foştilor deţinuţi politici, care au contribuit prin sacrificiul lor la crearea şi menţinerea României pentru noi, cei de astăzi, şi pentru generaţiile următoare.

Un articol de Cristina Enescu Aky|17 mai 2018

Majoritatea evenimentelor vor fi onorate de prezența unor eroi veterani și foști deținuți politici.

Cu atât mai mult în acest an în care România își amintește de unde vine și cum s-a născut, împrospătarea memoriei și a cunoașterii acestor repere identitare, istorice și culturale este nu doar importantă ci și necesară.

În aceeași zi, la București, Comunitatea România Centenară organizează la Muzeul Satului ”Dimitrie Gusti” din București (Șos. Kiseleff nr 30), în sala Victor Ion Popa, un eveniment care va începe prin proiecția, la ora 12:00, a documentarului „Pe eroi să nu-i căutați în mormânt!”.

Documentarul este realizat de regizoareaCamelia Moise, nepoata lui Gheorghe Moise, unul dintre eroii decedați pe frontul celui de-al Doilea Război Mondial. Vor participa de asemenea Grigore Leșe și comunitatea ”Domnițe cu altițe” (o comunitate de femei pasionate de colecționarea și promovarea portului popular românesc).

Gazda acestei manifestări, Muzeul Satului, sărbătorește totodată în această perioadă Zilele Muzeului Național al Satului ”Dimitrie Gusti”.

”Este un documentar de 100 de minute despre o localitate din România dar, mai ales, despre cum s-a reflectat marea istorie a României în viața oamenilor de acolo. Localitatea se află în centrul României, lângă Brașov, iar istoria lor, cea vorbită, este valabilă pentru toți cei care trăim sau au trăit mai la sud sau mai la nord… Cei 100 de ani de Românie sunt celebrați anul acesta, în fiecare zi a anului. Nu știu dacă toată lumea a înțeles cum e cu Centenarul, dar eu am înțeles că doar făcând din iubire ceva, pentru țara mea, voi omagia cum se cuvine acest fapt! Și pe bunicul meu”spune regizoarea Camelia Moise.

Documentarul va fi proiectat în cadrul tuturor evenimentelor organizate în această zi, în România și în Republica Moldova.

Foto: Zilele Muzeului Național al Satului , Pe eroi să nu-i căutați în mormânt… ci în inimile noastre – facebook



04
/12
/17

Expoziţia „Frida Kahlo and Diego Rivera: Polish Context” a fost deschisă la ZAMEK Culture Centre din Poznan în încercarea de a da de urma tabloului „The Wounded Table” văzut ultima dată în 1955, la Varşovia.

23
/11
/17

Ultimul tablou pictat înainte de moarte de fostul premier britanic Winston Churchill, The Goldfish Pool at Chartwell, a fost vândut la licitație la Londra cu suma de 357.000 de lire (402.160 de euro). Churchill, laureat al premiului Nobel pentru Literatură si pasionat de pictură a realizat zeci de tablouri pe care însă nu le vindea niciodată...

18
/11
/17

  Expoziția „Podoabe străvechi”, cuprinzând câteva sute de obiecte de podoabă cu o vechime cuprinsă între 5.000 și 8.000 de ani, descoperite în așezări și morminte din sud-estul României, a fost deschisă joi la Muzeul județean Buzău. „Expoziția este o premieră națională și este rodul parteneriatului între opt muzee: Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București, […]

15
/11
/17

„Tinerețe fără bătrânețe: artiști și producători culturali români contemporani între 30 și 100 de ani” este un proiect editorial online care prezintă creativi români, prin intermediul unor „portrete” video, foto sau audio. Proiectul se înscrie în seria „modernism art documentaries” lansată de platforma Modernism.ro în 2012, care cuprinde până în prezent 190 de episoade video-documentare.

13
/11
/17

Liminal, festivalul pionier de artă, știință și tehnologie care a avut loc în București între 31 octombrie și 12 noiembrie, s-a încheiat duminică după-amiază. Instalații precum Mindcraft Battle, adică piramida care levitează cu puterea minții, sau Automated Poetry Machine, generatorul de poezii la intersecția dintre un telefon public și un bancomat, din cadrul festivalului au fost câteva din felurile în care Liminal a evidențiat nevoia de apropiere a publicului de intersecția dintre artă, știință și tehnologie.

27
/10
/17

Asociația Culturală Control N organizează duminică, 29 octombrie (între orele 18,30 și 22,00), la Palatul Știrbei din București (Calea Victoriei 107), Expoziția Multimedia DISCO BTT - Discotecile Perioadei Comuniste. Cei prezenți vor fi ospătați cu bere Azuga, Pepsi și multă muzică, promit organizatorii!

26
/10
/17

Muzeul Ermitaj a repornit astăzi ceasul care a fost oprit când bolșevicii au pătruns în Palatul de Iarnă în noaptea de 25 spre 26 octombrie 1917, potrivit vechiului calendar iulian. Limbile ceasului care au fost oprite pentru a marca pentru posteritate triumful revoluției au arătat timp de un secol aceeași oră: 2 și 12 minute.

24
/10
/17

Joi 26 octombrie, de la ora 17:00, va avea loc deschiderea expoziţiei Made in CZ / Found in RO. Organizatorul principal, Centrul Ceh, a colectat pentru acest eveniment peste 120 de obiecte reprezentative pentru tradiţia designului cehoslovac. Expoziţia va fi deschisă până pe 15 decembrie, în rotonda din foaierul Sălii Mici a Teatrului Naţional Bucureşti.